Ο πλούσιος ελληνικός πολιτισμός αλλά και το φαγητό, «κερδίζουν» κατά κύριο λόγο, τους ξένους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας ενώ υψηλή βαθμολογία λαμβάνει και το ανθρώπινο δυναμικό της.
Στον αντίποδα, στους τομείς της βιωσιμότητας και της υγιεινής, ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, οι επισκέπτες εμφανίζονται λιγότερο ικανοποιημένοι κατά την παραμονή τους.
Τα στοιχεία της τελευταίας ανάλυσης του ΙΝΣΕΤΕ σχετικά με τη φήμη της Ελλάδας στα κοινωνικά δίκτυα και τις ιστοσελίδες ταξιδίων για την περίοδο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου, η χώρα μας συγκεντρώνει βαθμολογία 9,1 ως προς το επίπεδο ικανοποίησης, υψηλότερο από την αντίστοιχη της Ευρώπης που φτάνει το 8,8. Περισσότερο ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο που έδωσαν και τις υψηλότερες συνολικές βαθμολογίες, 9,3 και 9 αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν εκείνοι από τη Γερμανία με 8,8, τη Γαλλία με 8,7 και την Ιταλία με 8,5
Την ίδια στιγμή, σημαντικό είναι το γεγονός ότι ακόμη και κατά την περίοδο της κορύφωσης της τουριστικής κίνησης, η χώρα μας λαμβάνει καλή βαθμολογία (8,9) αναφορικά με την ικανοποίηση των επισκεπτών ως προς την αξία των εμπειριών σε σχέση με το κόστος (Value For Money).
Διαφορετικές οι εμπειρίες που ξεχωρίζουν ανά περιοχή
Ενδεικτικό του συνολικά υψηλού επιπέδου ικανοποίησης των τουριστών είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των περιφερειών της χώρας βαθμολογείται τουλάχιστον με 9. Σε κάθε περιοχή, ωστόσο, οι επισκέπτες αναδεικνύουν και διαφορετικές εμπειρίες που ξεχώρισαν ή αντίθετα τους ικανοποίησαν λιγότερο κατά την παραμονή τους.
Στην κατηγορία του πολιτισμού – που συνολικά λαμβάνει βαθμολογία 9,3 – τις υψηλότερες επιδόσεις κατέγραψαν η Κεντρική Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η Θεσσαλία ενώ ακολούθησαν με μικρή διαφορά η Κεντρική Μακεδονία, οι Κυκλάδες και η Δυτική Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τη γαστρονομία, με συνολική βαθμολογία 9, ξεχώρισαν η Δυτική Μακεδονία, με την Κρήτη, τα Ιόνια Νησιά, την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση. Η Ήπειρος έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία για την εμπειρία στην θάλασσα, η οποία απέσπασε συνολική βαθμολογία 8,8. Ακολούθησαν οι Κυκλάδες και η Πελοπόννησος.
Όσον αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίοι οι επισκέπτες βαθμολόγησαν με 9,4, οι καλύτερες επιδόσεις καταγράφηκαν σε Αττική, Ιόνια Νησιά και Πελοπόννησος. Στις αξιολογήσεις ως προς τη σχέση ποιότητας-τιμής η Δυτική Μακεδονία και η Δυτική Ελλάδα έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία.
Οι βιώσιμες δράσεις ξεχώρισαν περισσότερο στην Κεντρική Μακεδονία ενώ η βαθμολογία σε αυτή την κατηγορία είναι χαμηλότερη από το 8, στις περιοχές της Κρήτης (7,8), των Κυκλάδων (7,2) και της Πελοποννήσου (6,9).
Ως προς την υγιεινή, η Κεντρική Μακεδονία, οι Κυκλάδες και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία ενώ αντίθετα χαμηλότερη από 8 ήταν στην Στερεά Ελλάδα (5,8), την Κρήτη (7,5) και τα Ιόνια Νησιά (7,6) και οριακά (7,9) στο Β. Αιγαίο και την Πελοπόννησο.
Οι επιδόσεις της Αττικής
Ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι το γεγονός πως η Αθήνα προσελκύει επισκέπτες ανεξαρτήτως μήνα, όπως προκύπτει από τον σταθερό όγκο αξιολογήσεων που λαμβάνει η πρωτεύουσα από τον Απρίλιο έως και τον Αύγουστο, καταγράφοντας παράλληλα μία ελαφρά άνοδο τον Σεπτέμβριο. Στην υπόλοιπη χώρα, αντίθετα, ο όγκος των αξιολογήσεων παρουσίασε σταθερή αύξηση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ είχε μικρή πτώση τον Σεπτέμβριο.
Η Αττική λαμβάνει συνολικά υψηλή βαθμολογία – της τάξεως του 9,2 – με τους επισκέπτες να ξεχωρίζουν ως σημαντικότερες εμπειρίες, τον πολιτισμό (βαθμολογία 9,3), τη γαστρονομία και την εμπειρία στη θάλασσα (9). Επιπλέον λαμβάνει βαθμολογία 9,1 ως value for money προορισμός και 9,5 για το ανθρώπινο δυναμικό της. Χαμηλότερες επιδόσεις, αντίθετα, εμφανίζει στην κατηγορία της υγιεινής (8,2).
cnn