Την ανάγκη ενηλικίωσης και χειραφέτησης της Αυτοδιοίκησης προκειμένου αυτή να αποτελέσει το νέο υπόδειγμα οργάνωσης της διοίκησης στη χώρα, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος κατά την ομιλία – χαιρετισμό που απηύθυνε στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, που διεξάγεται από σήμερα στη Ρόδο, καλώντας τον Υπουργό Εσωτερικών και τους εκπροσώπους των κομμάτων και τους βουλευτές να κάνουν το άλμα που έχει ανάγκη η χώρα.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στις ιδιαιτερότητες του Νοτίου Αιγαίου, τη μεγαλύτερη νησιωτική περιφέρεια της Ευρώπης, αλλά και στα επιτεύγματα που έχει φέρει, παρά την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη στελεχιακού δυναμικού, δίνοντας έμφαση στον υψηλό βαθμό συνεργασίας μεταξύ του Α΄και Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης.
Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης ανέφερε τα εξής:
“Σας ευχαριστούμε για την απόφαση να εμπιστευτείτε τον τόπο μας για το φετινό Συνέδριο. Είναι σημαντικό τόσο για εμάς όσο και για το γεωπολιτικό στάτους της χώρας.
Για μία ακόμα φορά, από αυτό το βήμα καλώ όλους τους συμμετέχοντες ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους – και χαίρομαι γιατί το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας εκπροσωπείται εδώ και σε επίπεδο αρχηγών, να αντιμετωπίσουν την αυτοδιοίκηση ως μία γέφυρα λύσεων.
Ως μια ευκαιρία στρατηγικής προετοιμασίας για ένα καλύτερο αύριο.
Αυτό, ως πρώτο αποδέκτη έχει εσάς κύριε υπουργέ Εσωτερικών. Αγαπητέ κύριε Λιβάνιε, σε σύντομο διάστημα έχετε κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης και αυτό οφείλεται στη σκληρή δουλειά, τόσο τη δική σας όσο και όλων των συνεργατών σας.
Πιστεύω πως συμφωνούμε ότι είναι η ώρα και η πατρίδα μας να κάνει το επόμενο βήμα σε ό, τι αφορά την οργάνωση της αυτοδιοίκησής της, προχωρώντας σε αυτό που όλοι στη θεωρία συμφωνούμε, περιγράφεται και περικλείεται μέσα στον υπέροχο τίτλο του Συνεδρίου σας « επανεκκίνηση», στην οποία πρέπει να πάμε με γενναιότητα και αγνοώντας επιτέλους αυτό που έχει στοιχήσει στη χώρα πολλές και μεγάλες αποτυχίες και πολλές χαμένες ευκαιρίες. Το πολιτικό κόστος.
Γνωρίζοντας πλέον τι πήγε καλά στο παρελθόν, γνωρίζοντας όμως και όλα τα λάθη και όλες τις αδυναμίες.
Και να αποτελέσει η ενηλικίωση της αυτοδιοίκησης το νέο υπόδειγμα οργάνωσης της διοίκησης της χώρας και ένα νέο τρόπο αντίληψης ανάληψης ευθύνης.
Ένα σύγχρονο κράτος οφείλει να σταματήσει στην εποχή μας να είναι πατερναλιστικό, για να μπορέσει να γίνει πιο αποτελεσματικό. Η δημοκρατία στην εποχή της κλιματικής κρίσης, στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Έχει αναπτύξει νέα χαρακτηριστικά που αν δεν τα υπηρετήσουμε απλά θα αποτύχουμε.
Είναι η ώρα να περάσουμε σε μια άλλη οπτική της τοπικής διακυβέρνησης.
Να μεταβούμε από την τοπική διαχείριση στην εμβάθυνση της περιφερειακής διακυβέρνησης, με αλλαγή φυσικά μοντέλου διοίκησης.
Να εφαρμόσουμε διαδικασίες τέτοιες, που θα δώσουν βαθμούς ελευθερίας στη λήψη και εφαρμογή αποφάσεων, που θα καθορίσουν το πλαίσιο της άσκησης πολιτικής σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Από εδώ που σήμερα βρισκόμαστε, οφείλουμε να προχωρήσουμε μπροστά μόνο με πολύ περισσότερο πάθος. Με ιδέες και λύσεις που μας πάνε παρακάτω, με αποφάσεις που μας ενηλικιώνουν ως θεσμό και ως κοινωνικό παράδειγμα. Με ανοιχτούς θεσμούς, με λογοδοσία και ένα κοινό στόχο: μια κοινωνία ανθεκτική με όρους βιωσιμότητας, συμπερίληψης και ενός πολλαπλασιαστικού κοινωνικού πλεονάσματος.
Την τοπική αυτοδιοίκηση ως γέφυρα λύσεων, ως μία ευκαιρία στρατηγικής προετοιμασίας για το αύριο, για το άλμα στο αύριο που αξίζουμε.
Κύριε υπουργέ, τολμήστε το άλμα. Εσείς το έχετε, αλλά έχετε και πολύτιμους συμμάχους”.