24.9 C
Rhodes
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Νεκρός μετανάστης στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα – Οι “εξηγήσεις” που πρέπει να δώσει η ΕΛΑΣ

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Τη διεξαγωγή άμεσης και ενδελεχούς έρευνας για το περιστατικό θανάτου του μετανάστη κρατούμενου στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα ζητά με ανάρτησή της η Διεθνής Αμνηστία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά με δημοσίευσή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,

“Η Διεθνής Αμνηστία είναι συγκλονισμένη και εξαιρετικά θορυβημένη με την είδηση του θανάτου μετανάστη το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024 μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά επειγόντως άμεση, ενδελεχή, διαφανή και αποτελεσματική έρευνα συμπεριλαμβαομένης της διερεύνησης πιθανού κινήτρου διακρίσεων.

Υπενθυμίζεται ότι με εντολή που δόθηκε σήμερα, Παρασκευή (27/9) από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η έρευνα για την εν λόγω υπόθεση διαβιβάζεται στον “Συνήγορο του Πολίτη”.

Στόχος είναι να υπάρξει πλήρης και ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης, στο πλαίσιο του μηχανισμού διερεύνησης περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας, ώστε  να μη μείνει καμία απολύτως “σκιά”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο υπουργείο.

ΕλΕΔΑ: Η ΕΛ.ΑΣ πρέπει να δώσει πειστικές εξηγήσεις

Ανακοίνωση για την υπόθεση εξέδωσε σήμερα, Παρασκευή (27/9), και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) επισημαίνοντας πως, “η συγκεκριμένη τραγική υπόθεση συγκεντρώνει, εκ πρώτης τουλάχιστον όψεως, πλειάδα χαρακτηριστικών συστηματικών ανομικών πρακτικών: ασαφώς αιτιολογημένες επανειλημμένες κρατήσεις, άρνηση πρόσβασης σε νομική συνδρομή, διεξαγωγή της πειθαρχικής έρευνας από την ίδια την υπηρεσία στελέχη της οποίας ενέχονται ενδεχομένως στην υπόθεση, κ.λπ”.

“Απώλεια ζωής προσώπου που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αστυνομίας δημιουργεί αυξημένη υποχρέωση για την αναζήτηση της αλήθειας και αντιστρέφει το βάρος απόδειξης το οποίο πλέον φέρουν οι αρχές” προσθέτει, τονίζοντας πως “η ΕΛΑΣ πρέπει να δώσει πειστικές εξηγήσεις και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους ανάλογα με τον βαθμό υπαιτιότητάς τους”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕλΕΔΑ:

“Μόλις λίγες ώρες μετά από τη δημόσια συζήτηση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) με αφορμή τη μελέτη για την Αστυνομική Βία και Αυθαιρεσία, τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με την αποτροπιαστική εικόνα του Μοχάμεντ Καμράν από το Πακιστάν, νεκρού ήδη από τις 21.9.2024, στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα με εμφανέστατα σημάδια άγριας κακοποίησης στο σώμα του.

Η ΕλΕΔΑ αδυνατεί να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι τέτοιες εικόνες καταφανούς απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής εκφράζουν το επίπεδο σεβασμού που απολαμβάνουν τα θεμελιώδη δικαιώματα από την ΕΛΑΣ και την κατάσταση που επικρατεί πραγματικά στα αστυνομικά κρατητήρια.

Είμαστε αναγκασμένοι και αναγκασμένες να επισημάνουμε ότι, ήδη από τα όσα περιέχονται στην πρώτη σχετική επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, τα ερωτηματικά που εγείρονται δημιουργούν την εντύπωση ότι η συγκεκριμένη τραγική υπόθεση συγκεντρώνει, εκ πρώτης τουλάχιστον όψεως, πλειάδα χαρακτηριστικών συστηματικών ανομικών πρακτικών που υπογραμμίζονται στην έκθεση που παρουσιάσαμε: ασαφώς αιτιολογημένες επανειλημμένες κρατήσεις, άρνηση πρόσβασης σε νομική συνδρομή, διεξαγωγή της πειθαρχικής έρευνας από την ίδια την υπηρεσία στελέχη της οποίας ενέχονται ενδεχομένως στην υπόθεση, κ.λπ.

ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα (φωτογραφία αρχείου)

ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα (φωτογραφία αρχείου) (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Επισημαίνουμε λοιπόν ότι απώλεια ζωής προσώπου που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αστυνομίας δημιουργεί αυξημένη υποχρέωση για την αναζήτηση της αλήθειας και αντιστρέφει το βάρος απόδειξης το οποίο πλέον φέρουν οι αρχές. Αυτή την υποχρέωση επιβάλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αυτή την υποχρέωση υποδεικνύει σταθερά ο Συνήγορος του Πολίτη, την ίδια υποχρέωση γεννά η κοινή λογική σε μια Δημοκρατία.

Με δεδομένο ότι η αναζήτηση των ποινικών ευθυνών ανήκει στις δικαστικές αρχές, η ΕΛΑΣ πρέπει να δώσει πειστικές εξηγήσεις και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους ανάλογα με τον βαθμό υπαιτιότητάς τους. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα ανακτήσει την αξιοπιστία που έχει απωλέσει, θα αποφύγει την οριστική διάρρηξη των δεσμών της με τη κοινωνία και θα υπενθυμίσει στους αστυνομικούς τον ρόλο που τους έχει ανατεθεί να προστατεύουν δηλαδή τα δικαιώματα των πολιτών”.

ΚΕΕΡΦΑ: Βασανισμός μέχρι θανάτου εντός του ΑΤ

Σημειώνεται ότι για τον θάνατο του μετανάστη από το Πακιστάν η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) είχε προχωρήσει σε μία σοβαρή καταγγελία, κάνοντας λόγο για “βασανισμό μέχρι θανάτου” εντός του ΑΤ, επικαλούμενη τις δεκάδες πληγές στο σώμα του.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, “από τις 13 Σεπτέμβρη έως τις 21 Σεπτέμβρη, όταν το ΕΚΑΒ τον παραλαμβάνει νεκρό από το ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα, ο Μοχάμεντ Καμράν ζει ένα εξπρές του μεσονυκτίου σε 5 αστυνομικά τμήματα για να καταλήξει νεκρός στο τελευταίο. Πιο πριν, πέρασε από τα ΑΤ Ομονοίας, Πατησίων, Κολωνού και Ν. Ιωνίας. Σε όλο αυτό το διάστημα, δεν του επετράπη καμία επικοινωνία με τους πολλούς συγγενείς και με τη δικηγόρο του”.

Επισημαίνει μάλιστα ότι “η Αστυνομία επιχειρεί συγκάλυψη, [..] φτάνουν να καταγράφουν ως άστεγο και ότι δεν μιλάει ελληνικά έναν άνθρωπο με εικοσαετή παραμονή στη χώρα, με άδεια παραμονής από το 2017, με συμβόλαιο κατοικίας και σταθερή απασχόληση με εκατοντάδες ένσημα”, τονίζοντας παράλληλα ότι “τον κρατούσαν στο μόνο σημείο όπου δεν υπάρχουν κάμερες καταγραφής(!!!) και τον εμφανίζουν να προκαλεί καταστροφές στον χώρο”.

Τι απαντά η ΕΛ.ΑΣ

Από την πλευρά της η ΕΛ.ΑΣ υποστηρίζει ότι ο μετανάστης κρατείτο για φθορές και απείθεια, φέρεται να ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών και ο θάνατός του προήλθε από παθολογικά αίτια.

Όπως αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ το βράδυ της Πέμπτης (26/9) μετά τη δημοσίευση της παραπάνω καταγγελίας, η Αστυνομία υποστήριξε ότι ο μετανάστης συνελήφθη τα ξημερώματα της Τετάρτης (18/9), όταν επιχείρησε να μπει σε πολυκατοικία της περιοχής, όπου διέμενε γυναίκα την οποία είχε προηγουμένως ακολουθήσει. Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο όπου βρισκόταν ήταν “εμφανώς χτυπημένος, σε κατάσταση αμόκ, υπό προφανή επήρεια ουσιών ή αλκοόλ”.

Ακινητοποιήθηκε και μεταφέρθηκε στο ΑΤ όπου κλήθηκαν δυνάμεις του ΕΚΑΒ. “Αφού του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες, έκριναν ότι δεν χρήζει νοσηλείας”, αναφέρει η ανακοίνωση.

 

 

news247

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ