Η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης θα πάψει να επιδοτείται, οι καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης δεν θα επιτρέπεται να εγκαθίστανται σε νεόδμητα κτήρια, στο φυσικό αέριο θα επιβληθεί κάποια στιγμή φόρος άνθρακα, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα θα γίνεται ολοένα και φθηνότερο λόγω της παραγωγής του από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Αυτές είναι οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων για τη χάραξη της ενεργειακής πολιτικής, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από τα νοικοκυριά όχι μόνο για το άμεσο μέλλον αλλά και το βάθος του χρόνου. Η εικόνα συμπληρώνεται με ακόμη μια πρόβλεψη: Σταδιακά, το κόστος της ψύξης του ακινήτου θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο, και το αντίστοιχο της θέρμανσης μικρότερο.
Άρα, θα πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες προσαρμογές προς αυτή την κατεύθυνση. Αν μάλιστα το νοικοκυριό εκμεταλλευτεί και τις επιδοτήσεις που δίδονται για τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων προσαρμογών… τώρα που γυρίζει, τόσο το καλύτερο.
Το άμεσο, έχει μια χειμερινή σεζόν κατά την οποία το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκίνησε με τιμή διάθεσης στα 1,17 ευρώ το λίτρο, τιμή που ισοδυναμεί με περίπου 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Είναι σαφώς ακριβότερη τιμή από αυτήν του φυσικού αερίου που προς το παρόν είναι στα 7,5 λεπτά. Όσο για το ηλεκτρικό ρεύμα, αυτή τη στιγμή έχει κόστος περίπου 23 λεπτά σε μέσο πανελλαδικό επίπεδο μαζί με τις συμπληρωματικές χρεώσεις που εισπράττουν ο ΔΕΔΔΗΕ, ο ΑΔΜΗΕ κλπ. Αν δει κανείς επομένως στατικά την εικόνα, θα συνειδητοποιήσει ότι το φυσικό αέριο συμφέρει περισσότερο από όλα τα καύσιμα, το πιο ασύμφορο είναι η θέρμανση με ηλεκτρικά σώματα καλοριφέρ ενώ για να αναδειχτεί το ηλεκτρικό ρεύμα σε οικονομικότερη λύση, θα πρέπει κάποιος να εγκαταστήσει αντλία θερμότητας.
Tο κράτος θέλει να κάνει ακόμη πιο ελκυστική την αντλία θερμότητας στα μάτια και στην τσέπη του καταναλωτή. Αυτό ξεκινά από φέτος. Για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος εγκατάστασης λανσάρεται ένα ακόμη πρόγραμμα επιδότησης. Τα νοικοκυριά θα επιδοτούνται με το 50% του κόστους για να κάνουν τη στροφή στο ηλεκτρικό ρεύμα. Στο θέμα του κόστους χρήσης, προωθούνται εξής:
1. Γενναία αύξηση της επιδότησης για θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα. Πέρυσι, τα νοικοκυριά εισέπραξαν ένα ποσό που κυμαινόταν από 45 έως 480 ευρώ ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή. Φέτος, το εύρος θα είναι υπερδιπλάσιο και θα κινηθεί από τα 100 έως τα 1000 ευρώ. Αν λοιπόν ένα νοικοκυριό με ένα παιδί στο Χαλάνδρι πέρυσι πήρε 115 ευρώ επιδότηση, φέτος, μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και τα 250 ευρώ ενώ το νοικοκυριό σε χωριό της ορεινής Αρκαδίας που θα κάνει τη στροφή στον εξηλεκτρισμό, θα λάβει ποσό στον τραπεζικό του λογαριασμό ακόμη και άνω των 650 ευρώ. Προϋπόθεση βέβαια να πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια.
2. Μέτρα για την συγκράτηση της αρχικής τιμής της κιλοβατώρας σε χαμηλότερα επίπεδα. Η συγκυρία τώρα είναι καλή για τα νοικοκυριά καθώς η τιμή χονδρικής έχει υποχωρήσει κάτω από τα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα οπότε ο Νοέμβριος θα φέρει τιμές λιανικής χαμηλότερες από 22 λεπτά. Σε αυτό θα συμβάλλει και το νέο “διζωνικό τιμολόγιο” το οποίο αναμένεται ότι θα φέρει τιμές “κράχτες” κάτω των 10 λεπτών ανά κιλοβατώρα για τις ώρες στις οποίες θα εφαρμόζεται.
Αν συνδυαστούν αυτά τα μέτρα, ένα νοικοκυριό μπορεί κάλλιστα να λάβει επιδότηση 3000-4000 ευρώ ή και περισσότερα για να εγκαταστήσει την αντλία θερμότητας ενώ από εκεί και πέρα, θα μπορεί να βλέπει κάθε χρόνο στον λογαριασμό του έως και 1000 ευρώ για το κόστος της ενέργειας που θα καταναλώνει. Δηλαδή, η άμεση οικονομική ενίσχυση μπορεί να φτάσει φέτος ακόμη και στα 5.000 ευρώ.
enikos