21.6 C
Rhodes
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

Το βραδινό σνακ που προστατεύει καρδιά, εγκέφαλο και μάτια και βοηθά να κοιμηθούμε

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Κάθεσαι το βράδυ μπροστά στην τηλεόραση και προσπαθείς να ξεφορτωθείς ό,τι σου έχει αφήσει η ημέρα που έχει τελειώσει, πριν πας για ύπνο. Κάτι θες να μασουλήσεις, αλλά ξέρεις πως αυτά που πραγματικά θες να φας θα ρισκάρουν το αν θα κοιμηθείς μαζί με τη γενικότερη υγεία σου.

Μην σκας.

Έχουμε τη λύση, ένα ευεργετικό σνακ που μάλιστα, βοηθά στη χαλάρωση και τον ύπνο.

Υπάρχει ένας συνδυασμός δυο οικονομικών και προσβάσιμων προϊόντων που προφυλάσσει την καρδιά, τον εγκέφαλο, το πεπτικό σύστημα, τα οστά και το ανοσοποιητικό. Περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες και τα μέταλλα που ‘δουλεύουν’ μαζί για να προωθήσουν τη συνολική μας ευημερία και να μας προφυλάξουν από διάφορες χρόνιες ασθένειες.

Είναι τα στραγάλια με τις σταφίδες.

Όπου ‘στραγάλια’ είναι η ψημένη καρδιά ειδικών ποικιλιών ρεβιθιών.

Η συνιστάμενη ποσότητα για τα βράδια είναι μισό φλιτζάνι στραγάλια με μια μικρή χούφτα σταφίδες. Υπολογίστε 2 κουταλιές της σούπας.

Ποια όμως, είναι αυτά.

Μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων

Οι φυτικές ίνες από τα ρεβίθια και τις σταφίδες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης και να προάγουν τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία (μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων). Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στις σταφίδες (όπως οι φαινόλες) συμπληρώνουν τις φυτικές ίνες και το κάλιο από τα ρεβίθια και μαζί προσφέρουν μια ολοκληρωμένη άμυνα κατά των καρδιακών παθήσεων, της υπέρτασης και άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με την καρδιά.

Ενισχύεται η μνήμη και μειώνεται ο κίνδυνος γνωστικής έκπτωσης

Μαζί, τα ρεβίθια και οι σταφίδες προσφέρουν έναν συνδυασμό φυλλικού οξέος, χολίνης, βορίου και αντιοξειδωτικών (πχ πολυφαινόλες) που βοηθούν στην υποστήριξη της γνωστικής λειτουργίας (βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες στον εγκέφαλο που συνδέεται με νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ).

Επίσης, ενισχύουν τη μνήμη και προστατεύουν από την πνευματική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία. Το μείγμα θρεπτικών συστατικών προάγει επίσης μια ισορροπημένη δραστηριότητα νευροδιαβιβαστών, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη μάθηση και τη μνήμη.

Μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου

Ο συνδυασμός ρεβιθιών και σταφίδων παρέχει διπλή δόση φυτικών ινών, προάγοντας ένα υγιές πεπτικό σύστημα, μειώνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και υποστηρίζοντας τη συνολική υγεία του εντέρου. Yποστηρίζουν το υγιές μικροβίωμα του εντέρου κι έτσι βελτιώνουν την κανονικότητα του, ενώ οι φυτικές ίνες των σταφίδων λειτουργούν ως φυσικό καθαρτικό, λόγω της ικανότητάς τους να απορροφούν νερό.

Προλαμβάνεται η οστεοπόρωση

Τα ρεβίθια και οι σταφίδες παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, φώσφορο και βόριο που προάγουν γερά οστά, ενισχύουν την οστική πυκνότητα και βοηθούν στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης, ειδικά σε ηλικιωμένους ενήλικες. Ενδεικτικά, το βόριο είναι μέταλλο που βοηθά τον οργανισμό να απορροφά αποτελεσματικά το ασβέστιο, το μαγνήσιο και τον φώσφορο και παίζει ρόλο και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Προστατεύονται τα μάτια μας

Όταν καταναλώνονται μαζί, τα ρεβίθια και οι σταφίδες παρέχουν ένα μείγμα αντιοξειδωτικών και βιταμινών που βοηθούν στην προστασία των ματιών από το οξειδωτικό στρες και υποστηρίζουν τη συνολική υγεία των ματιών. Για παράδειγμα, οι πολυφαινόλες και τα καροτενοειδή των σταφίδων βοηθούν στην προστασία των ματιών από την οξειδωτική βλάβη. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD) και του καταρράκτη.

Προωθείται η αποκατάσταση των μυών

Εάν είστε σωματικά δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα ρεβίθια παρέχουν φυτική πρωτεΐνη που βοηθά στην επισκευή και την αποκατάσταση των μυών ενώ κοιμάστε. Οι σταφίδες περιέχουν κάλιο, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της σωστής μυϊκής λειτουργίας και μπορεί να αποτρέψει τις μυϊκές κράμπες τη νύχτα.

«Αποκρούονται» οι λοιμώξεις

Τα ρεβίθια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, ο οποίος παίζει κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Οι σταφίδες περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, ενός αντιοξειδωτικού που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
Μαζί, παρέχουν έναν ισχυρό ανοσοενισχυτικό συνδυασμό ψευδαργύρου, βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών, που βοηθούν το σώμα να αποκρούει τις λοιμώξεις και να διατηρεί τη συνολική υγεία.

ΠΩΣ ΤΟ ΣΝΑΚ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΜΕ

Σε ό,τι αφορά τον ύπνο, τα ρεβίθια περιέχουν μαγνήσιο, το οποίο είναι γνωστό ότι προάγει τη χαλάρωση και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου βοηθώντας στη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών που εμπλέκονται στον ύπνο.

Η τρυπτοφάνη στα ρεβίθια είναι πρόδρομος της σεροτονίνης και της μελατονίνης, οι οποίες παίζουν ρόλο στη ρύθμιση του ύπνου.

Σε ό,τι αφορά τις σταφίδες παρέχουν φυσικά σάκχαρα που μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλο να απορροφήσει την τρυτοφάνη πιο εύκολα, υποστηρίζοντας την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου-εγρήγορσης.

news247

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ