26.6 C
Rhodes
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

Φωτιά τα ενοίκια στα αστικά κέντρα: Σε ποιες περιοχές ζητούν έως 1.300 ευρώ τον μήνα για 100 τετραγωνικά

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Το ενοίκιο συνιστά για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου την “απόδοση” της επένδυσής του. Όσο ανεβαίνει λοιπόν η τιμή πώλησης των ακινήτων, τόσο υψηλότερα διαμορφώνονται και τα ενοίκια δοκιμάζοντας τις οικονομικές αντοχές των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που δεν έχουν ιδιόκτητο σπίτι.

Τα στοιχεία για το γ’ τρίμηνο του 2024 δείχνουν ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα -Αθήνα και Θεσσαλονίκη- εξαφανίζονται με ταχύτητα τα ακίνητα που ενοικιάζονται προς λιγότερο από 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Κάτι που μέχρι πρότινος συνέβαινε μόνο στα “ακριβά” νότια και βόρεια προάστια της Αττικής, τώρα γενικεύεται καθώς η ζήτηση μετατοπίζεται αναγκαστικά και στις υπόλοιπες περιοχές πέριξ του “κέντρου”. Μαζί με τα ενοίκια βέβαια, ανεβαίνει και το ρίσκο για τους ιδιοκτήτες, καθώς οι απαιτήσεις ακολουθούν τις τιμές πώλησης των ακινήτων όχι όμως και τον ρυθμό αύξησης των εισοδημάτων. Όσο μεγαλύτερη γίνεται η αναλογία του ενοικίου προς το εισόδημα, τόσο υψηλότερος γίνεται και ο κίνδυνος αθέτησης της υποχρέωσης καταβολής του μισθώματος.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της Spitogatos.gr, τα ακριβότερα ενοίκια εντοπίζονται στα νότια προάστια με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται πλέον στα 12,84 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ποσό αυξημένο κατά 8,6% σε σχέση με πέρυσι (11,82 ευρώ). Αυτό σημαίνει ακόμη και 1.300 ευρώ ενοίκιο για ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών. Τα 1300 ευρώ καθαρά, υπερβαίνουν τον μέσο καθαρό μισθό στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ο οποίος διαμορφώνεται στην περιοχή των 1000 ευρώ (σ.σ. 1300 ευρώ είναι περίπου ο μέσος μισθός). Ακολουθούν στην κατάταξη τα βόρεια προάστια όπου με μέσο ενοίκιο 11,3 ευρώ, σημειώνουν αύξηση 4,9% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2023. Η τάση των διψήφιων ενοικίων ανά τετραγωνικό ενισχύεται τόσο στο κέντρο όσο και στον Πειραιά.

Στο μεν κέντρο της Αθήνας, καταγράφηκε αύξηση 7,1% με αποτέλεσμα το μέσο ενοίκιο να ανέβει στα 10,7 ευρώ ανά τετραγωνικό, στον δε Πειραιά, το όριο του 10ευρου έσπασε για πρώτη φορά προς τα πάνω με αύξηση 9,7% μέσα σε ένα έτος, ποσοστό τριπλάσιο του πληθωρισμού. Προς το παρόν, κάτω από τα 10 ευρώ το μέτρο έχουν μείνει μόνο τα δυτικά και τα ανατολικά προάστια όμως και εκεί η τάση είναι έντονα ανοδική. Στα μεν δυτικά προάστια καταγράφεται αύξηση 7,9% με την μέση τιμή να ανέρχεται στα 8,4 ευρώ, στα δε ανατολικά, έχουμε άνοδο 9,6% και μέση τιμή ενοικίου 8,87%.

Τα ποσά αυτά, αφορούν σε μέσες τιμές ενοικίασης. Κρύβουν δε το πιο ουσιαστικό πρόβλημα ειδικά για τα νέα ζευγάρια ή τους νέους που θέλουν να φτιάξουν το δικό τους νοικοκυριό. Αυτό συνίσταται στην αύξηση του μέσου ενοικίου ανά τετραγωνικό για τα μικρά διαμερίσματα επιφάνειας κάτω των 60-70 τετραγωνικών μέτρων, τα οποία συγκεντρώνουν σε αυτή τη φάση αρκετά πλεονεκτήματα: χαμηλότερο λειτουργικό κόστος για θέρμανση και ψύξη αλλά και χαμηλότερο ενοίκιο συνολικά. Υπάρχουν περιπτώσεις, ειδικά στα νότια και στα βόρεια προάστια όπου η διαθεσιμότητα μικρών ακινήτων είναι εξαιρετικά περιορισμένη και το ενοίκιο μπορεί να ξεπερνά και τα 15 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο

Για να συγκρατηθούν τα ενοίκια, θα πρέπει να αυξηθεί η προσφορά διαθέσιμων διαμερισμάτων. Οι ελπίδες έχουν επικεντρωθεί στην αξιοποίηση κλειστών ακινήτων (ήδη δρομολογούνται τα κίνητρα για τις ανακαινίσεις κλπ) αλλά και στην μετατροπή βραχυχρόνιων μισθώσεων σε μακροχρόνιες. Τα στελέχη της κτηματαγοράς δεν περιμένουν άμεσα αποτελέσματα καθώς αυτές οι διαδικασίες τραβούν σε βάθος χρόνου. Το μεγαλύτερο “εμπόδιο” αυτή τη στιγμή για την περαιτέρω σημαντική αύξηση των ενοικίων, είναι ο φόβος της αθέτησης συμφωνιών, ο οποίος γίνεται πιο έντονος όσο η αγορά “δοκιμάζει” υψηλότερα επίπεδα ενοικίων.

 

 

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ