14.3 C
Rhodes
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024

Μολυσμένα καρότα… σπέρνουν τον πανικό – Ένας νεκρός και 39 ασθενείς

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Τι είναι το βακτήριο E. coli

Ένας άνθρωπος έχει πεθάνει και δεκάδες έχουν αρρωστήσει από μόλυνση με E.coli από καρότα βιολογικής καλλιέργειας συσκευασμένα σε σακούλες.

Συνολικά, 39 άτομα μολύνθηκαν και 15 χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη σε 18 πολιτείες μετά την κατανάλωση των καρότων που πωλούνται από την εταιρεία Grimmway Farms στην Καλιφόρνια.

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που επλήγησαν ζουν στη Νέα Υόρκη, τη Μινεσότα και την πολιτεία της Ουάσιγκτον, ακολουθούμενες από την Καλιφόρνια και το Όρεγκον. Η Grimmway Farms ανακάλεσε τα καρότα, τα οποία πωλούνται με πολλές επωνυμίες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και ενώ τα καρότα δεν είναι πλέον στα καταστήματα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έχει προειδοποιήσει τους ανθρώπους να ελέγχουν τα ψυγεία και τους καταψύκτες τους και να πετάξουν τυχόν μολυσμένα καρότα.

Είναι το τελευταίο επεισόδιο σε μια σειρά επιδημιών E.coli. Τον Οκτώβριο, περισσότεροι από εκατό πελάτες του ταχυφαγείου McDonald’s στις ΗΠΑ νόσησαν εξαιτίας μιας επιδημίας που συνδέθηκε με ψιλοκομμένα κρεμμύδια.

Τον Ιούνιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας άνθρωπος πέθανε από μία επιδημία που σχετιζόταν με μολύσμένο μαρούλι και είχε ως αποτέλεσμα να νοσήσουν άλλοι 275 άνθρωποι Τα βιολογικά καρύδια συνδέθηκαν επίσης με ένα ξέσπασμα e-coli σε 19 πολιτείες των ΗΠΑ τον Απρίλιο.

Τι είναι το E. coli

Το Escherichia coli (κολοβακτηρίδιο) ή E. coli είναι ένα βακτήριο που ανήκει στην οικογένεια των εντεροβακτηριοειδών. Το ανακάλυψε ο Theodor Escherich (Γερμανός παιδίατρος και βακτηριολόγος) το 1885. Συναντάται στον οργανισμό καθώς αποτελεί μέρος της εντερικής χλωρίδας και βρίσκεται υπό φυσιολογικές συνθήκες στα κόπρανα. Θεωρείται η βασική αιτία για την συντριπτική πλειοψηφία των εξωνοσοκομειακών ουρολοιμώξεων αλλά και για τις μισές περιπτώσεις ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Πολλές φορές μπορεί να κολλήσουμε το βακτήριο από τροφές που δεν είναι καλά μαγειρεμένες όπως άψητο κρέας, μη παστεριωμένο γάλα ή τυρί.

Τα συμπτώματα του E.coli συνήθως ξεκινούν τρεις έως τέσσερις ημέρες μετά την κατανάλωση των βακτηρίων και περιλαμβάνουν έντονες κράμπες στο στομάχι, διάρροια και έμετο. Μπορεί να αποβεί θανατηφόρο σε μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ