19.9 C
Rhodes
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024

Σουηδία: Λάθος διαγνώσεις είχαν σαν αποτέλεσμα 33 γυναίκες να χειρουργηθούν για αφαίρεση μήτρας

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Λανθασμένες διαγνώσεις σε νοσοκομείο της Σουηδίας είχαν σαν αποτέλεσμα 33 γυναίκες να υποβληθούν σε υστερεκτομή, δηλαδή χειρουργική αφαίρεση της μήτρας το 2023 και 2024.

Όπως υποστήριξε η διοίκηση του νοσοκομείου, οι ασθενείς είχαν διαγνωστεί λανθασμένα ότι έπασχαν από καρκίνο της μήτρας σε πρώιμο στάδιο.

Τι ανέφερε το νοσοκομείο για τις γυναίκες που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση

«Λυπούμαστε βαθύτατα γι’ αυτό που συνέβη. Η αφαίρεση της μήτρας είναι μια σημαντική επέμβαση με εκτεταμένες και μη αναστρέψιμες συνέπειες» δήλωσε ο Γιόχαν Λουγκνεγκόρντ, επικεφαλής ιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ουψάλα στην ανατολική Σουηδία.

«Ζητούμε συγγνώμη από τις εν λόγω γυναίκες» ανέφερε επιπλέον.

Οι λανθασμένες γνωματεύσεις

Μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων, οι γυναίκες, ηλικιών από 38 έως 85 ετών, ενημερώθηκαν ότι είχαν κυτταρικές αλλοιώσεις που είναι πρόδρομος του καρκίνου της μήτρας.

Ως αποτέλεσμα, προγραμματίστηκε και πραγματοποιήθηκε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης μήτρας, σύμφωνα με το νοσοκομείο.

Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι η διάγνωση ήταν λανθασμένη και ότι δεν ήταν απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση.

Η έρευνα του νοσοκομείου

Όταν η διοίκηση του νοσοκομείου παρατήρησε μια ανεξήγητη αύξηση του αριθμού των διαγνώσεων αυτού του τύπου, αποφάσισε να ξεκίνησει έρευνα.

«Ήμασταν υπερβολικά αυστηροί στις αξιολογήσεις μας (…), γεγονός που οδήγησε σε συστηματική υπερδιάγνωση» παραδέχθηκε ο Τόμι Ολόφσον, επικεφαλής του πανεπιστημιακού εργαστηρίου του νοσοκομείου.

Το νοσοκομείο ανέλαβε να εξετάσει το ιστορικό παρόμοιων περιπτώσεων και άνοιξε το δρόμο για καταβολή οικονομικών αποζημιώσεων στις 33 γυναίκες.

 

in.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ