22.1 C
Rhodes
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

Τα συχνότερα λάθη που κάνουμε όταν μετράμε την πίεσή μας – Οδηγούν σε “φουσκωμένα” αποτελέσματα

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Η αρτηριακή πίεση μετριέται σε χιλιοστόμετρα στήλης υδραργύρου (mm Hg) και αποτελείται από δύο αριθμούς: τη συστολική πίεση (άνω τιμή) και τη διαστολική πίεση (κάτω τιμή). Ένα άτομο θεωρείται ότι έχει υπέρταση όταν οι μετρήσεις του είναι σταθερά 130/80 ή υψηλότερες.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, διαπίστωσε ότι όταν ο βραχίονας στηρίζεται στην αγκαλιά κατά τη διάρκεια της μέτρησης, η συστολική πίεση μπορεί να υπερεκτιμηθεί κατά 3,9 mm Hg και η διαστολική κατά 4 mm Hg. Όταν ο βραχίονας κρέμεται στο πλάι, η συστολική πίεση μπορεί να υπερεκτιμηθεί κατά 6,5 mm Hg και η διαστολική κατά 4,4 mm Hg.

Στη μελέτη των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, 133 ενήλικες, ηλικίας 18 έως 80 ετών, κατανεμήθηκαν τυχαία για να μετρηθεί η αρτηριακή τους πίεση με τα χέρια τους τοποθετημένα σε τρεις διαφορετικές θέσεις: υποστηριγμένα σε γραφείο, όπως είναι η συνιστώμενη θέση, στηριζόμενα στην αγκαλιά τους ή να κρέμονται στο πλάι, χωρίς υποστήριξη.

Κάθε συμμετέχων στη μελέτη υποβλήθηκε σε συνολικά 12 μετρήσεις αρτηριακής πίεσης, με τα χέρια τους να βρίσκονται σε καθεμία από τις διαφορετικές θέσεις. Μεταξύ των συμμετεχόντων, όταν τα χέρια τους στηρίζονταν σε γραφείο, όπως συνιστάται από τις κλινικές οδηγίες, η μέση τιμή της αρτηριακής τους πίεσης ήταν 126/74, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Όταν, όμως, τα χέρια των συμμετεχόντων στηρίζονταν στην αγκαλιά τους κατά τη διάρκεια της μέτρησης, η μέση τιμή της πίεσης ήταν 130/78, ενώ όταν τα χέρια τους κρέμονταν στο πλάι, η μέση τιμή των μετρήσεων ήταν 133/78.

Οι ερευνητές είπαν ότι υπάρχουν διάφοροι φυσιολογικοί λόγοι για τους οποίους οι μετρήσεις της πίεσης μπορεί να είναι λανθασμένα υψηλότερες όταν το χέρι δεν τοποθετείται ή δεν υποστηρίζεται σωστά. Η μεγαλύτερη κάθετη απόσταση μεταξύ της καρδιάς και του σημείου όπου τοποθετείται η περιχειρίδα μπορεί να αυξήσει την υδροστατική πίεση στις αρτηρίες, δηλαδή την πίεση του αίματος στα τοιχώματα των αρτηριών, λόγω της επίδρασης της βαρύτητας, οδηγώντας σε υπερεκτίμηση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, ένα χέρι χωρίς υποστήριξη μπορεί να προκαλέσει σύσπαση των μυών, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την πίεση.

Πώς να μετράτε σωστά την αρτηριακή πίεση

Τα νέα ευρήματα της μελέτης συμφωνούν με προηγούμενες έρευνες που έχουν δείξει ότι οι λανθασμένες θέσεις του βραχίονα ή η τοποθέτησή του κάτω από το επίπεδο της καρδιάς μπορούν να υπερεκτιμήσουν μια μέτρηση αρτηριακής πίεσης.

Οι ερευνητές έγραψαν στη μελέτη ότι οι “τελευταίες κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες δίνουν έμφαση σε αρκετά βασικά βήματα για την ακριβή μέτρηση”, τα οποία περιλαμβάνουν:

-Χρήση περιχειρίδας κατάλληλου μεγέθους.

-Στήριξη της πλάτης.

-Διατήρηση των ποδιών επίπεδα στο πάτωμα, χωρίς σταυρωμένα πόδια.

-Κατάλληλη θέση του βραχίονα – η περιχειρίδα πρέπει να τοποθετείται στο επίπεδο της καρδιάς με το χέρι να στηρίζεται σε γραφείο ή τραπέζι.

 

 

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ