Στον Πρωθυπουργό, στα κοινοβουλευτικά κόμματα, μέχρι και στον Εισαγγελέα είναι ικανοί να φτάσουν οι Δήμοι προκειμένου να διεκδικήσουν μέχρι εσχάτως, την κοστολογημένη με 205 εκ. Ευρώ πρόταση πλαίσιο μέσα από το Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων που θα τους θωρακίσει απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
Σε μια ιστορική – για τα δεδομένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων που έλαβε χώρα στη Ρόδο, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, 114 δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα υποστήριξαν ομόφωνα την πρωτοβουλία αυτή, αποδεικνύοντας τη συλλογική τους δέσμευση για την προστασία των τοπικών κοινωνιών, αστικών, ορεινών και νησιωτικών, από τους κινδύνους που εγκυμονεί η κλιματική κρίση.
Ο Πρόεδρος του Δικτύου – Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, σε δήλωσή του τόνισε: «Ιδού η Ρόδος, ιδού και η πρόταση! Σήμερα, από αυτό το πανέμορφο και πολύπαθο νησί, καταθέτουμε μια κοινή, τεκμηριωμένη και κοστολογημένη πρόταση για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας των Δήμων σε όλη την Ελλάδα. Σε μια εποχή που οι προκλήσεις της κλιματικής κρίσης δοκιμάζουν τις τοπικές κοινωνίες μας, προχωράμε ενωμένοι, με σκοπό να συμβάλουμε σε σημαντικές αλλαγές, ώστε να προστατεύσουμε τους ορεινούς, νησιωτικούς και αστικούς δήμους μας».
Η πρόταση, κατόπιν αιτήματος των μελών της γενικής συνέλευσης, παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο στην ολομέλεια της ΚΕΔΕ και στη συνέχεια θα κατατεθεί στην κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, τον εισαγγελέα και σε όλους τους αρμόδιους φορείς, εκφράζοντας την αγωνία των τοπικών κοινωνιών για τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων πολιτικής προστασίας.
Το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων (Ελ.Δ.Α.Π.), με πρωτοβουλία όλων των Δημάρχων, ενώνει δυνάμεις για τη δημιουργία μιας ισχυρής «ασπίδας» για τις πόλεις και τις κοινότητες της χώρας.
Η Γενική Συνέλευση στη Ρόδο σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναδεικνύοντας τη δύναμη της συνεργασίας για την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα των Δήμων σε κάθε γωνιά της χώρας μας απέναντι στις σύγχρονες απειλές.
Προχωράμε δυνατά γιατί σε αυτή την προσπάθεια σημασία έχει το “εμείς” και δεν περισσεύει κανείς!
Η ισχύς εν τη ενώσει!