Τα αχλάδια είναι πολύ εύκολα στην πέψη και έχουν πολλαπλά οφέλη στην υγείας μας, ενώ μας προσφέρουν αυτήν την ευχάριστη γλυκιά τους γεύση.
Όπως λέει η διαιτολόγος Beth Czerwony, συνεργάτης της Cleveland Clinic, τα αχλάδια είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών, καλίου και βιταμίνης C, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών.
Πηγή βιταμινών και μετάλλων
Όπως τα περισσότερα φρούτα, τα αχλάδια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Συγκεκριμένα, ένα μέτριο αχλάδι έχει περίπου:
- 102 θερμίδες
- 27 γραμμάρια υδατάνθρακες
- 0,2 γραμμάρια λίπους
- 6 γραμμάρια φυτικών ινών
- 0,6 γραμμάρια πρωτεΐνης
- 1 χιλιοστόγραμμα νατρίου
- 17 γραμμάρια ζάχαρη
Ταυτόχρονα περιέχει, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β6 και κάλιο.
Βοηθούν στη διαχείριση του σακχάρου
Σύμφωνα με την διαιτολόγο, τα αχλάδια μπορεί να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και ακόμη και στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχουν.
Τα αχλάδια περιέχουν επίσης ανθοκυανίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενώ ταυτόχρονα έχουν και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα
Οι φυτικές ίνες μαλακώνουν τα κόπρανα σας, κάτι που βοηθά τα πράγματα να κινούνται στο έντερο σας. Ένα μόνο αχλάδι περιέχει 6 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ η ουσία πηκτίνη που περιέχει μπορεί να βοηθήσει με τη δυσκοιλιότητα και να συμβάλλει στην υγεία του μικροβιώματος του εντέρου.
Μειώνουν τη φλεγμονή
Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το αχλάδι, τα φλαβονοειδή, μπορούν να αποτρέψουν μέρος της κυτταρικής βλάβης που οδηγεί σε φλεγμονή.
Έρευνες δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου, της καρδιοπάθειας και διάφορων λοιμώξεων.
Προάγουν την υγεία της καρδιάς
Τα αχλάδια είναι ένα εξαιρετικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά. Τα θρεπτικά συστατικά στα αχλάδια, όπως οι ανθοκυανίνες, οι φυτικές ίνες και το κάλιο, μπορούν να ωφελήσουν την καρδιά σας.
Φωτογραφία iStock
iatropedia