Tα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ την Παρασκευή, δείχνουν επιτάχυνση των αυξήσεων στα ενοίκια με το ποσοστό να διαμορφώνεται πλέον στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 6,5%. Ενώ ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αρχίσει να “συγκρατείται” προς το ποσοστό στόχο του 2%, στα ενοίκια καταγράφεται επιτάχυνση και αυτό έχει την εξήγησή του: σε κάθε μισθωτήριο συμβόλαιο που λήγει, ο ιδιοκτήτης ζητάει το “κάτι παραπάνω” και προφανώς δεν περιορίζεται στον ετήσιο πληθωρισμό αλλά κοιτάζει να προσαρμοστεί στα πολύ υψηλότερα τρέχοντα επίπεδα ενοικίων. Επιτρέπεται; Ναι είναι η απάντηση διότι στα καινούργια συμβόλαια η διαπραγμάτευση είναι ελεύθερη.
Από την πλευρά του ενοικιαστή, τα νέα προφανώς δεν είναι ευχάριστα, καθώς ολοένα και περισσότεροι από τους περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες που δεν έχουν ιδιόκτητη στέγη, έρχονται αντιμέτωποι με το αυξημένο κόστος. Από την πλευρά του ιδιοκτήτη πάλι, οι αυξήσεις ισοδυναμούν με πρόσθετο εισόδημα.
Μάλιστα, είναι τέτοιες οι εξελίξεις στην αγορά των ενοικίων, που η απόκτηση ακινήτου για επενδυτικούς σκοπούς αρχίζει να φαίνεται και πάλι ως “δελεαστική” καθώς οι ετήσιες (μεικτές είναι η αλήθεια) αποδόσεις ανεβαίνουν και πάλι πάνω από το επίπεδο του 6% δηλαδή υπερδιπλάσιες και του πληθωρισμού αλλά και της απόδοσης που δίνουν αυτή τη στιγμή τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου (σαφώς υψηλότερες από τις αντίστοιχες των προθεσμιακών καταθέσεων).
Τις υψηλότερες αποδόσεις (δηλαδή την αναλογία του ετήσιου ενοικίου ανά τετραγωνικό προς την τρέχουσα αξία ανά τετραγωνικό) οι ιδιοκτήτες δεν τις εξασφαλίζουν στις δημοφιλείς περιοχές του λεκανοπεδίου (Νότια και Βόρεια Προάστια) αλλά σε μέχρι τώρα υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου και -κυρίως- στην επαρχία. Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκτιμάται ότι και στην Ελλάδα, η έκρηξη των τιμών στις πιο περιζήτητες περιοχές, αναγκαστικά θα στρέψει το ενδιαφέρον και εκτός αυτών με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί ταχύτερη αύξηση τιμών και εκεί. Ενδεικτικός είναι ο ακόλουθος πίνακας ο οποίος βγάζει τις ετήσιες αποδόσεις με βάση τα στοιχεία του spitogatos.gr τα οποία είναι και τα πλέον πρόσφατα καθώς αφορούν στο γ’ τρίμηνο.
Τι δείχνουν αυτά τα στοιχεία; Ότι ένα σπίτι στο κέντρο της Αθήνας έχει τρέχουσα αξία 2.177 ευρώ και μπορεί να νοικιαστεί προς 128,5 ευρώ τον χρόνο ανά τετραγωνικό μέτρο (σ.σ δηλαδή 10.280 ευρώ τον χρόνο ή 856 ευρώ τον μήνα). Αυτό σημαίνει ετήσια μεικτή απόδοση 5,9%. Φυσικά, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να λάβει υπόψη του τον φόρο εισοδήματος ο οποίος μπορεί να υπολογίζεται με συντελεστή από 15% μέχρι και 45% (σ.σ κάποιοι μεταφέρουν το εισόδημα σε εταιρεία ώστε να φορολογείται με 22%). Όπως φαίνεται και από τον σχετικό πίνακα, μπορεί στην επαρχία τα ενοίκια να είναι χαμηλότερα όμως το ίδιο ισχύει και με τις τιμές πώλησης. Αυτό που μετράει είναι η αναλογία. Βλέπουμε λοιπόν παραδείγματα περιοχών εκτός Αττικής που οι αποδόσεις μπορεί να φτάσουν και στο 7% ή ακόμη και στο 8%