24.5 C
Rhodes
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

Εφορία: Πώς δηλώνονται τα έσοδα από το YouTube – Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι έχουν «κανάλι» και έχουν κέρδος

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Να δηλώνει τα έσοδα στην εφορία και να φορολογηθεί με δύο ενναλακτικούς τρόπους οφείλει όποιος έχει κέρδος από κάποιο κανάλι στο YouTube (π.χ. μέσω διαφημίσεων, συνδρομών, χορηγιών κ.λπ.).

Στην Ελλάδα, τα έσοδα από το YouTube, όπως και από άλλες διαδικτυακές δραστηριότητες, θεωρούνται εισόδημα και φορολογούνται. Υπάρχουν, όμως, δυο διαφορετικές περιπτώσεις ανάλογα με το εισόδημα και την συχνότητα είσπραξης του. Η φορολόγηση των εσόδων από το YouTube στην Ελλάδα εξαρτάται κυρίως από τον χαρακτήρα της δραστηριότητας

Όλοι οι δημιουργοί περιεχομένου στο YouTube που εισπράττουν χρήματα από διαφημίσεις, συνδρομές, χορηγίες ή άλλες πηγές, υποχρεούνται να δηλώσουν τα έσοδά τους στην εφορία. Ο τρόπος φορολόγησης εξαρτάται κυρίως από το αν η δραστηριότητα σας έχει χαρακτήρα επαγγελματικό ή είναι περιστασιακή. Δηλαδη, εάν η δημιουργία περιεχομένου στο YouTube αποτελεί μια συστηματική προσπάθεια με στόχο το κέρδος, τότε τα έσοδά θα θεωρηθούν ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Αντίθετα, εάν πρόκειται για μια περιστασιακή δραστηριότητα, τα έσοδα θα φορολογηθούν ως εισόδημα από ευκαιριακή απασχόληση.

Ειδκότερα, η εφορία «βλέπει» τις εξής δυο περιπτώσεις εισοδημάτων:

1. Εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα: YouTuber με σημαντικά έσοδα, θεωρείται ότι ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτό συνεπάγεται την υποχρέωση έναρξης επιχείρησης, τήρησης βιβλίων και έκδοσης αποδείξεων/τιμολογίων. Τα έσοδα φορολογούνται βάσει της κλίμακας φορολογίας ελεύθερων επαγγελματιών (ξεκινά από το 9% και αυξάνεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος).

2. Εισόδημα από περιστασιακή απασχόληση: Αν τα έσοδά είναι μικρά και περιστασιακά εως 10.000 ευρω, μπορεί να δηλωθούν ως “εισόδημα από περιστασιακή απασχόληση”. Στην περίπτωση αυτή, το εισόδημα υπόκειται σε αυτοτελή φορολόγηση με ποσοστό 22%, αλλά δεν χρειάζεται να «ανοιχτούν» βιβλία στην εφορία.

Σε κάθε περίπτωση οι YouTuber οφείλουν να δηλώνουν τα έσοδά τους κάθε χρόνο στη φορολογική δήλωση. Αν υπάρχουν έσοδα από διαφημίσεις, μπορεί να υπάρχει υποχρέωση για απόδοση ΦΠΑ, ειδικά αν τα έσοδά προέρχονται από ενδοκοινοτικές συναλλαγές (π.χ. Google Ireland). Oι δε «επαγγελματίες» YouTuber, θα πρέπει να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ.

 

 

pronews

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ