14.3 C
Rhodes
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024

Παγκόσμιος συναγερμός – Εκδόθηκε οδηγός επιβίωσης πυρηνικής επίθεσης

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέδωσε οδηγό επιβίωσης πυρηνικής επίθεσης

Κρατικός οργανισμός ενθαρρύνει τους πολίτες των ΗΠΑ να προετοιμαστούν εκ των προτέρων, συναρμολογώντας κιτ έκτακτης ανάγκης και εντοπίζοντας κοντινά πυρηνικά καταφύγια

Πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο οι δυτικές κινήσεις που δείχνουν πανικό εν μέσω μιας κλιμάκωσης της έντασης με τη Μόσχα, που ξεκίνησε με την εκτόξευση πυραύλων των ΗΠΑ από την πλευρά της Ουκρανίας με στόχο το έδαφος της Ρωσίας.

Ακολούθησε η εκτόξευση βρετανικών πυραύλων, η Μόσχα απάντησε ανακοινώνοντας νέο πυρηνικό δόγμα και πραγματοποιώντας πυραυλικό πλήγμα με τον νέο πύραυλό της που έχει σκορπίσει τον τρόμο στη Δύση και κατόπιν όλων αυτών η Βρετανία και η Γαλλία δήλωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτών τους ή μισθοφόρων στην Ουκρανία.

Τα άτομα μπορεί να έχουν μόλις 15 λεπτά για να αναζητήσουν ασφάλεια μετά από μια πυρηνική έκρηξη

Παράλληλα, το Παρίσι δήλωσε ότι αδειοδήτησε και εκείνο το Κίεβο να πλήττει με γαλλικούς πυραύλους το έδαφος της Ρωσίας, με τον SCALP-EG, που είναι ίδιος με τον βρετανικό Storm Shadow (τους παράγουν από κοινού οι δυο χώρες).

 

Η Μόσχα, από την πλευρά της, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου. Εντείνοντας τις προσπάθειές της, τόσο στην ανατολική Ουκρανία όσο και στο Κουρσκ, σημειώνει σημαντική πρόοδο. Στο Κουρσκ, το Κίεβο έχει πια απομείνει με το 40% των εδαφών που είχε καταλάβει με την εισβολή του, ενώ στην ανατολική Ουκρανία τα ρωσικά στρατεύματα προωθούνται ολοένα και περισσότερο.

Εχθές (25/11) έγινε γνωστό από τη γερμανική κυβέρνηση ότι έχει αρχίσει να κατασκευάζει καταφύγια και ότι θα ενθαρρύνει και τους ίδιους τους πολίτες της να μετατρέψουν σε τέτοια τα σπίτια τους: τα γκαράζ και τα υπόγειά τους!

Σήμερα, έγινε γνωστό ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξέδωσε οδηγό επιβίωσης πυρηνικής επίθεσης. Ο εν λόγω οδηγός, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (FEMA), δίνει έμφαση στο γεγονός ότι τα άτομα μπορεί να έχουν μόλις 15 λεπτά για να αναζητήσουν ασφάλεια μετά από μια πυρηνική έκρηξη.

Μπες μέσα, μείνε μέσα, έσο έτοιμος

Η FEMA περιγράφει τρία κρίσιμα βήματα για την επιβίωση: Μπες μέσα, μείνε μέσα, έσο έτοιμος. Σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης, τα άτομα θα πρέπει να βρουν αμέσως καταφύγιο σε ένα ανθεκτικό κτίριο που ιδανικά μπορεί να είναι υπόγειο ή κεντρικό δωμάτιο και να είναι μακριά από παράθυρα.

Θα πρέπει να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους για τουλάχιστον 24 ώρες, εκτός εάν δοθούν αντίθετες οδηγίες από τις αρχές και είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθούν οι εξωτερικοί χώροι.

Παράλληλα, η FEMA προειδοποιεί ότι οι πυρηνικές εκρήξεις μπορεί να προκαλέσουν σημαντική καταστροφή όχι μόνο από την ίδια την έκρηξη αλλά και από τις επακόλουθες επιπτώσεις και ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς (EMP). Ο κρατικός οργανισμός ενθαρρύνει τους πολίτες των ΗΠΑ να προετοιμαστούν εκ των προτέρων, συναρμολογώντας κιτ έκτακτης ανάγκης και εντοπίζοντας κοντινά πυρηνικά καταφύγια.

Ένα πυρηνικό καταφύγιο είναι ένας κλειστός χώρος ειδικά σχεδιασμένος για την προστασία των καταφυγόντων σε αυτό από ραδιενεργά συντρίμμια ή ραδιενεργό υλικό που διαχέεται στην ανώτερη ατμόσφαιρα ύστερα από μια πυρηνική έκρηξη. Πολλά καταφύγια αυτού του είδους κατασκευάστηκαν ως μέτρα πολιτικής προστασίας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

pirinoko katafigio

Πρότυπο αμερικανικό καταφύγιο, γύρω στο 1957

Αμερικανικά βομβαρδιστικά αναχαιτίστηκαν από ρωσικά μαχητικά κοντά στο Καλίνινγκραντ

Εν τω μεταξύ, δύο ρωσικά Sukhoi Su-27 (σοβιετικής προέλευσης δικινητήριο αεριωθούμενο μαχητικό αεροσκάφος) αναχαίτισαν ισάριθμα αμερικανικά Boeing B-52 Stratofortress (υποηχητικό στρατηγικό βομβαρδιστικό μεγάλης εμβέλειας), κοντά στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, στη Βαλτική Θάλασσα.

Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά συμμετείχαν σε κοινές ασκήσεις με τη Φινλανδία, η οποία έχει σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης που προκαλείται από την υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία.

Η Ρωσία «ετοιμάζει απάντηση» σε νέες ουκρανικές επιθέσεις με πυραύλους των ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Μόσχα ετοιμάζει απάντηση στις επιθέσεις των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS σε στόχους στην περιοχή του Κουρσκ.

 

«Κατά την εξέταση των τόπων που δέχθηκαν επίθεση, επιβεβαιώθηκε αξιόπιστα ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις με αμερικανικής κατασκευής επιχειρησιακούς-τακτικούς πυραύλους Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας παρακολουθεί την κατάσταση και προετοιμάζεται να απαντήσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει το TASS, τις τελευταίες τρεις ημέρες, οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν δύο πλήγματα με δυτικά όπλα μεγάλης εμβέλειας σε στόχους στην περιοχή του Κουρσκ.

Το πρώτο χτύπημα, με πέντε αμερικανικούς πυραύλους ATACMS, πραγματοποιήθηκε στις 23 Νοεμβρίου κατά συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 στην περιοχή Λοταρέφκα (37 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κουρσκ). Το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας Pantsir κατέστρεψε τρεις πυραύλους, ωστόσο, δύο πέτυχαν τον στόχο τους και προκάλεσαν ζημιές και θύματα μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού.

Το δεύτερο χτύπημα, με οκτώ πυραύλους, πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου στο αεροδρόμιο Κουρσκ-Βοστόχνι, με έναν πύραυλο να πετυχαίνει τον στόχο του και να προκαλεί ζημιές και δύο ελαφρείς τραυματισμούς.

Τέλος, αξίζει να σημειωθούν σημερινές δηλώσεις του Άντονι Μπλίνκεν. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε πως η Ουάσινγκτον επισπεύδει την παράδοση στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, ώστε να ενισχύσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στο ανατολικό μέτωπο.

Ανέφερε επίσης ότι η εμπλοκή βορειοκορεατικών στρατευμάτων στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί προκαλεί «σοβαρή ανησυχία» στην G7, συμπληρώνοντας πως η Ουάσινγκτον παρακολουθεί τις εξελίξεις ώστε να διαπιστώσει ποια μπορεί να είναι τα ανταλλάγματα της Μόσχας για τη συνδρομή της Πιονγκγιάνγκ.

Τρίτος παγκόσμιος πόλεμος; Η Ευρώπη ξαναφτιάχνει καταφύγια – Μαύρα σύννεφα πάνω από την ήπειρο

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Monde», η Γαλλία και η Βρετανία εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν δικό τους στρατό ή μισθοφόρους στην Ουκρανία – Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος είναι πιο κοντά από ποτέ

Πόσο κοντά είναι ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος; Πιο κοντά από ποτέ, δείχνουν κινήσεις της χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και τις Ρωσίας.

Μια από τις εν λόγω κινήσεις είναι το γεγονός ότι η Γερμανία καταρτίζει έναν κατάλογο αποθηκών που θα μπορούσαν να παρέχουν καταφύγιο έκτακτης ανάγκης στους πολίτες της, δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών, σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης με τη Ρωσία, όπως μας λέει σήμερα (25/11) ο Guardian.

Ο κατάλογος θα περιλαμβάνει σταθμούς του μετρό και χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, καθώς και κρατικά κτίρια και ιδιωτικές εγκαταστάσεις, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Ένα μεγάλο έργο, που σου σίγουρα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί από τη μία μέρα στην άλλη»

Θα καταρτιστεί ένας ψηφιακός κατάλογος αποθηκών και καταφυγίων έκτακτης ανάγκης, ώστε οι πολίτες να μπορούν να εντοπίζουν γρήγορα και εύκολα τις συγκεκριμένες τοποθεσίες, απλούστατα χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο. Επιπλέον, οι πολίτες ενθαρρυνθούν από τη γερμανική κυβέρνηση να δημιουργήσουν από μόνοι τους καταφύγια, μέσα στα σπίτια τους! Πώς; Tροποποιώντας τα υπόγεια και τα γκαράζ τους, είπε ο εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου.

bunker2

Τρίτος παγκόσμιος πόλεμος: Οι εφιάλτες αποκτούν σάρκα και οστά

Ο ίδιος αρνήθηκε να αποκαλύψει κάποιο χρονοδιάγραμμα για όλα αυτά. Αρκέστηκε να πει ότι αποτελούν «ένα μεγάλο έργο, που σου σίγουρα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί από τη μία μέρα στην άλλη» – στο οποίο εμπλέκεται το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας για Καταστροφές και άλλες γερμανικές αρχές.

Βορειοκορεάτες στρατιώτες και Χούθι της Υεμένης

Την ίδια στιγμή, όχι μία, αλλά δυο χώρες λέγεται πως είναι έτοιμες να συνδράμουν τη Ρωσία στον πόλεμο, κάτι που στη Δύση δυναμώνει τη ρητορική περί ανάγκης για περαιτέρω εμπλοκής του ΝΑΤΟ στη σύρραξη.

Σύμφωνα, δε, με την εφημερίδα «Le Monde», η Γαλλία και η Βρετανία εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν δικό τους στρατό ή μισθοφόρους στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε πως οι ΗΠΑ αναμένουν ότι χιλιάδες στρατιώτες της Βόρειας Κορέας θα συμμετάσχουν «σύντομα» στις μάχες κατά της Ουκρανίας.

Ο Λόιντ Όστιν υποστήριξε ότι περίπου 10.000 από τους στρατιώτες της Πιονγκγιάνγκ πιστεύεται ότι σταθμεύουν στη συνοριακή περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, όπου επί του παρόντος «ενσωματώνονται στους ρωσικούς σχηματισμούς».

«Με βάση τα όσα έχουν εκπαιδευτεί, τον τρόπο με τον οποίο έχουν ενσωματωθεί στους ρωσικούς σχηματισμούς, αναμένω πλήρως να τους δω να εμπλέκονται σε μάχη σύντομα», δήλωσε ο Όστιν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενός ενδιάμεσου σταθμού στα Φίτζι τη Δευτέρα.

Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας αναφέρει ωστόσο ότι το στρατιωτικό προσωπικό της Βόρειας Κορέας έχει ήδη συμμετάσχει σε μάχες εναντίον των αμυντικών δυνάμεων της Ουκρανίας.

north korean troops

Η Ουκρανία λέει ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 50.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες

«Πρόκειται κυρίως για γενικές στρατιωτικές μονάδες. Είναι μεταμφιεσμένοι σε ιθαγενή πληθυσμό της Άπω Ανατολής», δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Ανατόλι Μπαρχίλεβιτς.

«Διαθέτουν επίσης τα κατάλληλα έγγραφα και έχουν εκπαιδευτεί για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στον ευρωπαϊκό τομέα», πρόσθεσε.

Η Νότια Κορέα δήλωσε επίσης νωρίτερα ότι οι Βορειοκορεάτες στρατιώτες στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας έχουν ήδη εμπλακεί σε μάχες, προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξή τους στα πεδία μάχης είχε ολοκληρωθεί» από τις 13 Νοεμβρίου.

Το Κίεβο λέει ότι η Μόσχα, μαζί με τους Βορειοκορεάτες στρατιώτες, έχει συγκεντρώσει πλέον περίπου 50.000 στρατιώτες προκειμένου να απωθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις από τη Ρωσία μετά την αιφνιδιαστική εισβολή.

Η Ρωσία έχει επίσης στρατολογήσει εκατοντάδες μισθοφόρους από την Υεμένη για να συμμετάσχουν στην εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT.

Οι FT ανέφεραν ότι οι δημοσιογράφοι τους μίλησαν με τους στρατολογημένους, στους οποίους είχαν υποσχεθεί από τη Μόσχα «επικερδείς θέσεις εργασίας, υψηλούς μισθούς», ακόμη και ρωσική υπηκοότητα.

Ωστόσο, αφού έφτασαν στη Ρωσία με τη βοήθεια μιας εταιρείας που συνδέεται με τους Χούθι, «εισήχθησαν με τη βία στον ρωσικό στρατό και στάλθηκαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Μυστικά έγγραφα

Εν τω μεταξύ, η New York Post αναφέρει ότι μυστικά έγγραφα αποκάλυψαν ότι το Βερολίνο σχεδιάζει το πώς θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη μέχρι και 800.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ -συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών- στην Ουκρανία, καθώς οι πυρηνικές απειλές της Ρωσίας αγγίζουν νέα ύψη.

Η «Επιχείρηση Deutschland» είναι ένα σχέδιο 1.000 σελίδων, προετοιμασίας της Γερμανίας για ένα πιθανό σενάριο τρίτου παγκοσμίου πολέμου.

Η Μόσχα μπορεί τώρα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να απαντήσει σε επιδρομές με μη πυρηνικά, «συμβατικά όπλα»

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, στα άκρως απόρρητα έγγραφα περιγράφονται λεπτομερώς συγκεκριμένα κτίρια και υποδομές που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον στρατό, καθώς και το πώς θα πρέπει να προετοιμαστούν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες σε περίπτωση αυξημένων απειλών.

Αποκάλυψαν επίσης ότι το Βερολίνο ετοιμάζει ένα σχέδιο προώθησης 200.000 στρατιωτικών οχημάτων σε διάφορα εδάφη, εάν η συμμαχία κληθεί να συμμετάσχει στις προσπάθειες της Ουκρανίας. Περαιτέρω λεπτομέρειες διατηρήθηκαν απόρρητες.

Η Γερμανία έχει επίσης συμβουλέψει τους πολίτες της σχετικά με τρόπους προετοιμασίας για το χειρότερο σενάριο, ενισχύοντας την αυτάρκειά τους μέσω μηχανισμών, όπως η εγκατάσταση γεννητριών ντίζελ ή ακόμη και ανεμογεννητριών, σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση.

Ο συναγερμός δεν περιορίζεται στη Γερμανία. Η Σουηδία και η Νορβηγία εξέδωσαν φυλλάδια και βιβλιογραφία που καθοδηγούν τους πολίτες σχετικά με το πώς να προετοιμαστούν εάν η σύγκρουση στην Ουκρανία αγγίξει τις χώρες τους.

germany

Το Βερολίνο σχεδιάζει το πώς θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη έως και 800.000 στρατιωτών

Η ανησυχία ενισχύθηκε την Τρίτη, όταν ο Πούτιν άλλαξε και επίσημα την πολιτική πυρηνικών χτυπημάτων του Κρεμλίνου, ανακοινώνοντας ότι η Μόσχα δύναται εφεξής να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα ως απάντηση σε επιδρομές με μη πυρηνικά, «συμβατικά όπλα».

Η Post υποστηρίζει ότι αυτή η κίνηση -καθώς και η προαναφερόμενη κίνηση της Γερμανίας να δημιουργήσει ένα σχέδιο τρίτου παγκοσμίου- υποκινήθηκε και από την κίνηση της Ρωσίας να ζητήσει από τη Βόρεια Κορέα αποστολή τουλάχιστον 10.000 στρατιωτών προκειμένου να τη βοηθήσουν στον πόλεμο.

Πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες, ειδικοί και αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει ότι η άμεση εμπλοκή τρίτης χώρας είναι η πιο σημαντική κλιμάκωση του πολέμου από την έναρξή του.

Οι προετοιμασίες της Ευρώπης λαμβάνουν χώρα μετά και τη δήλωση του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ είναι δυνατόν να βρεθούν στο χείλος ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου, καθώς τρεις από τους σημαντικότερους αντιπάλους της Αμερικής -Ρωσία, Βόρεια Κορέα και Ιράν- εμπλέκονται αυτήν τη στιγμή ενεργά σε συγκρούσεις με συμμάχους των ΗΠΑ.

Η Γερμανία κατασκευάζει καταφύγια – Πόσα έχουμε στην Ελλάδα

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει μπει στην πιο επικίνδυνη φάση, όπως επισημαίνουν οι απανταχού αναλυτές.

Οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν προχωρήσει τον τελευταίο μήνα με τον ταχύτερο ρυθμό από την ημέρα της εισβολής. Μόνο την περασμένη εβδομάδα, κατέκτησαν περίπου 235 τετραγωνικά χιλιόμετρα -τα περισσότερα που έχουν ‘πάρει’ σε ένα επταήμερο μέσα στο 2024.

Μέσα στο Νοέμβριο κατέλαβαν 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Τα στοιχεία αυτά ανήκουν στο DeepState, ομάδα ανθρώπων με σχέσεις με τον ουρκανικό στρατό που μελετά το υλικό του πολέμου και παρέχει χάρτες πρώτης γραμμής.

Έτσι δικαιολογήθηκε η έγκριση που έδωσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία να επιτεθεί με αμερικανικούς πυραύλους, που είχε ως συνέπεια την επικαιροποίηση του Δόγματος για τα Πυρηνικά Όπλα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την επομένη ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκτόξευσε πυραύλους της Μεγάλης Βρετανίας  (προφανώς είχε δώσει το ΟΚ), πριν συναινέσει και η Γαλλία να κάνουν οι Ουκρανοί χρήση και των δικών της πυραύλων. Πριν συμβεί αυτό, ο «Τσάρος» εκτόξευσε πειραματικό υπερηχητικό πύραυλο έξι κεφαλών που δεν μπορεί να αναχαιτίσει κανένα υπάρχον αμυντικό σύστημα.

Έχει άλλωστε, διευκρινίσει στο νέο δόγμα πως ««οποιαδήποτε επίθεση από μια μη πυρηνική δύναμη που υποστηρίζεται από μια πυρηνική δύναμη θα θεωρείται κοινή επίθεση. Οποιαδήποτε επίθεση από ένα μέλος ενός στρατιωτικού μπλοκ (σσ ΝΑΤΟ) θα θεωρηθεί επίθεση από ολόκληρη τη συμμαχία».

ΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Όπως κλιμακώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, αυξάνονται οι ανησυχίες για τη δυνατότητα της Ρωσίας να επιτεθεί σε μέλη του ΝΑΤΟ. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν δήλωσε πως πια η σύγκρουση έχει χαρακτηριστικά «παγκόσμιου» πολέμου, με ό,τι συνεπάγεται αυτού.

Για αυτό και λαμβάνουν τα μέτρα τους όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, με πολλές -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- να κλείνουν τις πρεσβείες τους στο Κίεβο.

Οι Σκανδιναβικές χώρες προχώρησαν σε ανανέωση και παράδοση του «Φυλλαδίου σε Περίπτωση Κρίσης ή Πολέμου» στους πολίτες τους.

Στη Γερμανία προχώρησαν σε κατάρτιση καταλόγου αποθηκών που θα μπορούσαν να γίνουν καταφύγια, δεδομένης της αυξανόμενης έντασης με τη Ρωσία. Όπως δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών ο κατάλογος περιλαμβάνει σταθμούς του υπόγειου τρένου και χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, καθώς και κρατικά κτίρια και ιδιωτικές περιουσίες, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο χάρτης θα γίνει ψηφιακός, ώστε οι πολίτες να μπορούν να εντοπίσουν αυτό που είναι πιο κοντά τους, μέσω ειδικής εφαρμογής. Το υπουργείο που θύμισε πως τα βασικά σημεία του σχεδίου είχαν αποφασιστεί από τον Ιούλιο, ενθάρρυνε τους Γερμανούς να δημιουργήσουν τα δικά τους καταφύγια -σε υπόγεια και γκαράζ.

Aυτήν την στιγμή στη Γερμανία υπάρχουν 579 καταφύγια για 83.000.000 πολίτες. Τα περισσότερα χρονολογούνται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όλα μαζί μπορούν να φιλοξενήσουν 480.000 άτομα.

Στην Ελλάδα έχουμε καταφύγια, αλλά είναι σαν να μην έχουμε, όπως εξήγησε στο NEWS 24/7 o συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «Τα καταφύγια της Αττικής»Κωνσταντίνος Κυρίμης. Μάλιστα, την τεχνογνωσία -και πολλά υλικά- μας την έδωσαν οι Γερμανοί.

“Από τα στοιχεία που έχω βρει, την 28η Οκτωβρίου πρέπει να υπήρχαν στην Αθήνα τουλάχιστον 12.000 καταφύγια. Αριθμός που είναι πλασματικός, καθώς όσο πλησίαζε ο πόλεμος (του ’40) έκαναν τα πάντα καταφύγια (με τις προδιαγραφές να περνούν σε δεύτερη μοίρα). Ας πούμε πως υπήρχαν 12.000 καταφύγια εκ-κατασκευής (έτσι λέγονταν τα αυθεντικά) και χιλιάδες που λέγονταν εκ-διασκευής.

Δημιουργήθηκαν σε όλες τις πόλεις, στις οποίες υπήρχαν σημαντικές υποδομές, όπως για παράδειγμα λιμάνια και μεγάλες συγκεντρώσεις πληθυσμού. Έτσι, υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Βόλο και την Κέρκυρα που είναι κοντά στην Ιταλία”.

Πόσα διασώζονται;

“Είναι άγνωστο. Όσο περνούν τα χρόνια, χάνονται. Οι παλιές πολυκατοικίες που τα διέθεταν, γκρεμίζονται. Τα δημόσια μπαζώνονται, για να περάσουν από πάνω δρόμοι. Τα λίγα που έχουν μείνει, είναι συνήθως σε κακή κατάσταση.

Πολλά εξ όσων απομένουν, θεωρούνται, επισήμως ενεργά. Άρα προβλέπεται συντήρησή τους και επισκέψεις αυτοψίας. Εντούτοις, οικονομικά και πρακτικά, είναι μάλλον αδύνατον να συντηρηθούν, ή ακόμα και να επιθεωρηθούν τακτικά, τόσα καταφύγια. Τα αρχεία δείχνουν πως οι τελευταίες μαζικές επιθεωρήσεις, έγιναν τη δεκαετία του ’70”.

Θα σώσουν την κατάσταση τα καταφύγια που όντως λειτουργούν;

«Τα αστικά καταφύγια φτιάχτηκαν, όταν δεν υπήρχαν όπλα ακριβείας. Οι βομβαρδισμοί γίνονταν με το ‘σύστημα’ carpet bombing. Δηλαδή, θες να πλήξεις τη Βουλή; Περνούν από πάνω 50 αεροπλάνα, πετούν από 10 βόμβες, διαλύουν τα πάντα γύρω από τη Βουλή και κάποιες πέφτουν και πάνω Βουλή. Τώρα, εκτοξεύονται βλήματα από 250 έως 300 χιλιόμετρα μακριά, με ακρίβεια 10 μέτρων. Οπότε δεν θα προλάβει κάποιος, καν να δει τις βόμβες. Όχι να χτυπήσει ο συναγερμός”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ