24.9 C
Rhodes
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Καταγγελία: Τουρκικές ντομάτες με δηλητήρια, πωλούνται σαν ελληνικές

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Σε καταγγελία για τις συνεχιζόμενες αθρόες «Ελληνοποιήσεις» Τούρκικης ντομάτας, και άλλων αγροτικών προϊόντων, προχώρησαν οι 4 Αγροτικοί Σύλλογοι της Κρήτης μαζί με τον Αγροτικό Σύλλογο Φιλιατρών Μεσσηνίας, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες.

Όπως γράφει το neakriti.gr, η καταγγελία που υπογράφεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους Ιεράπετρας, Σητείας, Τυμπακίου, Καντάνου-Σελίνου και Φιλιατρών, αποστέλλεται στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα αλλά και στο γραφείο του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η καταγγελία

«Επαναλαμβανόμενα έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες, “λουσμένα” με δηλητήρια, τα οποία φτάνουν στο τραπέζι των καταναλωτών ως υψηλής διατροφικής αξίας «ελληνικά-πιστοποιημένα» τρόφιμα.

Προφανώς, αυτό συμβαίνει γιατί κάποιοι επιτρέπουν αυτήν την πρακτική, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι πολιτικοί κύκλοι επιθυμούν να μην αλλάξει ποτέ, εξυπηρετώντας προσωπικά συμφέροντα», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην καταγγελία τους οι 5 Αγροτικοί Σύλλογοι της Κρήτης και της Πελοποννήσου, χωρίς ωστόσο να εξηγούν για ποια προσωπικά συμφέροντα κάνουν λόγο.

«Συγκεκριμένα, αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα οι αγρότες έχουν εναρμονιστεί πλήρως με το πλαίσιο που έχει θεσπίσει η Ε.Ε. για τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, η χρήση χημικών δραστικών ουσιών που θεωρούνται απαγορευμένες στην Ε.Ε. έχει σταματήσει. Ο Έλληνας αγρότης έχει αντικαταστήσει αυτές τις ουσίες με βιολογικά σκευάσματα, των οποίων το κόστος αγοράς και εφαρμογής είναι τουλάχιστον πενταπλάσιο σε σχέση με τα χημικά.

Χημικές ουσίες χωρίς περιορισμό

«Την ίδια στιγμή, για παράδειγμα, ο Τούρκος αγρότης δεν αντιμετωπίζει κανέναν περιορισμό στη χρήση αυτών των χημικών ουσιών-ουσιών που ευθύνονται για καρκινογενέσεις-και κάνει αλόγιστη χρήση, καθώς η αποτελεσματικότητά τους στην καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών, αγγίζει το 100%, ενώ το κόστος τους δεν ξεπερνά το 1/5 των βιολογικών σκευασμάτων», προσθέτουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι κι έχουν απόλυτο δίκιο όπως δηλώνει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Ελλάδας κ. Γιώργος Πολυχρονονάκης.

 

«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ μέχρι σήμερα έχουν εισαχθεί το 2024 στην Ελλάδα 26.000 τόνοι ντομάτας από τους οποίους οι 16.000 τόνοι είναι από την Τουρκία. Οι άλλες 10.000 τόνοι ντομάτας εισήχθησαν στη χώρα μας από την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Πολωνία, την Αλβανία, τα Σκόπια κ.λπ. Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν οι 16.000 τόνοι Τουρκικής ντομάτας που ήλθαν από την Τουρκία πουλήθηκαν σαν Τουρκικές η Ελληνικές», λέει ο κ. Πολυχρονάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν έχουμε πρόβλημα με τις κοινοτικές ντομάτες αλλά με εκείνες των τρίτων χωρών.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τομάτα από την Τουρκία, η οποία αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία των καταναλωτών», αναφέρουν οι 5 Αγροτικοί Σύλλογοι και προσθέτουν. «Πρόσφατα, δημοσιεύτηκε η είδηση ότι ένα μεγάλο φορτίο τομάτας από την Τουρκία, που προοριζόταν για το Ισραήλ (μέσω τριγωνικής πώλησης Έλληνα εμπόρου), έμεινε εγκλωβισμένο στο ελληνικό έδαφος, καθώς το Ισραήλ αρνήθηκε να το παραλάβει λόγω ελλείψεων σε έγκυρα έγγραφα φυτοϋγείας, κ.λπ. Τι πιστεύετε ότι έγινε με αυτό το φορτίο τομάτας από την Τουρκία; Ή τι πιστεύετε ότι έγινε με τα υπόλοιπα χιλιάδες κιλά τομάτας από την Τουρκία που εισήχθησαν στη χώρα μας μόνο τον Σεπτέμβριο; Έχετε εντοπίσει κάποιο σημείο πώλησης όπου αναγράφεται τομάτα προέλευσης Τουρκίας; Η απάντηση είναι, φυσικά, όχι. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η σκόπιμη υποστελέχωση των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για αυτούς τους ελέγχους. Ακόμα και αν υπήρχε επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό, η νομοθεσία παραμένει ανενεργή, ώστε να μην γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι. Σας επισημαίνουμε ότι, βάσει του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1793 και του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 149/2008, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει υποχρεωτικούς ελέγχους σε μόλις 10 αγροτικά προϊόντα προέλευσης Τουρκίας κατά την είσοδό τους στην Ευρώπη. Ωστόσο, επιτρέπεται σε κάθε κράτος-μέλος να ορίσει επιπλέον εθνικό κατάλογο υποχρεωτικών ελέγχων για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Για τον λόγο αυτό, επανειλημμένα έχουμε ζητήσει από το ΥπΑΑΤ να συμπεριλάβει την τομάτα από την Τουρκία σε αυτήν τη λίστα, κάτι που πεισματικά αρνείστε να πράξετε. Προκύπτουν πολλά ερωτήματα: Γιατί η ηγεσία του ΥπΑΑΤ διατηρεί αυτή την κατάσταση; Γιατί η κυβέρνηση επιτρέπει τη δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των Ελλήνων παραγωγών; Ενδιαφέρει κανέναν από τις ηγεσίες των Υπουργείων, τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ή τους τοπικούς βουλευτές το γεγονός ότι τα παιδιά μας καταλήγουν να τρώνε δηλητήρια επειδή το κράτος αρνείται να βάλει φρένο σε αυτή την παρανομία; Επειδή για όλα τα παραπάνω η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά εσάς, σας καλούμε να αναθεωρήσετε τις προτεραιότητές σας και να ασχοληθείτε ουσιαστικά με τα ζητήματα που αποτελούν τροχοπέδη για τους αγρότες, όπως είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων. Τέλος, σας δηλώνουμε ότι θα σταθούμε δίπλα σας σε αυτό το ζήτημα, εάν βέβαια το επιθυμείτε και εσείς», καταλήγουν στην καταγγελία τους οι 5 Αγροτικοί Σύλλογοι Ιεράπετρας, Σητείας, Τυμπακίου, Καντάνου -Σελίνου και Φιλιατρών.

Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του Γ. Πολυχρονάκη για τις ελληνικές εξαγωγές

Στην εβδομαδιαία του ανασκόπηση των εξαγωγών μας ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης αναφέρει ότι συνεχίσθηκε η εξαγωγή, με μικρότερους ρυθμούς επιτρ. σταφυλιών με 35.420 τ. αυξημένες κατά 1,7% έναντι του 2023

Οι εξαγωγές τοματών 1/1/2024-18/10/24 εκτιμώνται σε 31.000 τόνους έναντι 31.500 τόνων -2% το αντίστοιχο διάστημα 2023 με εξαγωγή και προς το Ισραήλ περίπου 1.000 τ. μέρος των οποίων προερχόμενες από Τουρκία;

Μετά την 1η Σεπτεμβρίου οι εισαγωγές ντομάτας στην Χώρα μας αυξήθηκαν αλματωδώς ενδεικτικά: από 1/10-18/10 οι εισαγωγές ανήλθαν σε περ. 5.000 τόνους εκ των οποίων από Τουρκία 4.000 τόνοι με την επισήμανση ότι φέτος μέχρι 1/10 είχαν εισαχθεί στο σύνολο 22.000 τόνοι.

«Είναι πλήγμα για τις ελληνικές εξαγωγές-επανεξαγωγές η συνεχιζόμενη επιστροφή φορτίων νωπών φρούτων και λαχανικών (τοματών κ.ά.) λόγω μη συμμόρφωσής τους στις προδιαγραφές εμπορίας και την ισχύουσα κοινοτική και διμερείς συμφωνίες. Αναμένουμε την πάταξη των παραβατών», δήλωσε ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.

 

newsbomb

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ