24.1 C
Rhodes
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2024

Γ. Χατζημάρκος στο “Reimagine Tourism in Greece” για το χωροταξικό: “Ήταν ένα τανγκό μεταξύ της πολιτικής και του λαού. Το χόρεψαν μαζί, το ευχαριστήθηκαν, αλλά το χαλί σηκώθηκε”

Περισσότερα άρθρα

spot_img

“Για πρώτη φορά υπάρχει μια κυβέρνηση που μετά από δεκαετίες επιχειρεί να βάλει τάξη σε κάτι που έχει τρομακτικό πολιτικό κόστος” τόνισε ο Περιφερειάρχης

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος συμμετείχε σήμερα στο συνέδριο “Reimagine Tourism in Greece” που οργάνωσε η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ , το οποίο  ολοκλήρωσε απόψε τις διήμερες εργασίες του, φιλοξενώντας συζητήσεις για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που είναι αλληλένδετες με την τουριστική δραστηριότητα στη χώρα.

Ο κ. Χατζημάρκος συμμετείχε στην ενότητα “Μια νέα προσέγγιση στο ισχύον χωροταξικό ρυθμιστικό πλαίσιο” που  επικεντρώθηκε στο χωροταξικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τον τουρισμό, όπου τόνισε ότι, στα θέματα της χωροταξίας, αυτό που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας είναι ότι «σηκώθηκε το χαλί και βγήκε στην επιφάνεια όλη η αμηχανία δεκαετιών».

«Ήταν ένα τανγκό μεταξύ της πολιτικής και του λαού. Το χόρεψαν μαζί, το ευχαριστήθηκαν, αλλά το χαλί σηκώθηκε. Μετά το Σύνταγμα του ’75, τότε που πίστεψαν όλοι την περιγραφόμενη σε αυτό υποχρέωση για τη χωροταξία, το επόμενο check point ήταν το 1999. Από τότε είμαστε στο σήμερα. Τι έγινε με το Χωροταξικό του Τουρισμού; Θα μιλήσω για την περιοχή που εκπροσωπώ. Στον δημόσιο διάλογο συζητάμε μόνο για το χωροταξικό του Νοτίου Αιγαίου. Από τα χίλια άρθρα που είναι γραμμένα το 95% είναι για μια περιοχή και το 5% για όλες τις υπόλοιπες. Πιστεύετε ότι η υπόλοιπη Ελλάδα πάει καλά σε αυτά τα θέματα;», διερωτήθηκε. Όσο για το Χωροταξικό του Τουρισμού, επισήμανε ότι περιείχε κανονιστικές διατάξεις, αντί για κατευθύνσεις, κάτι που δεν επιτρέπεται, και χαρακτηριζόταν από μια οριζόντια αντίληψη για όλη την Ελλάδα. Εμείς ως Νότιο Αιγαίο θέλουμε την αντιμετώπιση που επιστημονικά πρέπει να έχουμε και μόνο αυτό το κριτήριο», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Χατζημάρκος επισήμανε πάντως ότι, για πρώτη φορά, υπάρχει μια κυβέρνηση που δείχνει να λειτουργεί σαν να έχει άγνοια πολιτικού κινδύνου. «Και είμαστε όλοι από πάνω της πάρα πολύ αυστηροί γιατί αργεί. Υπάρχει όμως μια κυβέρνηση που για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες επιχειρεί να βάλει τάξη σε κάτι που έχει τρομακτικό πολιτικό κόστος. Το κάνει με έναν τρόπο εξαιρετικά αποφασιστικό, καθώς τρέχουν όλα τα ειδικά και τοπικά πολεοδομικά σχέδια σε όλη την Ελλάδα. Εμείς θα υποστηρίξουμε αυτό τον αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις και, όπου διαφωνούμε, θα το καταθέτουμε στο πλαίσιο της διαβούλευσης».

Σε άλλα σημεία της τιποθέτησής του, ο Περιφερειάρχης ανέφερε τα εξής:

  • Η Μύκονος, επί δεκαετίες, δεν είχε ίχνος δημόσιας υπηρεσίας. Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα στον τουρισμό, που πρέπει να είμαστε περήφανοι. Το brand Ελλάδα είναι πίσω διεθνώς από τα αντίστοιχα της Σαντορίνης και της Μυκόνου. Δεν μπορεί η Μύκονος να έχει μόνο καταδικαστέα χαρακτηριστικά.
  • Ο υπερτουρισμός είναι μια καινούργια έννοια, ήρθε από Βενετία και Βαρκελώνη που ισχύει 365 ημέρες τον χρόνο – τέτοια φαινόμενα έχουμε σε νησιά μας; Ναι, αλλά δεν είναι ούτε 30 οι ημέρες που συμβαίνει. Υπερτουρισμός δεν υπάρχει σε κανένα νησί του Αιγαίου – για μήνες κάποια νησιά είναι έρημα. Πρέπει να κάνουμε δεκάδες πράγματα για να διαμορφώσουμε καλύτερα τις ροές και να λαμβάνουμε υπόψη τη φέρουσα ικανότητα.
  • Οι υποδομές πρέπει να αναβαθμιστούν σήμερα και να καλύψουν τις ανάγκες του ισοδύναμου πληθυσμού του κάθε νησιού. Στα περισσότερα νησιά έχουμε αντιμετωπίσει τη λειψυδρία.
  • Μακράν τα καλύτερα δημογραφικά στοιχεία είναι στο νότιο Αιγαίο. Εχουμε κουραστεί να διαβάζουμε ότι είμαστε “τόπος ανομίας”.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ