Την έκτη τους συνάντηση μέσα σε έναν χρόνο πραγματοποίησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.
Στη συνάντηση των δύο ηγετών, που διήρκεσε περίπου 30 λεπτά, συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι επικεφαλής των διπλωματικών τους γραφείων, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Πριν ξεκινήσει η συζήτηση, ο πρωθυπουργός ρώτησε τον Τούρκο πρόεδρο “Τι κάνεις;”. “Είμαι πολύ καλά”, απάντησε εκείνος, ενώ στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε τη γραβάτα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, λέγοντάς του “μου αρέσει η μπλε γραβάτα σου”.
Το μεταναστευτικό, οι διμερείς σχέσεις και οι περιφερειακές εξελίξεις ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η συνάντηση έλαβε χώρα με το σχήμα “τρεις συν τρεις”.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χειραψία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και τον επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Τούρκου προέδρου. Χειραψίες έγιναν και από την πλευρά Ερντογάν τόσο προς τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, όσο και προς την επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, την Άννα Μαρία Μπούρα.
Οι διευρυμένες συζητήσεις των δύο ηγετών είχαν στενό χρονικό πλαίσιο, καθώς έλαβαν χώρα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Μετά τις συζητήσεις των δύο ηγετών αναμένεται να οριστούν τα χρονοδιαγράμματα όσον αφορά στον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα, αλλά και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Όλα αυτά θα “τρέξουν”, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Οκτώβριο και Νοέμβριο, προκειμένου αμέσως μετά να φτάσουμε στο επόμενο ορόσημο του διαλόγου της Αθήνας με την Άγκυρα: τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Το προηγούμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Αυτή τη φορά αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία μέχρι το τέλος του έτους.
Έτερα ζητήματα στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και αναζήτησαν τρόπους και νέες στρατηγικές προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τρόποι δράσης των κυκλωμάτων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε επί τάπητος και το Κυπριακό. Θετική θεωρεί η ελληνική πλευρά την κινητικότητα που υπάρχει όσον αφορά στις συναντήσεις των κυρίων Χριστοδουλίδη και Τατάρ με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Υπάρχει επίσης προσδοκία για μία συνάντηση των κκ. Χριστοδουλίδη και Τατάρ. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Η ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές αναφέρει: “Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan.
Οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα. Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Ανέθεσαν στους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Hakan Fidan, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών”.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας:
“Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου μετέβη για την 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα. Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν σταθερά βήματα προς το μέλλον στον άξονα της καλής γειτονίας και ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και η δράση σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ωφελήσει και τις δύο χώρες.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ σε διάφορες περιοχές, ιδίως στη Γάζα, έχουν ως στόχο αθώους πολίτες καθώς και την ειρήνη της περιοχής, ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης στην περιοχή και ότι είναι σημαντικό να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ για την απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα”.
thetoc