23.8 C
Rhodes
Κυριακή, 27 Οκτωβρίου, 2024

Το τελικό σχέδιο για σπίτια και φθηνά δάνεια – Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Mε προγράμματα ύψους 5 δισ. ευρώ μέχρι το 2027 «χτίζει» η κυβέρνηση τη στεγαστική της πολιτική, αναγνωρίζοντας ότι η εύρεση στέγης είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες, ιδίως δε τα νέα ζευγάρια. Τα ενοίκια τελευταία χρόνια διαρκώς αυξάνονται και σε πολλές περιοχές, ειδικά της Αττικής, πλέον ξεπερνάνε τα 10 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ για την αγορά σπιτιού πρέπει να συνυπολογιστεί το αυξημένο επιτόκιο τα τελευταία χρόνια στα στεγαστικά δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες, με μια αποκλιμάκωση να αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Απογευματινή» το πρώτο πρόγραμμα που ήδη υλοποιείται είναι το «Σπίτι μου 1», συνολικού ύψους 1. δις ευρώ, που αφορά την χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων στεγαστικών δανείων σε 10.000 νέους/ νέες και νέα ζευγάρια, ηλικίας απ0ό 25 έως 39 ετών, για αγορά πρώτης κατοικίας, που δεν διαθέτουν άλλο ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους. Τα ανώτατα όρια εισοδήματος ταυτίζονται με τα όρια που καθορίζονται για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Τα τελευταία διαθέσιμα αναλυτικά στοιχεία (Σεπτεμβρίου) δείχνουν ότι έχουν ήδη γίνει 9.143 υπαγωγές στο πρόγραμμα, 7.392 συμβάσεις και 7.177 εκταμιεύσεις.

Διερυμένα κριτήρια

Το νέο πρόγραμμα στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας είναι το «Σπίτι μου 2», συνολικού προϋπολογισμού 2 δις. ευρώ. Τα πλεονεκτήματα του είναι το χαμηλό επιτόκιο μεσοσταθμικά, τα διευρυμένα ηλικιακά κριτήρια δικαιούχων (από 25 εως 50 ετών) και τα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια: έως 20.000 ευρώ για άγαμους, έως 28.000 για ζευγάρια και συν 4.000 ευρώ ανά παιδί και έως 31.000 για μονογονεϊκή οικογένεια συν 5.000 ευρώ επιπλέον ανά παιδί. Το 50% του δανείου που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι – και το οποίο θα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε – θα είναι άτοκο και το υπόλοιπο θα δίνεται με έντοκο τραπεζικό δανεισμό.

Το ποσοστό του άτοκου δανείου ανέρχεται σε 75% για τρίτεκνους και πολύτεκνους. Το πρόγραμμα αφορά ακίνητα με αξία συμβολαίου έως 250.000 ευρώ, έως 150 τ.μ, κατασκευής εώς το 2007. Το ποσόν του δανείου μπορεί να ανέλθει στα 190.000 ευρώ, καλύπτοντας έως και το 90% του συμβολαίου. Η δε διάρκεια του δανείου μπορεί να είναι από 3 έως 30 έτη.

Αναβάθμιση

Το τρίτο πρόγραμμα ονομάζεται «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. θα προέλθουν από το ταμείο ανάκαμψης και τα 100. εκατ από τραπεζικά κεφάλαια.

Πρόκειται για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, ανοιχτό σε όλα τα φυσικά πρόσωπα – ιδιοκτήτες κατοικίας, κύριας ή δευτερεύουσας. Σημειώνεται ότι η επιδότηση του επιτοκίου του τραπεζικού δανείου για όλους τους δικαιούχους φτάνει το 100%. Οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται είναι: θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης- ψύξης, ηλιακός θερμοσίφωνας, αντικατάσταση κουφωμάτων, πράσινη στέγη, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών/ μικρών ανεμογεννητριών και άλλων ΑΠΕ, καθώς και ευρύτερες εργασίες τοποθέτησης. Το ποσόν του δανείου μπορεί να ανέλθει στα 25.000 ευρώ και η διάρκειά του φτάνει από τα 3 εώς τα 7 έτη.

 

Αξιοποίηση

Το πρόγραμμα «Κάλυψη» αφορά την αξιοποίηση ιδιωτικών κατοικιών που είχαν διατεθεί για στέγαση αιτούντων διεθνή προστασία στο πλαίσιο του προγράμματος «ESTIA II» και του προγράμματος «ESTIA 2021» μετά την λήξη των συμβάσεων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 21,5 εκατ. ευρώ, με στόχο την ένταξη 400 νοικοκυριών. Στόχος της κυβέρνησης με το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι η στέγαση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κατόχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με προτεραιότητα τους μονογονείς, τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Το πρόγραμμα αφορά άτομα ηλικίας 25-39 ετών που πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και καλύπτει την δαπάνη μίσθωσης της κατοικίας για 3 έτη. Η δαπάνη δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσόν μίσθωσης με το οποίο η κατοικία είχε διατεθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων «ESTIA II» και «ESTIA 2021».

Το πρόγραμμα καλύπτει επίσης δαπάνες για επισκευές φθορών που διαπιστώνονται στα ακίνητα.

Οι άστεγοι

Το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους άστεγους», με προϋπολογισμό 10.000.000 ευρώ ανά διετία, αφορά την άμεση μετάβαση αστέγων σε αυτόνομη διαβίωση, παρέχοντας υπηρεσίες στέγασης, ψυχοκοινωνικής στήριξης, εργασιακής επανένταξης και διασύνδεσης με τις υπάρχουσες πολιτικές επιδοματικές στήριξης. Σκοπός του είναι η στήριξη ατόμων και οικογενειών που διαβιούν σε συνθήκες έλλειψης στέγης και οι δράσεις που υλοποιεί είναι κυρίως οι εξής:

  • Επιδότηση ενοικίου στους ψφελούμενους για 2 χρόνια, καθώς και κάλυψη βασικών δαπανών για οικοσυσκευές και πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ
  • Επιδότηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για 1 χρόνο για εξεύρεση εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή για την δημιουργία επιχείρησης,
  • Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης

Με τη νέα πρόσκληση προβλέπεται αύξηση του προϋπολογισμού σε 15. εκατ ευρώ ανά διετία και αναμένεται αύξηση του αριθμού των νοικοκυριών σε 700, από 558 που αναμένεται να ωφεληθούν από το υφιστάμενο πρόγραμμα. Κατ΄επέκταση, αυξήθηκαν και οι προβλεπόμενες δαπάνες ενοικίου και εντάχθηκαν δύο νέες κατηγορίες ωφελουμένων (επαπειλούμενη στέγαση και στέγη παραχωρημένη από Δημόσιο). Προβλέπεται επίσης η συμμετοχή φορέων του υπουργείου Υγείας που δραστηριοποιούνται στην πρόληψη, αντιμετώπιση και επανένταξη εξαρτώμενων ατόμων, ενώ το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με την εισαγωγή του θεσμού του Υποστηρικτή Ομοτίμων, ακολουθώντας ευρωπαϊκά πρότυπα, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη ενεργοποίηση των ωφελουμένων.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Απογευματίνη»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ