18.8 C
Rhodes
Παρασκευή, 4 Απριλίου, 2025

Υψηλοί τόνοι και στη συνεδρίαση της Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Ρόδου – Διεκόπη λόγω αντεγκλήσεων

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Δεν αππεφεύχθηκαν τελικά οι υψηλοί τόνοι και οι αντεγκλήσεις, ούτε στην συνεδρίαση της 5ης Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Ρόδου που λειτούργησε ως συνέχεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με το κυκλοφοριακό πρόβλημα που ταλανίζει την πόλη της Ρόδου και κατ’ επέκταση ολόκληρο το νησί, που εισηγήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Εμμανουήλ Σαρικάς που έθεσε μια σειρά από πολύ σοβαρούς προβληματισμούς αφού τους καλοκαιρινούς μήνες, πενταπλασιάζεται και επηρεάζει τον φόρτο, την ασφάλεια αλλά και την καθημερινότητά μας, επηρεάζοντας και την ποιότητα ζωής του νησιού και του Τουρισμού. «Η αποκέντρωση των υπηρεσιών, η μεταφορά των ημεροπλοίων, η δημιουργία ποδηλατοδρόμων, η βελτίωση της συγκοινωνίας με τα λεωφορεία και η δημιουργία ζωνών χαμηλής κυκλοφορίας αλλά και νέοι χώροιςσ τάθμευσης είναι από τις προτάσεις που φαίνονται ενδεδειγμένες» είπε.

 

Απαντώντας ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης, συμφώνησε αρχικά με την αποκέντρωση των υπηρεσιών, παράλληλα με την ελεγχόμενη στάθμευση, με την βελτίωση των μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία) αλλά και με την εύρεση χώρων στάθμευσης. «Όλες οι προτάσεις θα συμπεριληφθούν μέσα σε μια μεγάλη μελέτη η οποία θα πρέπει να γίνει.

Είναι γεγονός πως αυξάνεται πάρα πολύ ο αριθμός οχημάτων κατά την διάρκεια της θερινής σεζόν με συνέπεια να έχουν αλλάξει τα δεδομένα των μελετών που είχαν εκπονηθεί επί θητείας του αείμνηστου Φώτη Χατζηδιάκου και του πρώην δημάρχου, Στάθη Κουσουρνά. όλα αυτά συνδέονται με την περιμετρική, με τη νέα είσοδο και μια σειρά από παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Σε μια δημοσκόπηση που κάναμε, οι πολίτες απάντησαν ότι το κυκλοφοριακό είναι το πιο μεγάλο πρόβλημα στο νησί μας!» ο Δήμαρχος είπε πάντως ότι  πρέπει να προχωρήσουμε σε νέα μελέτη αλλά και να βρούμε λύσεις. Όλα θα συζητηθούν εκ νέου, θα τεθούν επί τάπητος και θα εξεταστούν με τα νέα δεδομένα.

 

Την θέση της Δημοτικής Αρχής, ανέπτυξε η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ρόδου, Άννα Παρασκευοπούλου Άννα Παρασκευοπούλου. Ο κ. Κολιάδης, ξεκαθάρισε πάντως ότι «Έργα που έχουν σχέση με το κυκλοφοριακό δεν μπαίνουν στο Τεχνικό Πρόγραμμα» και πρόσθεσε ότι όλα θα τεθούν στο τραπέζι του σχεδιασμού, με μια ‘νέα μελέτη’ που θα έρθει να ‘κουμπώσει’ μαζί με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, τη νέα είσοδο της πόλης, τη νέα περιμετρική και τα έργα που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά για την γενική βελτίωση του κυκλοφοριακού στο κέντρο και σε όλο το νησί –στα οποία θα συμβάλει και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.  

 

– Στο 2ο Θέμα που εισηγήθηκε ο Επικεφαλής της παράταξης «ΑΡΧΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ για το νησί μας», Νίκος Γερονικόλας είπε μεταξύ άλλων:

«Από τον περασμένο Αύγουστο έχει εκδοθεί το νέο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Η αναθεώρηση έρχεται ως συνέχεια του αντίστοιχου σχεδιασμού που ξεκίνησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το έτος 2019.Το Εθνικό Σχέδιο περιλαμβάνει συγκεκριμένες στοχεύσεις και συγκεκριμένα μέτρα σε ό,τι αφορά τις αστικές βιοκλιματικές αναπλάσεις και τις έξυπνες πόλεις. Ως εκ τούτου, ποια μέτρα έχετε σχεδιάσει μέχρι σήμερα και ποίες πολιτικές έχετε σκοπό να δρομολογήσετε, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, έτσι ώστε να υποστηρίξετε την ενεργειακή μετάβαση του Δήμου Ρόδου, αλλά και της κοινωνίας συνολικά προς την κατεύθυνση ενός πιο βιώσιμου τρόπου λειτουργίας της πόλης μας;» -ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

Στον κ. Γερονικόλα απάντησε και πάλι η κα Παρασκευοπούλου, η οποία τόνισε πως έχουν περιληφθεί στον γενικότερο σχεδιασμό του Δήμου με ορίζοντα τα επόμενα χρόνια ενώ πολλές δράσεις περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα.

 

Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Σωτήρης Βαγιανός, λέγοντας πως εκτελούνται μια σειρά από έργα και μέσα στους επόμενους δύο μήνες αναμένονται να παραδοθούν μερικά από αυτά.

 

 

-Το 3ο θέμα, το οποίο κατέθεσε και εισηγήθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος, Ευάγγελος Μανδρακός αφορούσε το: Πρόγραμμα ανακύκλωσης για το νησί της Ρόδου, η εμπλοκή του ΦΟΔΣΑ σε αυτό, ειδικά για το νησί της Ρόδου, όπως επίσης και η συμμετοχή της εταιρίας  που έχει αναλάβει την αποκομιδή του περιεχομένου των μπλε κάδων καθώς και τα ποσά που πληρώνει ο Δήμος Ρόδου κατ’ έτος. «Θα ήθελα επίσης να ενημερωθεί το σώμα για τις ποσότητες που ανακυκλώνονται τα τελευταία 3 χρόνια που ως γνωστόν, έχουμε ρεκόρ αφίξεων τουριστών καθώς και για τον υπάρχοντα εξοπλισμό και υποδομών (ΚΔΑΥ, ειδικά απορριμματοφόρα, μπλε κάδοι, ειδικοί κώδωνες για γυαλί, press containers, κομποστοποιητές κ.λπ.)» -όπως είπε.

 

Απαντώντας ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης, τόνισε:

«Η ανακύκλωση δεν γίνεται στον βαθμό που θα θέλαμε όλοι. Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε. Σοβαρό ρόλο σε αυτό, έχει Ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου που έχει αναλάβει το ΚΔΑΥ από το Νοέμβριο του 2021» εξηγώντας τις δράσεις και τις παρεμβάσεις που γίνονται.  

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Από την συζήτηση δεν έλειψε ο προβληματισμός για το Μεταναστευτικό που τέθηκε από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Τηλέμαχο Καμπούρη που διερωτήθη «Εάν υπάρχει κάποιος δίαυλος επικοινωνίας με το υπουργείο και αν έχουν προταθεί κάποιοι χώροι για τη δημιουργία προσωρινών’ χώρων φιλοξενίας». Για το θέμα παρενέβη και ο κ. Καμπουράκης με γραπτή του δήλωση, ζητώντας σαφείς διευκρινίσεις για τα επόμενα βήματα. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση όπως έχει. Δεν μπορούν να υλοποιηθούν σχέδια ερήμην της τοπικής κοινωνίας με τη λογική της έσχατης λύσης και, Δεν μπορούν να επιβληθούν μέτρα και λογικές που θα πλήξουν την δημόσια εικόνα του νησιού μας, που αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Καμιά ανοχή στα στημένα παιχνίδια! Καμιά ανοχή στο θέατρο σκιών!» ζητώντας διάλογο με ανοιχτά χαρτιά.  

 

Η συζήτηση δεν άργησε να πάρει… φωτιά γι ακόμη μια φορά με τον κ. Κολιάδη να ξεκαθαρίζει ότι δεν έγινε ποτέ τίποτε στο παρασκήνιο και ξεκαθάρισε την θέση της Δημοτικής Αρχής ότι: «Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ΚΥΤ (Κλειστή Δομή) στη Ρόδο. Ούτε έχουμε προτείνει άλλο μέρος. Αναμένω την άφιξη του υπουργού για να μας πει ποιο είναι το πλάνο. Πρέπει να τελειώσει πια αυτό το θέμα».

 

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε ανάμεσα στην πλειοψηφία και την μειοψηφία ενώ η συζήτηση συνεχίστηκε για πολλές ώρες όπως και η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πολλοί σύμβουλοι όπως ο Τάσος Σπανός, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το πώς θα διαμορφωθεί ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας και ποιον χαρακτήρα θα έχει,

 

Η συνεδρίαση «τινάχτηκε» γι ακόμη μια φορά στον αέρα και διεκόπη για λίγη ώρα για να ηρεμήσουν τα…. πνεύματα και ξεκίνησε εκ νέου, για να συζητηθούν τα υπόλοιπα θέματα.  

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ