19.9 C
Rhodes
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τι κάνω αν το self test βγει θετικό – Τα συμπτώματα και η θεραπεία

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Μεγάλη ανησυχία έσπειραν τα self tests για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, που διατέθηκαν σε πολίτες 50 έως 69 ετών.

Από τα φαρμακεία έχουν διανεμηθεί 130.000 self test και σε 1.000 περιπτώσεις εξ αυτών το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι του προγράμματος είναι περίπου 3.000.000 πολίτες.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας την Παρασκευή στο MEGA εμφανίστηκε καθησυχαστική καθώς είπε, ότι το test μπορεί να ανιχνεύσει και τις απλές φλεγμονές του εντέρου.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν χθες οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου σε συνέντευξη Τύπου για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία πρόληψης όπως και για την πορεία του αντιγριπικού εμβολιασμού, έχουν σταλεί 1.400.000 sms σε δικαιούχους 50-69 ετών.

Τα εν λόγω self testes για τον καρκίνο του παχέος εντέρου υπάγονται στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και αποτελεί μέρος σειράς προληπτικών ελέγχων που έχουν ξεκινήσει από το υπουργείο.

Προ ημερών έγινε μαζική αποστολή SMS και mails σε άτομα που έχουν συμπληρώσει το 50ο έτος της ηλικίας τους, προκειμένου να προσέλθουν σε φαρμακεία και να παραλάβουν το διαγωνιστικό self test που προσφέρεται δωρεάν από το υπουργείο Υγείας.

 

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τι κάνω αν το self test βγει θετικό

Η Ματίνα Παγώνη εξήγησε ότι όταν ένα self test βγει θετικό, δεν σημαίνει ότι έχεις καρκίνο: «Στο 80% και παραπάνω αυτή η θετικότητα μπορεί να οφείλεται σε μία φλεγμονή, σε αιμορροΐδες, σε διάφορες αιτίες, χωρίς να υπάρχει κακοήθεια».

«Αν βγει θετικό το τεστ, θα πρέπει να μιλήσουν με γαστρεντερολόγο, να πάρει το ιστορικό, να αξιολογήσει την κλινική εικόνα και μετά, αν χρειαστεί, να πάει σε κολονοσκόπηση» επισημαίνει η κ. Παγώνη.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τι πρέπει να ξέρω αν διαγνωστώ

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου απευθύνεται σε όλους τους πολίτες 50-69 ετών, οι οποίοι δεν έχουν ήδη διαγνωσθεί με αδενωματώδεις πολύποδες του παχέος εντέρου, δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του παχέος εντέρου, δεν έχουν διαγνωσθεί με φλεγμονώδη νόσο του παχέος εντέρου, δεν έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο Λιντς, δεν έχουν διαγνωσθεί με οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση, δεν έχουν διαγνωσθεί με κληρονομικό καρκίνο του εντέρου, διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι.

Με το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου, στόχος είναι η έγκαιρη ανίχνευση των προ-καρκινικών αλλοιώσεων ή ακόμα και της νόσου αυτής καθ’ αυτής, με σκοπό την άμεση παρέμβαση και θεραπεία.

Εάν οι αδενωματώδεις πολύποδες ή η πιθανή νεοπλασία διαγνωστούν και διαχειριστούν σε αρχικό στάδιο έχουν ίαση 100%, καθιστώντας την πρόωρη ανίχνευση εξαιρετικά ουσιώδη.

Ο κίνδυνος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου μπορεί να εκτιμηθεί μέσω του self-test και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος αυτού, μέσα από την εξέταση της κολονοσκόπησης που εντοπίζει έγκαιρα τους αδενωματώδεις πολύποδες ή την πιθανή νεοπλασία.

 

Δικαιούνται δωρεάν:

  • Να προμηθευτούν και να διενεργήσουν Self-Test (Αυτοδιαγνωστικός Έλεγχος)
  • Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του Self-Test, επίσκεψη σε Ιατρό Γαστρεντερολόγο για κλινική συνεκτίμηση.
  • Μετά την σύμφωνη γνώμη του Γαστρεντερολόγου, προμήθεια Καθαρτικού και διενέργεια διαγνωστικής Κολονοσκόπησης.
  • Σε περίπτωση ευρημάτων, αφαίρεση αυτών επί τόπου, όταν είναι εφικτή και δειγματοληψία βιοψίας.
  • Διενέργεια Βιοψίας.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνουν σταδιακά το άυλο παραπεμπτικό για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

. Εκείνοι που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εκάστοτε εξέταση του προγράμματος, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση (τα συνεργαζομένα κέντρα μπορούν να τα βρίσκουν στις ιστοσελίδες των προγραμμάτων πχ mastografia.gov.gr, testpap.gov.gr κτλ).

Δεν χρειάζεται καμία συνταγογράφηση, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν έτοιμο το παραπεμπτικό τους και το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να κλείσουν το ραντεβού τους, εύκολα και γρήγορα.

Διάγνωση καρκίνου παχέος εντέρου

Η νόσος είναι συχνά ασυμπτωματική.

Όταν υπάρχουν συμπτώματα μπορεί να είναι ασαφή. Για παράδειγμα μια αλλαγή στην κινητικότητα του εντέρου (δυσκοιλιότητα, διάρροιες, ή ασχημάτιστα κόπρανα) μπορεί να μην προκαλέσουν την προσοχή του ασθενούς ή να αποδοθούν σε διαιτητικές αλλαγές.

Ανάμεσα στα γενικότερα συμπτώματα που είναι η απώλεια βάρους, η απώλεια της όρεξης, η αδυναμία, όμως μπορεί να υπάρχουν και:

  1. αιμορραγίες από το ορθό
  2. αίμα στα κόπρανα
  3. διάχυτο κοιλιακό άλγος ή κράμπες
  4. αναιμία (δευτερογενώς λόγω αιμορραγιών)
  5. άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα (π.χ. ναυτία, εμετοί)

Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον εντοπισμό του όγκου και ανάλογα με το άν υπάρχει διήθηση του εντερικού τοιχώματος.

Καρκίνος Παχέος Εντέρου Θεραπεία

Συνήθως υπάρχουν πολλές εναλλακτικές θεραπείες.

Υπάρχου τρεις βασικοί τύποι θεραπείας του καρκίνου του παχέος εντέρου:

  • εγχείρηση
  • ακτινοβολία
  • χημειοθεραπεία

Ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου, μπορεί να χορηγηθούν δύο ή και τρεις τύποι θεραπείας ταυτόχρονα ή διαδοχικά.

 

 

newspost

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ