22.7 C
Rhodes
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

Το πραγματικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το τηλεοπτικό ρεκόρ και οι εγκαταστάσεις

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα έχουν λεχθεί κατά καιρούς πολλά. Από την αδιαμφισβήτητη επιτυχία της διοργάνωσης μέχρι την επίπτωση που είχε στην αύξηση του χρέους και τελικά στην οικονομική κρίση του 2009.

Ανθρωποι που είχαν ενεργό και σημαντικό ρόλο στη διοργάνωση και ειδικοί μίλησαν στην Ημερίδα και κατέθεσαν την άποψη τους, για όσα άφησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 στη χώρα μας.

Για το κόστος των αγώνων και την επίπτωση στην οικονομία μίλησαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος και ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) .

«Στις συζητήσεις και στην γενικότερη κατακραυγή του κόσμου που βασίστηκε σε ανεύθυνες αναλύσεις δημοσιογράφων με μόνο σκοπό τον εντυπωσιασμό, αλλά και πολιτικών παραγόντων, ότι για την οικονομική χρεοκοπία της χώρας έφταιγαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν υπήρχε κανένας για να αντιταχθεί, σοβαρά και υπεύθυνα.

Κανένας δεν έλεγε ότι το χρέος της χώρας ήταν συνολικά 360 δισεκατομμύρια € και οι ολυμπιακοί αγώνες δεν στοίχησαν παρά 5, 10 δισεκατομμύρια δηλαδή ελάχιστα μπροστά στο τεράστιο χρέος που είχε δημιουργηθεί από τα συνεχή ελλείμματα του προϋπολογισμού της χώρας. Τα τότε δυό μεγάλα κόμματα εξουσίας βολευόντουσαν κι αυτά ώστε να αποποιηθούν τις ευθύνες από τη διοίκηση της χώρας», είπε ο κ. Καπράλος για να προσθέσει ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ:

«Πρέπει να ξεχωρίσουμε την οργάνωση των Αγώνων από τα έργα που έγιναν για τους Αγώνες. Η δυσκολία σε αυτόν το διαχωρισμό προέρχεται από το τι καταγράφεται στον Προϋπολογισμό του Κράτους για έργα. Η Δημόσια Δαπάνη για τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ήταν 6,5 δις εκατομμύρια ευρώ. Αν το βάλουμε σε πιο γενικό νούμερο όπως δαπάνες για  νοσοκομεία και άλλα φτάνει τα  8 δις. Ο συνολικός προϋπολογισμός των Αγώνων ήταν δύο δις με το Δημόσιο να συνεισφέρει με 240 εκατομμύρια ευρώ. Στο τέλος, επιστράφηκε το πλεόνασμα που είχαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, και ήταν 120 εκατομμύρια, άρα μιλάμε για δαπάνη του κράτους κάτι παραπάνω από 100 εκατ. ευρώ.»

Στο τηλεοπτικό ρεκόρ των Αγώνων της Αθήνας αναφέρθηκε ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τις μεταδόσεις όλων των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Γιάννης Εξαρχος, Διευθύνων Σύμβουλος του Olympic Broadcasting Services. «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας είχαν το μεγαλύτερο κοινό στην ιστορία. Τους παρακολούθησαν 4 δις, 50 εκατομμύρια άνθρωποι, ρεκόρ που θα ισχύει ακόμα για λίγες εβδομάδες, καθώς μπορεί το Παρίσι να μας έχει ξεπεράσει. Έχουν αλλάξει βέβαια και τα δεδομένα, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι κάτι παραπάνω από το μισό πληθυσμό της γης είδε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.»

Στα έργα που άλλαξαν τη μορφή της Αθήνας και της Ελλάδας και χωρίς τους Ολυμπιακούς δεν θα είχαν γίνει, στάθηκαν ο Σπύρος Καπράλος και ο Γιάννης Πυργιώτης , Εντεταλμένος Σύμβουλος «Αθήνα 2004» που τόνισε: «Εγιναν τόσα σπουδαία δημόσια έργα, όπως η αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου και άλλων περιοχών, οι νέοι δρόμοι, τα μέσα σταθερής τροχιάς, το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος» για να προσθέσει ο Σπύρος Καπράλος: «Αν δε γινόντουσαν όλοι οι δρόμοι του οδικού δικτύου μας με ιδιώτες παραχωρησιούχους, τα νέα ξενοδοχεία της Αθήνας από νέους επενδυτές και όλα τα ενεργειακά έργα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από ιδιωτικές εταιρείες όπως και η διαχείριση των απορριμμάτων που τώρα ξεκινάει, θα είχαμε μείνει πίσω με ελάχιστη πρόοδο αν τα περιμέναμε από το κράτος. Δεν ήταν μόνο οι κατασκευές αλλά ήταν και πολλά που δε φαινόντουσαν. Τα δίκτυα τηλεφωνίας, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πολλοί άλλοι τομείς.»

Ο υπεύθυνος για τους φακέλους διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και Αρχηγός Αποστολής στο Παρίσι Πέτρος Συναδινός στάθηκε στο γεγονός ότι παραδόξως είναι μόλις η δεύτερη δεύτερη φορά που γίνεται προσπάθεια αποτίμησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. «Πρώτα το 2009 με έκθεση του Τεχνικού Επιμελητήριου και η δεύτερη τώρα, γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι ελάχιστες οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για να εκτιμηθεί ένα τόσο μεγάλο γεγονός», για να ρίξει ο Σπύρος Καπράλος ευθύνες στις κυβερνήσεις που ακολούθησαν: «Γιατί λοιπόν , εδώ και είκοσι χρόνια έχουμε δαιμονοποιήσει ένα από τα  κατά γενική ομολογία μεγαλύτερα επιτεύγματά μας, ιστορικά; Γιατί υπαινισσόμαστε ιδιωτικά και δημόσια ότι οι ολυμπιακοί  αγώνες της Αθήνας στάθηκαν η αφορμή αλλά και αιτία ακόμα, για όλα τα δεινά της κρίσης που αντιμετώπισε η χώρα έκτοτε;»

Η Tania Braga, Επικεφαλής Αντίκτυπου και Κληρονομιάς Ολυμπιακών Αγώνων της ΔΟΕ, στάθηκε στη συνέχεια της κληρονομιάς και την παρακαταθήκη που άφησαν οι Αγώνες της Αθήνας, στο σύγχρονο Ολυμπιακό κίνημα, ενώ όλοι οι ομιλητές στάθηκαν στο σπουδαίο έμψυχο δυναμικό που εργάστηκε στους Αγώνες, το οποίο η Ελλάδα δεν αξιοποίησε στη συνέχεια με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να πάνε στο εξωτερικό όπου τώρα κάνουν σπουδαία καριέρα.

Κριτική ασκήθηκε και στο γεγονός ότι δεν είχε γίνει κανένα σχέδιο για την αξιοποίηση των αθλητικών Ολυμπιακών εγκαταστάσεων μετά τους αγώνες, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει να μην προβληθεί όπως πρέπει  οικονομικός απολογισμός των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

 

in.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ