23.1 C
Rhodes
Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, 2024

Μάχη με τις πλημμύρες: Η αθέατη τραγωδία στο Μάλι

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Αντιμέτωποι με τις ζημιές που προκάλεσαν οι πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχές στην περιοχή, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Μάλι υποστηρίζουν τους πλημμυροπαθείς στις περιοχές Ténenkou, Douentza και Bankass, μεταξύ άλλων διανέμοντας βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Το Μάλι έχει βιώσει πολύ έντονες βροχοπτώσεις φέτος, που προκάλεσαν πλημμύρες σε αρκετές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Μπαμάκο. Σύμφωνα με τις αρχές του Μάλι, 47.000 άνθρωποι επλήγησαν τον Αύγουστο, με περίπου 100 τραυματίες και 30 νεκρούς ως αποτέλεσμα των καταρρακτωδών βροχών.

Λόγω των ζημιών και του μεγέθους της κατάστασης, στις 23 Αυγούστου η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση εθνικής καταστροφής και απηύθυνε έκκληση για διεθνή κινητοποίηση.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βοηθούν τα θύματα των πλημμυρών στο Μάλι

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βοηθούν τα θύματα των πλημμυρών στο Μάλι Γιατροί Χωρίς Σύνορα Mohamed Dayfour Diawara

Ανταποκρινόμενοι σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κινητοποίησαν τις ιατρικές και υλικοτεχνικές ομάδες τους και πραγματοποίησαν καταγραφές αξιολόγησης στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες. «Οι οικογένειες έχουν χάσει όλα τα υπάρχοντά τους από τις πλημμύρες», λέει ο Paul Solomon OKECH, συντονιστής του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Douentza. «Τα σπίτια τους έχουν πλημμυρίσει ή έχουν καταρρεύσει και ορισμένοι έχουν στεγαστεί σε σχολεία, ενώ άλλοι ζουν στην ύπαιθρο και κοιμούνται στο έδαφος. Χώροι που φιλοξενούν εκτοπισμένους ανθρώπους που φεύγουν από τη βία έχουν επίσης πλημμυρίσει, όπως στην Ténenkou, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις ήδη επισφαλείς συνθήκες διαβίωσής τους.

Προς υποστήριξη των αρχών, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προσέφεραν ανακούφιση στους πληγέντες από τις πλημμύρες, δωρίζοντας βασικά είδη οικιακής χρήσης σε 588 πληγείσες οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων 150 στην πόλη Ténenkou, 110 στα χωριά Tinto και Golo της κοινότητας Bankass και 328 στο χωριό Dalla της Douentza.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βοηθούν τα θύματα των πλημμυρών στο Μάλι

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βοηθούν τα θύματα των πλημμυρών στο Μάλι Γιατροί Χωρίς Σύνορα Mohamed Dayfour Diawara

Οι πλημμύρες επιδεινώνουν τον κίνδυνο επιδημιών, υδατογενών ασθενειών και ελονοσίας, οπότε οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενισχύουν επίσης την ιατρική περίθαλψη για τις ασθένειες αυτές στην Ténenkou και τη Douentza, καθώς και τα μέτρα πρόληψης στις μονάδες υποδοχής ασθενών και σε επίπεδο κοινότητας μέσω δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης.

Για πρώτη φορά από το 1966, τα υψηλά αναχώματα στην Ténenkou δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την ολοκληρωτική πλημμύρα της πόλης φέτος. Οι σηπτικές δεξαμενές έχουν γεμίσει με βρόχινο νερό, γεμίζοντας τα πηγάδια και δυσχεραίνοντας την πρόσβαση σε καθαρό νερό για καθημερινή κατανάλωση.

 

Embarquement d’une équipe à bord d’une pirogue motorisée à Ké Macina, en direction de Ténenkou. Les routes ne sont pas praticables en période de crue, la navigation par le fleuve reste l’unique moyen de déplacement.

 

 

«Έχουμε διευκολύνει την πρόσβαση σε πόσιμο νερό στο Ténenkou για να αποτρέψουμε την ανάπτυξη ορισμένων υδατογενών ασθενειών και έχουμε ενισχύσει το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης», λέει η GAMBA Felicite Chantal, ιατρική συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Μάλι. «Έχουμε αρχίσει να παρέχουμε προσωρινή υποστήριξη στο κεντρικό κέντρο υγείας του Ténenkou και στο κέντρο υγείας Dalla στη Douentza, προκειμένου να φροντίσουμε όλα τα θύματα κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου, και λειτουργούμε κινητές κλινικές σε χώρους όπου έχουν συγκεντρωθεί θύματα της καταστροφής. Περισσότερα από 100 άτομα έχουν ήδη εξεταστεί στους χώρους του Ténenkou».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βοηθούν τα θύματα των πλημμυρών στο Μάλι

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βοηθούν τα θύματα των πλημμυρών στο Μάλι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ©Mohamed Dayfour Diawara

Η κατάσταση αυτή αυξάνει την ευαλωτότητα των κοινοτήτων που ήδη υποφέρουν από τις συνέπειες της κρίσης ασφαλείας στη χώρα, η οποία διαρκεί πάνω από 10 χρόνια.

Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις, η χώρα αναμένεται ακόμη να δει έντονες βροχοπτώσεις αυτή την εποχή, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω πλημμύρες. Στις 26 Σεπτεμβρίου, οι αρχές έθεσαν αρκετές περιοχές της χώρας σε κόκκινο συναγερμό, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων συνοικιών του Μπαμάκο, όπου τα όρια συναγερμού έχουν ξεπεραστεί. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι έτοιμες να παρέμβουν.

 

 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βοηθούν τα θύματα των πλημμυρών στο Μάλι

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βοηθούν τα θύματα των πλημμυρών στο Μάλι Γιατροί Χωρίς Σύνορα Mohamed Dayfour Diawara

 

 

Από το 1985, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές του Μάλι στις περιοχές Γκάο (Ansongo), Τιμπουκτού (Niafounké-Goundam), Κιντάλ, Μόπτι (Ténenkou, Douentza, Koro), Σεγκού (Niono), Κουτιάλα και Μπαμάκο.

 

 

news247

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ