24.9 C
Rhodes
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος Ρόδου στο επίσημο γεύμα προς τιμήν του M. Μαγίστρου του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Τάγματος του Αγίου Ιωάννη, στο Προεδρικό Μέγαρο

Περισσότερα άρθρα

spot_img

“Οι ιστορικοί και πολιτιστικοί μας δεσμοί χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ενδιαφέρον σας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου”, δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο Mεγάλος Μάγιστρος του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Νοσοκομειακού Τάγματος του Αγίου Ιωάννη των Ιεροσολύμων, της Ρόδου και της Μάλτας, Fra’ John Dunlap, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα και από σήμερα το απόγευμα βρίσκεται στη Ρόδο.

Το πρωί τον υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν του, στο οποίο παρακάθησαν  ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και μάλιστα σε θέση δίπλα από τον Μ. Μάγιστρο και ο Δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης. 

Αύριο το Σάββατο το μεσημέρι θα παραστεί στα επίσημα εγκαίνια έκθεσης «Από τους Ιωαννίτες στους Ιππότες της Μάλτας» στο Παλάτι του Μαγίστρου, ενώ θα προηγηθούν συναντήσεις με τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη, ο οποίος, μετά τα εγκαίνια θα παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμήν του, ενώ θα παραστεί  και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία φτάνει απόψε στη Ρόδο.

Ο Μεγάλος Μάγιστρος έρχεται σήμερα το απόγευμα στη Ρόδο με ιδιωτικό αεροσκάφος και θα τον υποδεχτούν στο αεροδρόμιο ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Απόστολος Ασπράκης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κυριάκος Κασάπης.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου προβλέπει:

  • 10:15 Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ρόδου Αλέξανδρο Κολιάδη
  • 10:45 Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο
  • 12:30 Επίσημα εγκαίνια έκθεσης «Από τους Ιωαννίτες στους Ιππότες της Μάλτας» στο Παλάτι του Μαγίστρου
  • 16:30 Αναχώρηση

 

Προσφώνηση της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου προς τον Mεγάλο Μάγιστρο του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Νοσοκομειακού Τάγματος του Αγίου Ιωάννη των Ιεροσολύμων, της Ρόδου και της Μάλτας Fra’ John Dunlap κατά το επίσημο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο

Υψηλότατε,

Με χαρά σας καλωσορίζω στην πρώτη σας επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα και το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Νοσοκομειακό Τάγμα του Αγίου Ιωάννη των Ιεροσολύμων, της Ρόδου και της Μάλτας συνήψαν επίσημες διπλωματικές σχέσεις πολύ πρόσφατα, μόλις τον Δεκέμβριο του 2021. Ωστόσο, οι ιστορικοί και πολιτιστικοί μας δεσμοί χρονολογούνται ήδη από τον Μεσαίωνα, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των δεσμών αυτών αποτελεί το ενδιαφέρον σας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου και η συμβολή σας στο έργο της αποκατάστασης ενός τμήματος του Μουσείου του Παλατιού των Ιπποτών, για τα οποία θα ήθελα να σας εκφράσω την εκτίμησή μου.

Το Τάγμα αποτελεί έναν από τους πλέον ιστορικούς θεσμούς παγκοσμίως, με περισσότερα από 900 χρόνια συνεχούς προσφοράς σε συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη.

Η υψηλή αποστολή σας εξακολουθεί να είναι πάντοτε επίκαιρη, και ιδιαίτερα υπό το φως της πρόσφατης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή και της συνεχιζόμενης εδώ και δυόμισι χρόνια ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, η οποία επανέφερε με δραματικό τρόπο τη σκιά του πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, το Τάγμα, ενεργοποιώντας το αξιόλογο παγκόσμιο δυναμικό εθελοντών που διαθέτει, παρέχει πολύτιμη βοήθεια, ιατρική, κοινωνική και ανθρωπιστική, διανέμοντας φάρμακα και βασικό εξοπλισμό για επιβίωση σε δοκιμαζόμενους από ένοπλες συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές συνανθρώπους μας, και ιδίως στους πιο ευάλωτους, όπως τους κοινωνικά αποκλεισμένους, τους πρόσφυγες, τους ασθενείς. Σε όλο τον κόσμο, το Τάγμα σας αφιερώνεται στη διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και στη φροντίδα όλων όσων τη χρειάζονται, ανεξαρτήτως καταγωγής ή θρησκείας.

Δεν ξεχνούμε, άλλωστε, τη συνδρομή του και προς τον ελληνικό λαό κατά την κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης το 2015, όπως και κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2018.

Η ανάδυση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η μεταναστευτική κρίση, η κλιματική αλλαγή, η οικονομική ανισότητα και η έξαρση φαινομένων λαϊκισμού και εθνικισμού, ακόμα και στο εσωτερικό της Ευρώπης, θέτουν σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στις αρχές της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού. Τα κρίσιμα ζητήματα της ολοένα και πιο ρευστής εποχής που διανύουμε ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα και δεν μπορούν να επιλυθούν παρά μόνο με συντονισμένη δράση και διεθνή συνεργασία, στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της κοινής ευθύνης.

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα εξελέγη μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026 και φιλοδοξεί να συμβάλλει στην άμβλυνση και επίλυση των σύγχρονων προβλημάτων και τον περιορισμό των εντάσεων.

Συμφωνώ άλλωστε με τα όσα αναφέρατε, στην πρόσφατη ομιλία σας στην Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον, στη Νέα Υόρκη, για τη σημασία της θρησκευτικής ελευθερίας και του διαθρησκειακού διαλόγου, ως ισχυρών εργαλείων για την ειρηνική συνύπαρξη και την προώθηση της κοινωνικής προόδου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Υψηλότατε,

Ευελπιστώ πως η σημερινή σας παρουσία στην Αθήνα θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις διμερείς μας σχέσεις και θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την ανάδυση νέων προοπτικών συνεργασίας στο πολυσχιδές κοινωνικό και ανθρωπιστικό σας έργο, καθώς και για την προώθηση του πολιτισμού ως σημείου αναφοράς που ενώνει τους λαούς.

Με τις ευχές αυτές, υψώνω το ποτήρι μου και εύχομαι σε εσάς και στο ιστορικό σας Τάγμα ευημερία, ειρήνη και μακροημέρευση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ