Υπερκέρδη που…ζαλίζουν καταγράφουν στη χώρα μας τα Airbnb, την ίδια ώρα που χιλιάδες Έλληνες αναζητούν κατοικία προς ενοικίαση χωρίς επιτυχία, ενώ δεν αργεί η ώρα που δεν θα είναι σε θέση να αντέξουν το οικονομικό κόστος της μίσθωσης μίας κατοικίας.
Αυτό είναι το συμπέρασμα των όσων ανέφεραν χθες στην 25η Prodexpo o διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι τα συνολικά εκτιμώμενα έσοδα από τη βραχυχρόνια μίσθωση στη χώρα μας ανέρχονται στα 830 εκατ. ευρώ μόνο για το 2024 καταγράφοντας αύξηση περίπου 40% σε ετήσια βάση, καθώς το 2023 τα έσοδα από τη δραστηριότητα αυτή είχαν υπολογιστεί στα 600 εκατ. ευρώ.
Από τη δική του πλευρά ο κ. Ποταμιάνος επισήμανε ότι τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά και σε λίγο καιρό οι ενοικιαστές δε θα είναι σε θέση να τα καλύπτουν. Τόνισε, επίσης, πως η ζήτηση για οικίες είναι αυξανόμενη, ενώ η αγορά ακινήτων καταγράφει μονοψήφια άνοδο και επικρατεί ένα “ομιχλώδες” τοπίο στην κούρσα εύρεσης κατοικίας από τους συμπολίτες μας. Σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση της στεγαστικής κρίσης και ειδικά για το πρόγραμμα “Σπίτι μου” δήλωσε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά δημιουργεί προβλήματα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μίλησε σε άλλο πάνελ της Prodexpo και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση της απαγόρευσης εκδόσεων νέων αδειών (σ.σ. ΑΜΑ) για βραχυχρόνια μίσθωση και σε άλλες περιοχές πέραν από τα τρία μεγάλα διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων.
Τα στοιχεία που παρουσίασε ήταν αποκαλυπτικά, καθώς ανέφερε ότι 100.000 κατοικίες διαθέτουν μοναδικό ΑΜΑ, ενώ την τελευταία τριετία έχουν προστεθεί 40.000 ακίνητα στη βραχυχρόνια μίσθωση. Το 25% από το σύνολο των ακινήτων αυτών ενοικιάζονται για περισσότερες από 90 ημέρες και πως 80.000 ακίνητα ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα.
Τι απαντά η Airbnb – Έκτη η Ελλάδα στις προτιμήσεις
Στο ίδιο πάνελ συμμετείχε και η Επικεφαλής Δημόσιας Πολιτικής της Airbnb για τη Νότια Ευρώπη, Valentina Reino, η οποία δήλωσε πως “η Airbnb έχει μικρή έως καθόλου επίδραση στη διαθεσιμότητα ή στην τιμή των κατοικιών στη συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών.
Ενώ σε συγκεκριμένες γειτονιές και κέντρα πόλεων, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις μπορεί να ανταγωνίζονται τη μακροχρόνια στέγαση, ένας ιδιωτικός χώρος (κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία ή και δωμάτια) που ενοικιάζεται, περιστασιακά, δεν επηρεάζει την εύρεση διαθέσιμης κατοικίας. Αντίθετα, αυτό το επιπλέον εισόδημα βοηθά τον μέσο Έλληνα να ανταπεξέλθει οικονομικά και να τα βγάλει πέρα, ενώ διασφαλίζει καλύτερη αξιοποίηση των υπαρχόντων περιουσιακών στοιχείων, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές”.
Ζήτησε, επίσης, να επανεξεταστεί το πάγωμα των νέων αδειών για βραχυχρόνια μίσθωση προκειμένου να στηριχθούν οι οικογένειες που βασίζονται στα έσοδα από τη φιλοξενία για να τα βγάλουν πέρα, καθώς και η περαιτέρω εξαίρεση των οικοδεσποτών που διαθέτουν τις κύριες ή και δευτερεύουσες κατοικίες τους και τα δωμάτια σε βραχυχρόνια μίσθωση, καθώς μένουν σε αυτά για κάποιους μήνες ή ολόκληρο τον χρόνο.
Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο πως εκτός από έσοδα που ζαλίζουν στη χώρα μας η βραχυχρόνια μίσθωση καταγράφει και αστρονομικά έσοδα σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς ο αντιπρόεδρος της STAMA Greece, του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων, Κωνσταντίνος Κιάμας, επισήμανε πως ο τζίρος του κλάδου φτάνει τα 5 δισ. ευρώ.
Επιπλέον από τα στοιχεία του παρατηρητηρίου AirDna, η οποία παρέχει δεδομένα για τη βραχυχρόνια μίσθωση σε παγκόσμια κλίμακα, φαίνεται πως η Αθήνα βρίσκεται αρκετά ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών καθώς φιγουράρει στην έκτη θέση.
thetoc