21 C
Rhodes
Κυριακή, 27 Οκτωβρίου, 2024

Λαμία: Εταιρεία που έστειλε μαθητές στο νοσοκομείο με δηλητηρίαση θα δίνει ξανά γεύματα – Αντιδράσεις στην απόφαση του δήμου

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Σάλος έχει προκληθεί μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Λαμίας να συνεχίσει τη σύμβαση προμήθειας σχολικών γευμάτων με την εταιρεία που πριν λίγους μήνες είχε στείλει στο νοσοκομείο 60 παιδιά, με τροφική δηλητηρίαση.

“Υπήρξε μια μαζική δηλητηρίαση μαθητών από σχολικά γεύματα από την εταιρεία που διεκδικεί σήμερα την παράταση της σύμβασής της”, λέει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Λαμίας, Βασίλης Κυριακάκης.

Όπως λέει ο ίδιος “ο υπεύθυνος ΟΠΕΚΑ, του έχει 3ετή αναστολή και εμείς θα του πούμε “άντε προχώρα;” Επειδή στο μουσικό σχολείο δεν υπήρξε λέει κρούσμα. Αυτό έλειπε να γινόταν σε όλα τα σχολεία, καήκαμε”.

Τέσσερις μόλις μήνες μετά τις μαζικές δηλητηριάσεις στα δημοτικά της Λαμίας, η εταιρεία “ξαναχτυπά” αφού αυτήν τη φορά θα δίνει γεύματα στο μουσικό σχολείο της πόλης.

“Εμένα δεν με έχει ενημερώσει κανένας, ποιος θα προμηθεύσει με γεύματα το μουσικό σχολείο. Με ενημερώνετε εσείς, πραγματικά σας το λέω. Το μουσικό σχολείο θα έχει γεύματα, αλλά δεν ήξερα ότι θα είναι βέβαια η εταιρεία η περσινή. Εγώ θα ζητήσω κάποιες εξηγήσεις τώρα απ’ τον αντιδήμαρχο και απ’ τον δήμαρχο αν χρειαστεί. Από όλους βασικά θα ζητήσω κάποιες εξηγήσεις”, λέει ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λαμίας, Κώστας Σπαλιώρας.

Η νομική υπηρεσία του δήμου δεν εντόπισε κανένα κώλυμα στη συνέχιση της σύμβασης με τη συγκεκριμένη εταιρεία και το δημοτικό συμβούλιο συναίνεσε να συνεχίζουν οι μαθητές της πόλης να σιτίζονται με τα συγκεκριμένα γεύματα.

“Είναι και ηθικό θέμα”

Μοναδική εξαίρεση δύο ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι που δεν δέχτηκαν να πάρουν την ευθύνη και να ρισκάρουν την υγεία των παιδιών.

“Για μας ήταν και ηθικό το θέμα. Δηλαδή δεν μπορούσαμε να δεχτούμε να αναθέσουμε και πάλι τα γεύματα σε μια εταιρεία η οποία είχε δημιουργήσει τα ζητήματα αυτά που είναι γνωστά στο πανελλήνιο, της γαστρεντερίτιδας”, λέει από την πλευρά της η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Λαμίας, Μαρία Αντωνίου.

Ο κ. Κυριακάκης πρόσθεσε πως “τα επιχειρήματα ήταν ότι αν αρνούμασταν τη συνέχιση της σύμβασης θα μας έκανε νομικά μέτρα, θα πληρώναμε ρήτρες. Και φυσικά το σχολείο μέχρι να βρούμε καινούργιο ανάδοχο θα έμενε χωρίς γεύματα. Και προτίμησαν να δώσουν σε αυτόν τη συνέχιση”.

Από την στιγμή που έγινε γνωστό ότι τα συγκεκριμένα γεύματα θα φτάσουν ξανά σε παιδιά, οι γονείς εξοργισμένοι συσπειρώθηκαν και αναμένεται να κινηθούν νομικά διεκδικώντας να μην ξανά δώσει η συγκεκριμένη επιχείρηση κανένα γεύμα σε μαθητή της πόλης.

“Πώς έγινε αυτή η έγκριση; Πώς διασφαλίζεται η υγιεινή των γευμάτων μετά από το περσινό επεισόδιο; Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια των μαθητών και να μην συμβεί αυτό που συνέβη πέρυσι με τα δημοτικά σχολεία εδώ πέρα που έτρεχαν στα νοσοκομεία τα παιδάκια”, λέει ο κ. Σπαλιώρας.

Κι όλα αυτά ενώ ακόμη δεν έχουν διασαφηνιστεί οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πήρε φωτιά το εργοστάσιο της εταιρείας παραγωγής γευμάτων, μία μέρα πριν ο ΕΦΕΤ μπει να κάνει έλεγχο.

“Βαφτίζουν το γεγονός της φωτιάς, ηχηρό γεγονός, τυχαίο δηλαδή και εξαφανίζουν το γεγονός της τροφικής δηλητηρίασης, δεν μίλησαν καθόλου γι’ αυτό”, λέει ο κ. Κυριακάκης.

Μετά από παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η έρευνα των εισαγγελικών αρχών για τα αίτια της πυρκαγιάς που κατέκαψε το εργοστάσιο βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η ανακοίνωση του δήμου Λαμιέων

“Η σύμβαση που συνδέει το Δήμο Λαμιέων, με την εταιρεία, που έχει αναλάβει τη σίτιση στο Μουσικό Σχολείο Λαμίας, δεν έχει καμία σχέση με τη σύμβαση μεταξύ της ίδιας εταιρείας και του ΟΠΕΚΑ, κατά την εκτέλεση της οποίας παρατηρήθηκαν τα κρούσματα δηλητηριάσεως μαθητών. Η σύμβαση, που μας αφορά, είναι σε ισχύ και λήγει 28/3/2025”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου Λαμιέων.

“Επιπλέον στο Δήμο Λαμιέων, δεν έχει κοινοποιηθεί κανένα επίσημο έγγραφο, με το οποίο να μας γνωστοποιείται, ότι έχει επιβληθεί, ως διοικητική κύρωση, ο οριζόντιος αποκλεισμός της εν λόγω εταιρείας, ώστε να μην μπορεί να συμμετέχει σε δημόσιες συμβάσεις. Ενόψει των ανωτέρω και από τη στιγμή, που γνωμοδότησε θετικά και η Νομική Υπηρεσία του Δήμου, αναγκαστικά η σύμβαση αυτή διατηρήθηκε σε ισχύ, μέχρι το χρόνο της λήξης της”.

Οι πολίτες είναι εξοργισμένοι με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ανέφερε στο MEGA ο κ. Κυριακάκης.

“Ο περισσότερος κόσμος είναι έξαλλος με την απόφαση αυτή. Οι γονείς των μαθητών είναι αντίθετοι με αυτή την απόφαση και οι απλοί πολίτες αναρωτιούνται εάν το δημοτικό συμβούλιο προστατεύει τους δημότες του και ιδιαίτερα τους μαθητές. Το δημοτικό συμβούλιο εξασφαλίζει ιδιοτελή συμφέροντα, τα συμφέροντα ενός επιχειρηματία”, είπε.

 

 

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία βρέθηκε στο μικροσκόπιο των Αρχών, μετά τα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης δεκάδων μαθητών στην περιοχή της Λαμίας.

Οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ στα δείγματα των σχολικών γευμάτων, εντόπισαν το βακτήριο του σταφυλόκοκκου.

Εν συνεχεία η μονάδα παραγωγής της επιχείρησης έπιασε φωτιά, πριν τον προγραμματισμένο έλεγχο από τον ΕΦΕΤ με το πόρισμα της Πυροσβεστικής να κάνει λόγο για εμπρησμό.

Η μεγάλη επιχείρηση δεν ασχολείται μόνο με τα σχολικά γεύματα, αντίθετα αναλαμβάνει τεράστιες συμβάσεις για τη σίτιση μεγάλων οργανισμών. Νοσοκομεία, σχολεία σε Φθιώτιδα, Άμφισσα, Καρπενήσι, Δομοκό, προνοιακά συσσίτια, σίτιση σε φυλακές, σίτιση σπουδαστών ΤΕΙ, κυλικεία ΤΕΙ, παιδικοί σταθμοί και πολλά άλλα.

Παρά τις πολλές καταγγελίες που είχαν προηγηθεί από συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, για ωμά φαγητά, σκουλήκια, πλαστικά και τρίχες χρειάστηκε να δηλητηριαστούν 60 παιδιά για να διακόψει ο ΟΠΕΚΑ τη συνεργασία.

 

 

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ