Τρεις φορές, ο 45χρονος αστυνομικός, που προφυλακίστηκε για την κακοποίηση των παιδιών του, φέρεται να είχε υποβληθεί σε ψυχομετρικά τεστ επαναξιολόγησης της ψυχική του υγείας στη Διεύθυνση Υγειονομικού της ΕΛ.ΑΣ, και κάποιες φορές για επανέλεγχο μετά από τρεις μήνες.
Η 35χρονη σύζυγός του, αστυνομικός και εκείνη, μετά την καταγγελία του περασμένου Φεβρουαρίου, εξετάστηκε από ψυχολόγο της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος την παρέπεμψε στην ψυχιατρική κλινική του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, όπου διαγνώστηκε με κατάθλιψη, αυτοκτονικό ιδεασμό και έλαβε φαρμακευτική αγωγή. Σημειώνεται ότι χθες η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση κάλεσε την 35χρονη να καταθέσει συμπληρωματικά, παρότι το είχε κάνει δικονομικά και στους αστυνομικούς.
Ιατρικός φάκελος
Το 2008, ο 45χρονος αστυνομικός που προφυλακίστηκε για την κακοποίηση των παιδιών του, είχε διαγνωστεί με ψύχωση, κρίσεις πανικού, διαταραχές άγχους και είχε λάβει φαρμακευτική αγωγή. Μέχρι το 2010 είχε απασχολήσει για 10 πειθαρχικές και ποινικές υποθέσεις, μέχρι το 2019 όταν εγκρίθηκε η πρόταση για την μετακίνησή του στη Βουλή, όπου ήταν “υπόδειγμα” αστυνομικού υπαλλήλου. Από τότε μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2024, όταν τον κατήγγειλε η σύζυγός του για ενδοοικογενειακή βία, έφερε τον οπλισμό του, ενώ όταν εξετάστηκε από υπηρεσιακό ψυχίατρο διαγνώστηκε με διαταραχή προσαρμογής.
Το 5% με “προβλήματα ψυχής”
Με αφορμή αυτή τη φρικτή σε περιγραφές υπόθεση, ήρθε και πάλι στην επιφάνεια ο τρόπος και η συχνότητα εξέτασης των αστυνομικών για την ψυχική τους υγεία. Από τους περίπου 55.000 αστυνομικούς, από το 2009, με τον νόμο 3169, όταν συστάθηκε η υπηρεσία καταλληλότητας οπλοφορίας, έως το 2020 είχε εξεταστεί το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού. Η επανεξέταση του κάθε 5 χρόνια όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος φαντάζει ανέφικτη, για αυτό το λόγο δίνεται προτεραιότητα σε αστυνομικούς που υπηρετούν σε υπηρεσίες “πρώτης γραμμής”, όπως στην Άμεση Δράση, ΔΡΑΣΗ, ΔΙ.ΑΣ., ΟΠΚΕ, ΜΑΤ οι οποίοι επανελέγχονται κάθε 6 μήνες.
Από αυτούς που εξετάστηκαν, περίπου το 5% των αστυνομικών “αφοπλίστηκε“, ενώ ο αριθμός των αστυνομικών που κρίθηκε ότι πρέπει να επανεξεταστούν έφθασε σε ποσοστό άνω του 10%.
Στόχος οι “δόκτωρ Τζέκιλ και κύριοι Χάιντ”
Οι αστυνομικοί αρχικά εξετάζονται απαντώντας ένα πολυφασικό ερωτηματολόγιο ψυχοτεχνικών τεστ, για την ανάδειξη μεταξύ άλλων, αντικοινωνικής συμπεριφοράς και επιθετικότητας. Στόχος η ανάδειξη των… δόκτωρ Τζέκιλ και κύριων Χάιντ της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι πίσω από την “βιτρίνα” των επαγγελματιών μπορεί να κρύβουν μία μετάλλαξη βίαιης και επικίνδυνης συμπεριφοράς προς μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος αλλά και πολίτες που έρχονται αντιμέτωποι.
Χρησιμοποιούνται ψυχοτεχνικά τεστ που χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρατός, τα οποία προσαρμόστηκαν πάνω στο τεστ MMPI-2-(Minnesota Multiphasic Personality Inventory-2), το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί το 2017 και το 16PF (16 Παράγοντες της Προσωπικότητας).
754 ερωτήσεις: “Αλήθεια ή ψέματα”
Τα ψυχοτεχνικά τεστ αξιολογούν μια σειρά από παραμέτρους όπως: αντικοινωνική συμπεριφορά, συναισθηματική αστάθεια, ισχύς του Εγώ, παρεκκλίνουσες συμπεριφορές, ενοχική προδιάθεση και κατάχρηση ουσιών. Επίσης αξιολογούνται: Συναισθηματική Αστάθεια, Ψυχασθένεια, Υπομανία, Υποχονδρίαση, Κατάθλιψη, Παρανοϊκός Ιδεασμός, Άγχος, Υστερία, Σχιζοφρένεια, Παράνοια, Επιθετικότητα, Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες, Εσωστρέφεια και έλλειψη κινήτρων.
Το τεστ εμπεριέχει κάποιες ασυνήθιστες ερωτήσεις-προτάσεις οι οποίες έχουν έναν χαρακτήρα αποπροσανατολισμού του εξεταζόμενου, ενώ κάποιες ουσιαστικές επαναλαμβάνονται με άλλη διατύπωση έτσι ώστε να αναδείξουν τα “ψέματα”, όταν εκείνος απαντήσει διαφορετικά σε αυτές που έχουν το ίδιο νόημα. Ο εξεταζόμενος απαντά με μολύβι και έχει τη δυνατότητα να σβήσει απάντηση στην οποία θεωρεί ότι έχει κάνει λάθος εκτίμηση, κάτι που γίνεται αντιληπτό και από τον “εξεταστή”. Το πολυφασικό ερωτηματολόγιο, περιέχει περισσότερες από 130 κλίμακες, οι οποίες εξετάζονται μέσα από 754 ερωτήσεις κλειστού τύπου (Αλήθεια ή Λάθος), ή πολλαπλών απαντήσεων και ο μέσος χρόνος συμπλήρωσης είναι 1,5 με 2 ώρες.
Μέσα από το σύνολο των ερωτήσεων αξιολογείται η προσωπικότητα και η ψυχοπαθολογία του εξεταζόμενου ατόμου, που μπορεί να δώσει σημαντικές ενδείξεις για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων, οι οποίες μπορεί να βλάψουν τον ίδιο και τους γύρω του, ενώ κάποιες φορές οδηγούν ακόμη και στον… αφοπλισμό του.
Τα συγκεκριμένα ψυχομετρικά τεστ γίνονται δεκτά σε δικαστικό πλαίσιο για την σύνθεση ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, ενώ χρησιμοποιούνται για την ανάληψη ευαίσθητων θέσεων επικινδυνότητας ή ασφάλειας, τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την επιλογή προσωπικού.
Κρυμμένα… μυστικά
Ένα από τα ψυχοτεχνικά τεστ, το 16PF (16 Παράγοντες της Προσωπικότητας), επιζητά απαντήσεις που ισχύουν για τον εξεταζόμενο, του ζητούν να απαντά ειλικρινά για αυτά που πιστεύει, και να μην ξοδεύει πολύ χρόνο σκέψης για την απάντησή του αλλά να είναι η πρώτη και αυθόρμητη που του έρχεται στο μυαλό. Μερικές χαρακτηριστικές ερωτήσεις είναι οι παρακάτω:
1. Τόσο οι ανώτεροι μου στη δουλειά όσο και τα μέλη της οικογένειάς μου, βρίσκουν λάθη σε μένα μόνο όταν υπάρχει πραγματική αιτία
α. αλήθεια
β. αβέβαιος
γ. ψέματα
2. Σε μία κατάσταση που μπορεί να αποβεί επικίνδυνη, νομίζω ότι πρέπει κανείς να κάνει φασαρία και να φωνάζει ακόμη και αν με αυτόν τον τρόπο χάνεται η ηρεμία και η ευγένεια
α. δεν με ενοχλεί καθόλου
β. κάτι μεταξύ των δύο
γ. τείνω να αποθαρρύνομαι
3. Ένας νόμος που έχει ξεπεραστεί πρέπει να αλλάζει:
α. μόνο μετά από εκτεταμένη συζήτηση
β. κάτι μεταξύ των δύο
γ. χωρίς καθυστέρηση
4. Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος είναι:
α. περισσότερους σταθερούς και “στέρεους” πολίτες
β. κάτι μεταξύ των δύο
γ. περισσότερους “ιδεαλιστές” με σχέδια για ένα καλύτερο κόσμο
5. Σε ένα ζωηρό καυγά που ξεσπά ανάμεσα στα μέλη μιας ομαδικής συζήτησης, στην οποία παίρνω μέρος, θα:
α. ήθελα να δω “νικητή”
β. κάτι μεταξύ των δύο
γ. ευχόμουν να ηρεμήσουν τα πνεύματα
6. Νομίζω ότι είμαι καλύτερος στο να δείχνω:
α. δυναμισμό στην αντιμετώπιση των προκλήσεων
β. αβέβαιος
γ. ανεκτικότητα στις επιθυμίες των άλλων
7. Όταν με κρίνουν άδικα για κάτι που δεν έχω κάνει;
α. δεν αισθάνομαι καμία ενοχή
β. ανάμεσα στα δύο
γ. αισθάνομαι παρ’ όλα αυτά ένοχος
8. Όταν κάτι με θυμώσει πάρα πολύ, ηρεμώ αρκετά γρήγορα
α. ναι
β. κάτι μεταξύ των δύο
γ. όχι
9. Το “φτυάρι” είναι για το “σκάβω” ότι το “μαχαίρι” για το:
α. κοφτερό
β. κόβω
γ. αιχμή
10. Όταν διαβάζω ένα άδικο άρθρο σε κάποιο περιοδικό, έχω περισσότερο την τάση να το ξεχάσω παρά να αισθανθώ “εκδικητικός”
α. αλήθεια
β. αβέβαιος
γ. όχι
11. Σκεπτόμενος τις δυσκολίες στη δουλειά μου:
α. προσπαθώ να τις προβλέπω και να τις αντιμετωπίζω, πριν ακόμα παρουσιαστούν
β. κάτι μεταξύ των δύο
γ. παίρνω σα δεδομένο ότι θα μπορέσω να τις αντιμετωπίσω όταν παρουσιαστούν
16. Η χρήση βίας είναι ορισμένες φορές απαραίτητη επειδή δεν είναι πάντοτε εφικτό να πετύχει κανείς αυτό που θέλει σταδιακά, με λογικές μεθόδους
α. αλήθεια
β. κάτι μεταξύ των δύο
γ. ψέματα.
“Μου αρέσει να μαστουρώνω”
“Δεν μ’ ενοχλεί να με κοροϊδεύουν”, “Η σεξουαλική μου ζωή είναι ικανοποιητική”, “Μερικές φορές με κυριεύουν κακά πνεύματα”, “Μια φορά την εβδομάδα ή και συχνότερα φτιάχνω τη διάθεσή μου με κάποια ουσία (“μαστουρώνω”) ή μεθώ”, “Μερικές φορές μ’ ευχαριστεί να πληγώνω πρόσωπα που αγαπώ”, “Ο άνδρας θα’ πρεπε να είναι ο αρχηγός της οικογένειας”, “Μπορώ εύκολα να κάνω τους άλλους να με φοβούνται και καμιά φορά το κάνω για να διασκεδάσω”, “Νοιώθω ένα αίσθημα αποτυχίας, όταν μαθαίνω την επιτυχία κάποιου που γνωρίζω καλά”, “Θυμώνω όταν οι φίλοι μου ή η οικογένειά μου με συμβουλεύουν για το πώς να ζω τη ζωή μου”, “Η ψυχική αρρώστια είναι δείγμα αδυναμίας”, “Οι σκέψεις μου αυτές τις ημέρες γυρίζουν όλο και περισσότερο γύρω από τον θάνατο και την μετέπειτα ζωή”.
Οι παραπάνω ερωτήσεις, απαντώνται με “ΑΛΗΘΕΙΑ” ή “ΛΑΘΟΣ”, και αποτελούν μέρος των εκατοντάδων ερωτήσεων που… αφοπλίζουν αστυνομικούς και αποτελούν σημαντικό εργαλείο για αποφυγή τραγικών περιστατικών με δράστες ένστολους. Εμπεριέχονται στο ψυχομετρικό τεστ MMPI-2-(Minnesota Multiphasic Personality Inventory-2), το οποίο χρησιμοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία το 2017, και αναδεικνύει συμπεριφορές ένστολων που θα μπορούσαν να κάνουν κακό στον εαυτό τους και σε άλλους.
thetoc