Με την ενημέρωση αναφορικά με τις δράσεις του Δήμου Ρόδου σε συνεργασία με άλλους φορείς και με την αφορμή της Παγκόσμιας ημέρας Εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών, ξεκίνησε η πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου. Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών και Πρόεδρο Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Ρόδου, Ματίνα Γιαννέλη, θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις με ποικίλο περιεχόμενο. Μετά την τοποθέτηση της προβλήθηκε σχετικό βίντεο.
«Θα μείνουμε με το σλόγκαν ‘Δεν είναι η μόνη’ και κυρίως ‘Δεν είσαι μόνη’. Όταν τα θύματα βίας που είναι γυναίκες καταφέρουν να καταγγείλουν το δράμα που ζουν, τότε ξεκινούν όλα. Το ίδιο συμβαίνει και με την βία σε ανήλικα παιδιά» είπε ο Δήμαρχος, Αλέξανδρος Κολιάδης που συνεχάρη την κα Γιαννέλη και τον αντιδήμαρχο, Θωμά Σωτρίλλη.
Στην αρχική τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης εξέφρασε την οδύνη του για την απώλεια του Γιάννη Καβουκλή και του Γιώργου Γιαννακού, που ήταν δημοτικοί υπάλληλοι και αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα που ταλανίζει την Ρόδο, το Μεταναστευτικό, υπογράμμισε τα εξής:
«Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι η λύση του προβλήματος είναι η γρήγορη μεταφορά από τη Ρόδο, στις Δομές της χώρας.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ
Ο Δήμαρχος είπε ότι σχετικά με τα ανταποδοτικά τέλη, ότι έχει να κάνει με μια σειρά από κόστη που πρέπει να ισοσκελίζονται (τα έσοδα με τα έξοδα). «Μας το είπε και ξεκάθαρα ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ότι πρέπει να υπάρχει ισοσκέλιση ανάμεσα στα έσοδα και τα έξοδα των δήμων. είναι υποκριτικό, να υποκρύπτονται νούμερα. Π.χ. ο ΦΟΔΣΑ σε μια συνεδρίαση, ενημέρωσε τον Δήμο Ρόδου (την πρώην Δημοτική Αρχή) ότι υπάρχει μια αύξηση (κοντά στο 1,8εκ. ευρώ). Αυτή η αύξηση μαζί με την ανάλογη του ηλεκτρικού ρεύματος, αγγίζει τα δύο εκατομμύρια, συν το κόστος της αποκομιδής που αγγίζει τα 15 εκ. ευρώ. Συνεπώς, το γνώριζε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ότι πρόκειται για ένα ποσόν ύψους 7εκ. ευρώ. Γιατί τα απέκρυψαν αυτά τα ποσά που πρέπει να πληρωθούν το 2024; Άλλωστε δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ισοσκελιστούν με τα έξοδα. Δεν είμαστε σε καθόλου ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε αύξηση τελών, αλλά και οι φορείς, κατάλαβαν τι συμβαίνει. Η ερώτηση είναι γιατί να πληρώσει ο κόσμος αυτά που έκαναν οι άλλοι;»
Είπε ακόμη ότι το Τέλος Παρεπιδημούντων να επιβληθεί προς το τέλος του 2025 και όχι νωρίτερα, ώστε να μην είναι μεγάλη η επιβάρυνση. «Πρέπει οπωσδήποτε να διεκδικήσουμε αυτό που πρέπει να επιστρέφεται στον Δήμο Ρόδου. Σε λίγο έρχεται και το τέλος κρουαζιέρας. Αυτές οι πολιτικές είναι προκλητικές, την στιγμή που γίνονται τεράστιες προσπάθειες από όλους τους Ροδίτες. Μπορεί να μιλάμε για ‘ναυαρχίδα’ του Τουρισμού, αλλά κάποιοι στην Αθήνα, πρέπει να καταλάβουν τα προβλήματα του τόπου. Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση είναι ένα τοπόσημο που κρατάει πολύ ψηλά τον Τουρισμό και δίνει πολλά στο κέντρο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να μιλάμε με ακριβή στοιχεία και με πραγματικά νούμερα, να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στον κόσμο».
ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Ρόδου πήρε τελικά το δάνειο των 9,5 εκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς πριν από λίγες ώρες ήρθε η περίφημη έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. «Κάποιοι πίστευαν ότι δεν θα το παίρναμε ποτέ! Ωστόσο, μας είπαν ότι αύριο θα έχουμε μια τελική ενημέρωση. Οπότε δεν θα κάνω καμία άλλη δήλωση γι αυτό…» -ανέφερε.
Είπε ακόμη ότι ο Δήμος Ρόδου προτίθεται να κάνει πολλές εορταστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, στηρίζοντας τα ντόπια σχήματα και καλλιτέχνες.
Ο κ. Κολιάδης συνεχάρη τον Γαβριήλ Καρπάθιο που κατάφερε να διακριθεί στον τομέα της ρομποτικής.
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης ‘Με Δύναμη για τη Ρόδο’, Αντώνης Καμπουράκης, υπογράμμισε τα εξής: «Ακούστηκε ότι ο Δήμος Ρόδου έχει μόνο 5εκ. ευρώ. Σας ενημερώνω ότι στα επιδοτούμενα προγράμματα ο Δήμος Ρόδου έχει περίπου 61εκ. ευρώ. Όσον αφορά για τους φορείς, δεν εμφανίζονται σύμφωνοι με αυτό που είπαμε ενώ υπάρχει έντονη αντίθεση. Πολλές φορές, έχετε πει ότι είστε άπειροι αλλά πρέπει να μάθετε να ακούτε.
Για το Μεταναστευτικό έχω να πω ότι ο διάλογος πρέπει να γίνεται πάνω στο τραπέζι και όχι… μυστικά. Στην δική μας παράταξη, κανένας δεν υπάρχει που να επιθυμεί μια κακή εξέλιξη».
Ο κ. Καμπουράκης, ανέγνωσε αναλυτικά το κείμενο σχετικά με τα Δημοτικά Τέλη, λέγοντας –μεταξύ άλλων- ότι η νυν Δημοτική Αρχή συνεχίζει το αφήγημα περί ‘καμένης γης’ λέγοντας πως έχουν γίνει λάθος χειρισμοί, λόγω απειρίας. «Δεν υπάρχουν άλλες λύσεις;» διερωτήθη.
Ο ΝΙΚΟΣ ΓΕΡΟΝΙΚΟΛΑΣ
Ακολούθως, ο επικεφαλής της παράταξης ‘Αρχή Οργάνωσης’ Νίκος Γερονικόλας, επισήμανε τα εξής:
«Για το Μεταναστευτικό: εμείς δεν θα μπούμε στην παραφιλολογία αλλά στην ουσία. Ανοίξαμε το θέμα σε ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας σχετικά με το υπνωτήριο αλλά δεν προχώρησε. Για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί σαν επιχείρημα. Μου φαίνεται σαν δικαιολογία αφού η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν φημίζεται για την ικανότητά της να συντάσσει πρ/μούς και να πέφτει μέσα.
Για το Τέλος Παρεπιδημούντων, είναι μια σωστή απόφαση να πάει πιο πίσω –από τον Μάρτιο του 2025 κι έπειτα- αφού δεν έχουμε ακόμη εικόνα για την επόμενη σεζόν. Ειδικά για το ζήτημα της λειψυδρίας, πρέπει να το υιοθετήσουμε την εξασφάλιση υδάτινων πόρων όπως επεξεργασμένη χρήση αποβλήτων» επικαλούμενος προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί σε άλλα μέρη και νησιά» και πρότεινε την σύσταση ομάδας εργασίας για το θέμα της λειψυδρίας.
Ο ΤΑΚΗΣ ΠΟΤΣΟΣ
Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της παράταξης ‘Λαϊκή Συσπείρωση’ Τάκης Πότσος, αναφέρθηκε με σκληρή γλώσσα για την σύσταση του Ταμείου Απανθρακοποίησης αλλά και για το θέμα των ανεμογεννητριών. «Θα είναι μεγάλο το αλισβερίσι… Χρειάζεται μεγάλη προσοχή» είπε μεταξύ άλλων.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Στην δευτερολογία του ο Αλέξανδρος Κολιάδης και απαντώντας στον κ. Καμπουράκη, υπεραμύνθηκε της στάσης που έχει τηρήσει η νυν Δημοτική Αρχή, λέγοντας πως θα διεκδικήσουμε πολλά παραπάνω: «Αν δεν πετύχουμε 60εκ. ευρώ στα δύο χρόνια, σε επιδοτούμενα προγράμματα, θα πάμε… σπίτι μας. έτσι αντιλαμβανόμαστε την διοίκησή μας. Και δεν μιλάω για το Εθνικό Θέατρο, αφού το έχει αναλάβει το απέναντι κτήριο» και τόνισε πως αυτή η Δημοτική Αρχή, επαναφέρει έργα που έμειναν στο παρελθόν.
Είπε ακόμη ότι τάσσεται εναντίον της τοποθέτησης των ανεμογεννητριών.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΑΝ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ
«Εκπλήσσομαι αφού 12 μήνες μετά διαπιστώνω μια εμμονή να απευθύνεται ο Δήμαρχος, προσωπικά σ’ εμένα. Γιατί θα πρέπει ο κόσμος να πληρώσει τους δικούς του υπολογισμούς; Επειδή έτσι το θεωρεί σωστό; Τι σχέση έχει η χρήση με το ετήσιο κόστος της Διεύθυνσης Καθαριότητας; Καταλαβαίνω ότι έτσι έχει μάθει ο κ. Δήμαρχος να μεταφέρει στον δημόσιο διάλογο… με υπονοούμενα και με μπλόφες (!) Αυτά ανήκουν σε λέσχες αναψυχής ή σε άλλες λέσχες που δεν συνηθίζω να συμμετέχω.
Πόσα εκατομμύρια είναι το κόστος της καθαριότητας, τον χρόνο; Να βάλουμε και τον ΦΟΔΣΑ μέσα. Σε κάθε περίπτωση, ο πολίτης καλείται να πληρώσει 5 φορές πάνω το κόστος!!! Αν ήμασταν Δημοτική Αρχή θα είχαμε επιβάλει 25% έκπτωση (μείωση) στα Δημοτικά Τέλη –χωρίς καμία επιβάρυνση!»
Στην τοποθέτησή του, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης ‘Με Δύναμη για τη Ρόδο’, Τάσος Σπανός, απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο είπε: «Επιτέλους απαγκιστρωθείτε από το παρελθόν! Πρέπει επιτέλους να πρυτανεύσει η λογική και η συνεννόηση –κυρίως επί βασικών θεμάτων που αγγίζουν την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Κύριε Δήμαρχε, τι θα πει ‘απειρία’; Έναν χρόνο μετά, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι η… απειρία. Δεν μπορείτε να μιλάτε για έλλειμμα 8εκ. ευρώ που αποκρύφτηκαν! Δεν γίνεται αυτό. Πάντως εγώ, σαν αντιδήμαρχος Οικονομικών, δεν απέκρυψα τίποτα! Κι αν έχετε στοιχεία, φέρτε τα εδώ!»
Ακολούθησε διάλογος σε υψηλούς τόνους ανάμεσα στην κυρία Καραγιάννη και τον κ. Σπανό, τον οποίο η πρώτη, κάλεσε να πάνε μαζί στ Αφάντου για να δουν την κατάσταση όπως είναι και όπως την βρήκε –όπως είπε.
Τοποθετούμενος για το Μεταναστευτικό, ο δημοτικός σύμβουλος Ευάγγελος Μανδρακός, επικαλέστηκε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας πως «Κάποιοι δεν μπορούν να αντιληφθούν πόσο θα επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ρόδο και μάλιστα σαν τουριστική περιοχή. Θεωρώ ότι παρ όλο που είμαστε όλοι αντίθετοι στην δημιουργία αυτής της Δομής, δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουμε. Το νησί θα μπει σε περιπέτεια…»
Επιπλέον, ο Μιχάλης Κορδίνας είπε ότι το θέμα με την Δομή δεν ξεκίνησε από τοπικά ΜΜΕ αλλά από κεντρικό επίπεδο, ενώ ζήτησε μια ξεχωριστή συνεδρίαση για το Τεχνικό Πρόγραμμα:
«Ειδικά για το Τεχνικό Πρόγραμμα, θα έπρεπε να συζητηθεί μόνο του είναι ένα θέμα ζωτικής σημασίας. Να μας δοθούν και οι προτάσεις των Τοπικών Συμβουλίων ώστε να μπορέσουμε να τις αξιολογήσουμε. Τα Τοπικά Συμβούλια είναι ο καθρέφτης του Δήμου, στην κοινωνία και πρέπει να δούμε πώς θα τα αξιοποιήσουμε».
Κλείνοντας την συζήτηση ο Δήμαρχος, Αλέξανδρος Κολιάδης άσκησε κριτική στον προκάτοχό του και τόνισε πως δεν θα σταματήσει να ρωτάει για τον προϋπολογισμό του 2024. Εκείνη την στιγμή, ο ίδιος ανέβασε τον τόνο της φωνής του απευθυνόμενος στον Τάσο Σπανό. «Έπρεπε να γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχει αύξηση στον ΦΟΔΣΑ (4 μήνες πριν ψηφιστεί ο πρ/μός του 2024) και δεν αφορά τον ηλεκτροφωτισμό και τους κοινόχρηστους που μπαίνουν στα ανταποδοτικά τέλη. Γιατί δεν είπατε την αλήθεια στον κόσμο;» και επέμενε ότι θα επανέλθει με τα ερωτήματα αυτά.
Καταλήγοντας ο κ. Κολιάδης ξεκαθάρισε τα εξής: «Πρέπει να καλέσουμε τους βουλευτές και να μιλήσουμε για το Τέλος Ανθεκτικότητας, για τους συντελεστές ΦΠΑ, για το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Μιλάμε για 100εκ. ευρώ από τη Ρόδο και μόνο! Το ίδιο γίνεται και στην κρουαζιέρα. Συνεπώς, αυτό που θέλουμε είναι να διεκδικήσουμε αυτά που πραγματικά αξίζει αυτός ο τόπος. Να το ζητήσουμε ξεκάθαρα και να δούμε με ποιο τρόπο θα αντιδράσουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο».
ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ Δ.ΡΟΔΟΥ
Κατά την συζήτηση για την Ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Ρόδου 2025, τοποθετούμενος ο Τηλέμαχος Καμπούρης, σχετικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα εκτίμησε πως έπρεπε να προηγηθεί διαβούλευση με τα Τοπικά Συμβούλια ενώ τόνισε πως είχε ζητήσει από τον κ. Τσούβαλη (που ήταν απών) την λίστα με τα έργα που εκπονήθηκαν, δημοπρατήθηκαν και τώρα μερικά είναι σε εξέλιξη. «Με χαρά περιμένω να δω και άλλα έργα. Θεωρώ ότι είναι ένα ‘φτωχό’ Τ.Π. που δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα. Γι αυτό και ψηφίζω ΠΑΡΩΝ».
Ο Νίκος Γερονικόλας, ψήφισε επίσης ΠΑΡΩΝ.
Ο Δήμαρχος, τόνισε πως το Τεχνικό Πρόγραμμα συσχετίζεται με τον προϋπολογισμό του Δήμου και βέβαια, περιλαμβάνει συνεχιζόμενα έργα προηγούμενων δημοτικών αρχών ενώ πολύ συζήτηση έγινε για τα έργα των Δημοτικών Ενοτήτων και κυρίως τις προτάσεις των Τοπικών Συμβουλίων, που δεν ελήφθησαν υπόψη.
ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
Οι τόνοι ανέβηκαν κατά την διάρκεια της συζήτησης του καυτού ζητήματος των ημερών που απασχολεί την επικαιρότητα κι έχει δημιουργήσει ποικίλες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες και τους φορείς, που αφορά στα ανταποδοτικά τέλη, εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Κώστας Χαλκιάς.
«Το ετήσιο κόστος όφειλε να προσδιοριστεί γύρω στα 30εκ. ευρώ. Θέλω να θέσω υπόψη του Σώματος την κανονιστική την οποία ήδη γνωρίζετε» -όπως είπε εξηγώντας την λογική που ακολούθησε η Δημοτική Αρχή ενώ άσκησε σκληρή κριτική στους προκατόχους του για τους χειρισμούς σε οικονομικό επίπεδο και στην καθαριότητα. Είπε πάντως ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος, από αυτόν που ακολουθείται με αυτό τον τρόπο με την αύξηση των τελών.
«Η κανονιστική δεν είναι οριστική. Έχει ισχύ ένα έτος και θα εξετάσουμε τι θα γίνει αργότερα σε μικρές περιοχές / χωριά και επιχειρήσεις» -ανέφερε ενώ, πρόσθεσε πως διατηρούνται όλα τα κοινωνικά τιμολόγια.
Ακολούθησαν ερωτήσεις από δημοτικούς συμβούλους τις οποίες απάντησε ο κ. Χαλκιάς για το πώς θα γίνει η εφαρμογή στην πράξη. Είπε ακόμη ότι πρόκειται για ανελαστικές δαπάνες και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί η κανονιστική και να μειωθούν τα τέλη.
Δεν άργησαν όμως να…. ανάψουν τα αίματα γι ακόμη μια φορά, ανάμεσα στον κ. Σπανό, τον κ. Χαλκιά και τον κ. Κολιάδη όταν ο πρώτος, ζήτησε εξηγήσεις για το ακριβές ποσοστό αύξησης.
Ο κ. Κολιάδης κατηγόρησε την πρώην Δημοτική Αρχή ότι απέκρυψε την πραγματικότητα με συνέπεια, να επιρρίπτονται ευθύνες στους υπηρεσιακούς ενώ επέμεινε ότι 12,5εκ. ευρώ έκαναν ‘φτερά’.
«Έχετε ‘κρυφή ατζέντα’ και φορτώνετε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με νέα τέλη» είπε ο κ. Σπανός.
Ακολούθησε σκληρή αντιπαράθεση με βαρείς χαρακτηρισμούς εκατέρωθεν.
Εν τέλει, το θέμα εγκρίθηκε (κατά πλειοψηφία) από το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου.
Να σημειωθεί, πως ο κ. Χαλκιάς, ανακοίνωσε ότι έγινε αποδεκτό από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σύναψη δανείου ύψους 9,5 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου Ρόδο στο πλαίσιο του προσυμβατικού ελέγχου.
«Το γεγονός πως αφού τα καταφέραμε, δείχνει ότι πράξαμε σωστά» -τόνισε ο κ. Χαλκιάς και κατέθεσε επεξηγήσεις προσθετικά ως προς την εισήγησή του.
Η συνεδρίαση διήρκησε πάνω από εφτά ολόκληρες ώρες χωρίς να έχουν συζητηθεί επισταμένως και αναλυτικά μια σειρά από σοβαρά ζητήματα, όπως το Τεχνικό Πρόγραμμα όπως είπαν πολλοί σύμβουλοι της μειοψηφίας.