28.1 C
Rhodes
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Συνεχείς οι προσπάθειες για την ψηφιακή μετάβαση του δήμου Ρόδου

Περισσότερα άρθρα

spot_img

• Στο έργο που έχει πραγματοποιηθεί στη δημοτική ενότητα Αρχαγγέλου αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Βαρέλης

Στο έργο που έχει παραχθεί στους τομείς ευθύνης του αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες ο αντιδήμαρχος ψηφιακής μετάβασης και ΔΕ Αρχαγγέλου. Κ. Γιώργος Βαρέλης.
Αναλυτικότερα ο κ. Βαρέλης δήλωσε: «Στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης του δήμου μας, υλοποιούμε επτά έργα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης στο πλαίσιο του προγράμματος Smart Cities. Έχει ολοκληρωθεί ήδη το υποέργο τηλεφροντίδας με βραχιόλι. Έχουν τοποθετηθεί 100 βραχιόλια σε ηλικιωμένους που ζουν μόνοι στην πόλη της Ρόδου και στα χωριά και το πρόγραμμα θα διαρκέσει δύο χρόνια. Πρόκειται για ένα σημαντικό κοινωνικό έργο που πραγματοποιείται με τη συνεργασία της διεύθυνσης Υγείας και Πρόνοιας του δήμου μας.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κεντρική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα υποστηρίζει όλα τα υποέργα του προγράμματος smart cities. Ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την εγκατάσταση των συστημάτων ενεργειακής απόδοσης κτηρίων. Σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες έχουμε επιλέξει κάποια ενεργοβόρα κτήρια τα οποία θέλουμε να παρακολουθούμε με τα σύγχρονα αυτά συστήματα.
Επίσης έχουν συμβασιοποιηθεί και πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα το υποέργο της εγκατάστασης δικτύου αισθητήρων στα σχολικά κτήρια για έλεγχο αέρα, ρύπων και ταλαντώσεις κτηρίων, το υποέργο της εγκατάστασης σύστηματων Διαχείρισης Κυκλοφορίας Οχημάτων. Έχουμε επιλέξει ένα κόμβο στην Ιαλυσό και δύο εντός της πόλης. Σύντομα θα ξεκινήσει και η εγκατάσταση των έξυπνων διαβάσεων».
Πρόσθεσε επίσης πώς: «Εκρεμεί το έργο της πυροπροστασίας και συγκεκριμένα της τοποθέτησης έξυπνων κάμερων CCD και αισθητήρων 5 αισθήσεων. Είναι το πιο σημαντικό από τα επτά συνολικά υποέργα με κόστος 995.000 ευρώ. Σε δύο περιοχές θα τοποθετηθούν κάμερες και από 200 αισθητήρες. Θα μας βοηθήσει να έχουμε μία πιο άμεση ανταπόκριση στα όποια συμβάντα πυρκαγιάς εκδηλώνονται στα δάση μας. Στόχος μας είναι να τοποθετηθούν τα συστήματα τον επόμενο χρόνο, κατά το δυνατό πριν την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου».
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, η Διεύθυνση Νέων Τεχνολογιών του Δήμου Ρόδου θα προσπαθήσει να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις από διάφορα προγράμματα που τρέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να εφαρμοστούν έργα και δράσεις που θα ενισχύσουν την ψηφιακή μετάβαση του Δήμου Ρόδου.

Ο κ. Βαρέλης αναφέρθηκε και στην εξ αποστάσεως, ψηφιακή εξυπηρέτηση των δημοτών μέσω της πλατφόρμας Teledimos που είχε λανσάρει η προηγούμενη δημοτική αρχή. Δήλωσε ότι η πλατφόρμα εξυπηρετεί τους δημότες. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν/διορθωθούν οι όποιες ατέλειες υπάρχουν. Είπε επίσης ότι μέσω της εφαρμογής «Αιτήματα Πολιτών», συνεχίζουν οι κάτοικοι του νησιού να καταθέτουν τα αιτήματά τους (κάποιες χιλιάδες έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία χρόνια) και ένα μεγάλο ποσοστό των αιτημάτων αυτών έχει διεκπεραιωθεί. Το ζητούμενο όπως είπε ο κ. Βαρέλης είναι να υπάρχει η παρακολούθηση του κάθε αιτήματος έτσι ώστε να μην παραλαμβάνονται απλά τα αιτήματα αλλά να επιλύονται με τον καλύτερο δυνατό και πιο άμεσο τρόπο.
Στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Γ. Βαρέλης αναφέρθηκε διεξοδικά στα έργα και στις παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη δημοτική ενότητα Αρχαγγέλου. Ευχαρίστησε τους τρεις προέδρους των κοινοτήτων, τον Χρήστο Οίκουτα, τον Νεκτάριο Μουστακέλλη και τον Τσαμπίκο Σπανό. Δήλωσε ότι παρά τις ελλείψεις σε εξοπλισμό, μηχανήματα και εργαζόμενους, έχουν καλυφθεί πολλές από τις ανάγκες των τριών χωριών (Αρχάγγελος, Μαλώνα, Μάσαρη). Ο κ. Βαρέλης δήλωσε ότι βελτιώθηκε σημαντικά η υδροδότηση του Αρχαγγέλου με τις παρεμβάσεις που εφαρμόστηκαν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής. Ο κ. Βαρέλης τόνισε ότι καμία δημοτική αρχή και καμία διοίκηση της ΔΕΥΑΡ δεν ενδιαφέρθηκε τα προηγούμενα χρόνια πραγματικά για την υδροδότηση του Αρχαγγέλου. «Υπήρχε αδιαφορία για την υδροδότηση του Αρχαγγέλου. Δεν ασχολήθηκε κανείς σοβαρά. Είναι εύκολο να λες ότι θα αντικαταστήσεις πλήρως τα δίκτυα ύδρευσης. Αν όμως δεν είχαμε κάνει τις παρεμβάσεις στις οποίες έχουμε προβεί τους τελευταίους μήνες, δεν θα είχε βελτιωθεί η κατάσταση. Από τις 10 Αυγούστου, με την τοποθέτηση του αντλιοστασίου προς την έξοδο του χωριού, έχει αποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό η υδροδότηση», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Γ. Βαρέλης, επισημαίνοντας ότι οι διαδικασίες για την ολική αντικατάσταση των δικτύων συνεχίζονται.
Τέλος ο κ. Βαρέλης αναφέρθηκε στο νέο δημοτικό σχολείο στην περιοχή της Λειβάδας. Δήλωσε ότι το σχολείο θα λειτουργήσει οπωσδήποτε (ακόμη και αν κάποιοι δεν το επιθυμούν) και ότι πρόκειται για ένα σχολείο κόσμημα για το νησί και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ