25.1 C
Rhodes
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

Παγκόσμιο Συμπόσιο για τη ρύπανση από πλαστικά (PLASYS24) με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Περισσότερα άρθρα

spot_img
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σε συνεργασία με το University of Leeds και το Global NEST, ανακοινώνει τη διοργάνωση του Global Plastic Pollution Systems Symposium (PLASYS24), ένα τριήμερο Παγκόσμιο Συμπόσιο με θέμα την ρύπανση από πλαστικά, που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου 2024, στη Ρόδο.
Το συνέδριο διοργανώνεται από κοινού με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Η πλαστική ρύπανση αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις, αποτελώντας σημαντικό μέρος της τριπλής πλανητικής κρίσης (κλιματική αλλαγή, απώλεια βιοποικιλότητας και ρύπανση), που απειλεί την υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία.
Το PLASYS24 είναι ένα τριήμερο παγκόσμιο συμπόσιο, στο οποίο επιστήμονες και ειδικοί από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν για να συζητήσουν για την πρόληψη και διαχείριση της πλαστικής ρύπανσης στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Το συμπόσιο στοχεύει στο να αποτελέσει έναν ενιαίο χώρο προβολής και προβληματισμού σχετικά με τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και να συνδέσει την επιστήμη με την πολιτική. Πραγματοποείται σε κρίσιμη χρονική στιγμή, λίγο πριν τον τελικό (πέμπτο) γύρο των διεθνών διαπραγματεύσεων για τη «Συνθήκη Πλαστικών – Plastics Treaty» (INC-5), μια νέα πρωτοβουλία-ορόσημο που στοχεύει στην επιτάχυνση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικά.
Η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα υποστηρίζει ενεργά την εκδήλωση παραχωρώντας την αιγίδα της και συμβάλλοντας ενεργά στη διάχυση του συνεδρίου. Ο Πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα Matthew Lodge, θα συμμετέχει κατά την έναρξη του συνεδρίου σε ένα fireside chat με θέμα τη σύμπραξη επιστήμης, διπλωματίας και πολιτικής για τη μείωση της ρύπανσης από πλαστικά.
Ο Δρ. Κώστας Βελής (Πανεπιστήμιο του Leeds, Ηνωμένο Βασίλειο) και ο Καθ. Δημήτρης Λέκκας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), οι οποίοι προεδρεύουν στο συμπόσιο δήλωσαν τα εξής: Καθ. Δημήτρης Λέκκας: «Μέρα με τη μέρα σημειώνονται καινοτόμες επιστημονικές εξελίξεις στην προσπάθεια κατανόησης των πολύπλοκων φαινομένων της πλαστικής ρύπανσης. Ωστόσο, η αποτελεσματική δράση σε μεγάλη κλίμακα εξακολουθεί να λείπει και πρέπει να επιταχύνουμε τη μετάβασή μας σε ένα μέλλον απαλλαγμένο από πλαστική ρύπανση». Δρ. Κώστας Βελής: «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η πρόσβαση και η υιοθέτηση επιστημονικών προόδων για τον εκσυγχρονισμό πολιτικών και μηχανικών λύσεων για τον τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης.
Οι προσεγγίσεις που βασίζονται σε στοιχεία χρειάζονται περισσότερο από ποτέ, αλλά δυστυχώς η πολυπλοκότητα των παραγόντων που εμπλέκονται στην πλαστική ρύπανση συχνά φαίνεται να προκαλεί σύγχυση και έντονες συζητήσεις. Το PLASYS24 είναι μια πλατφόρμα που στοχεύει να μας βοηθήσει να T: 0030 6984027379|email: plasys@plasys.earth |www.plasys.earth ξεπεράσουμε αυτούς τους περιορισμούς και να συν δημιουργήσουμε ένα κυκλικό μέλλον χωρίς ρύπανση για όλους».
Η διοργάνωση του συνεδρίου τελεί υπό την αιγίδα της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), του Pew Charitable Trusts και του Global Plastic Action Partnership.
Το συνέδριο υποστηρίζεται από το Πράσινο Ταμείο, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, τη GIZ, το The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination, την Common Seas, την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και τη Γκολιόπουλος Ν & Κ., Α.Τ.Ε. Η έναρξη του συμποσίου είναι στις 2 Οκτωβρίου στις 17.00, στο Sheraton Rhodes Resort. Όλες οι πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τις τελευταίες ενημερώσεις βρίσκονται στο https://www.plasys.earth/.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ