14.3 C
Rhodes
Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024

Μητσοτάκης – Ανδρουλάκης: Σήμερα το ραντεβού που άργησε τρία χρόνια – Η ατζέντα της συζήτησης και τα αγκάθια

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Μέσα σε ένα πολυκερματισμένο πολιτικό σκηνικό Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης θα συναντηθούν σήμερα στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, σε ένα ραντεβού που άργησε τρία ολόκληρα χρόνια. Η συνάντηση ήρθε ως αποτέλεσμα του τηλεφωνήματος του πρωθυπουργού στον Νίκο Ανδρουλάκη, την επόμενη ημέρα της νίκης του στις εσωκομματικές εκλογές, σήμερα όμως βρίσκει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο τιμόνι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά και την δεύτερη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τετ α τετ των δύο ανδρών θα γίνει για πρώτη φορά, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε “αποφύγει” την πρόσκληση όταν πήρε για πρώτη φορά τα ηνία του ΠΑΣΟΚ τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ 8 μήνες αργότερα, η υπόθεση των υποκλοπών με την παγίδευση του κινητού του τηλεφώνου από την ΕΥΠ και την απόπειρα παγίδευσης και με το παράνομο λογισμικό predator, ήταν μία πρώτης τάξεως δικαιολογία για την άρνηση του Νίκου Ανδρουλάκη να συναντήσει τον πρωθυπουργό. Τα πράγματα όμως άλλαξαν, οι πολιτικοί καιροί είναι δύσκολοι και απρόβλεπτοι, ενώ οι συναινέσεις φαίνεται ότι μπορεί να καταστούν απαραίτητες.

Τα δύσκολα άλλωστε είναι μπροστά: η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ένα τέτοιο κεφάλαιο, όπως και η συνταγματική αναθεώρηση που είναι προ των πυλών, καθώς η παρούσα Βουλή είναι αναθεωρητική. Όσο για το μακρινό 2027 που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει θέσει ως ορόσημο για τις επόμενες εθνικές εκλογές, με τα σημερινά δεδομένα, ούτε η Νέα Δημοκρατία, πόσο δε μάλλον το ΠΑΣΟΚ, δεν φαίνεται ότι θα καταφέρουν να κατακτήσουν την αυτοδυναμία. Πριν φθάσουμε ωστόσο στις συναινέσεις, πολλώ δε μάλλον στις συνεργασίες, το ζήτημα είναι οι αρχηγοί του πρώτου και του δεύτερου κόμματος να μπορούν να συνομιλούν. Το παράθυρο ίσως ανοίξει σήμερα, μετά από τρία, ομολογουμένως όχι εύκολα χρόνια.

Σε κλίμα πόλωσης

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη θα πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες πριν βγουν τα …μαχαίρια στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ ασκεί έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση για την υιοθέτηση φιλολαϊκών πολιτικών, όπως η ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ επιμένει στην έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες στα βασικά αγαθά, “προκαλώντας” τα πυρά της κυβέρνησης και τον χαρακτηρισμό του ΠΑΣΟΚ ως “πράσινο ΣΥΡΙΖΑ”.

“Μερικές φορές το ΠΑΣΟΚ, για να είμαι σαφής, μου θυμίζει έναν “πράσινο ΣΥΡΙΖΑ”. Γιατί το λέω αυτό; Διότι δεν περιμένω από το ΠΑΣΟΚ, τώρα αξιωματική αντιπολίτευση, να ψηφίζει όλα τα νομοσχέδια στη Βουλή και, προς Θεού, δεν θα ψηφίσει και τον προϋπολογισμό. Αυτό θα ήταν κάτι παράλογο. Η δουλειά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πρωτίστως να βρίσκεται απέναντι στην κυβέρνηση. Αυτό είναι απολύτως αναμενόμενο” είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha.

“Βέβαια, όταν βρίσκεται απέναντι σε πρωτοβουλίες όπως τα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία θα ξεκινήσουν την Πέμπτη και θα έχουμε ήδη προγραμματίσει 2.000 απογευματινά χειρουργεία μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες, εκεί ενδεχομένως να μπορούσε κανείς να το δει λίγο διαφορετικά. Γιατί νομίζω ότι το “όχι σε όλα” έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι μία στάση που χτίζει πολιτικό κύρος” είπε στην ίδια συνέντευξη ο Πρωθυπουργός, εκφράζοντας τον προβληματισμό του και για την ακοστολόγητη, όπως την χαρακτήρισε, πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την μείωση του ΦΠΑ, μία κίνηση που θα κόστιζε τρία δισ. ευρώ ετησίως. Άφησε ωστόσο ένα παράθυρο ανοιχτό για την υιοθέτηση κάποιων προτάσεων του ΠΑΣΟΚ, “εφόσον είναι τεκμηριωμένες και ενδιαφέρουσες… Κάποιες ενδεχομένως -πού ξέρετε;- μπορεί και να τις υιοθετήσουμε”.

Και οι δύο πλευρές μιλούν για μία συνάντηση θεσμική, στην οποία θα συζητηθούν τα μείζονα θέματα. Οικονομία, εθνικά, διεθνείς εξελίξεις. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ήδη δηλώσει ότι θα προσθέσει στην κουβέντα το ..αλατοπίπερο του κράτους δικαίου, όχι εστιασμένο στην δική του προσωπική υπόθεση, προτείνοντας στην συνταγματική αναθεώρηση να υπάρξουν αλλαγές και η ηγεσία των δικαστηρίων να μην επιλέγεται από το υπουργικό συμβούλιο. Μία ακόμη πρόταση κατά πληροφορίες, θα αφορά τη βόμβα του δημογραφικού, προτείνοντας την σύσταση μίας εθνικής επιτροπής, της οποίας το πόρισμα και οι προτάσεις θα αποτελέσουν μία εθνική πυξίδα, η οποία θα εκτείνεται πέρα και πάνω από όποια κυβέρνηση είναι στα πράγματα.

 

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ