24.3 C
Rhodes
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024

Φιλοδωρήματα: Κατάργηση των κρατήσεων για ποσά έως 3.600 ευρώ το έτος

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Νεα δεδομένα θα έχουμε αναφορικά με τον φόρο στα φιλοδωρήματα. Στα σκαριά βρίσκεται νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να λυθεί ο γόρδιος δεσμός.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει κατάργηση των κρατήσεων για ποσά έως 3.600 ευρώ το έτος

Στην ερώτηση για το τι ίσχυε μέχρι τώρα, ο κ. Γιώργος Κουράσης εξηγεί ότι τα φιλοδωρήματα δεν φορολογούνταν, είτε δίνονταν με μετρητά είτε μέσω κάρτας. Ωστόσο, πλέον, με την ένταξη των ταμειακών μηχανών στο σύστημα του Taxis, η διαδικασία έχει αλλάξει, καθώς απαιτείται η έκδοση απόδειξης για το φιλοδώρημα. Εάν αυτό δεν τηρείται, θεωρείται παράβαση. Οι επιχειρήσεις έχουν βρει τρόπους να καταχωρούν τα φιλοδωρήματα ηλεκτρονικά, ώστε να αποδίδονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς, κάτι που συνεπάγεται ασφαλιστικές εισφορές τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τις επιχειρήσεις, καθώς τα φιλοδωρήματα πλέον θεωρούνται πρόσθετο εισόδημα.

Ο Γιώργος Κουράσης σημειώνει ότι η απόφαση αυτή προήλθε κυρίως μετά από περιπτώσεις που επώνυμοι και πλούσιοι πελάτες άφησαν μεγάλα ποσά ως φιλοδωρήματα. «Αυτές οι περιπτώσεις αξίζουν έρευνα και ερμηνεία», λέει χαρακτηριστικά, υπονοώντας ότι ίσως από τέτοιες καταστάσεις ξεκίνησε η διαδικασία φορολόγησης.

Συνοψίζοντας, ο Γιώργος Κουράσης τόνισε ότι το θέμα της φορολόγησης των φιλοδωρημάτων είναι πολύπλοκο και χρειάζεται προσοχή, καθώς αφορά πολλές κατηγορίες εργαζομένων, από τον χώρο της εστίασης μέχρι τον τουρισμό.

 

 

newsbomb

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ