23.8 C
Rhodes
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και πόνος στον αυχένα: Συνδέονται;

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να γίνει εξαιρετικά ενοχλητικό και να χαλάσει μία κανονική ημέρα. Το νεύρο που πονάει όταν έχετε πιάσιμο στον καρπιαίο σωλήνα ξεκινά από τον νωτιαίο μυελό και ταξιδεύει μέσω των σπονδύλων στη βάση του λαιμού σας. Αυτό σημαίνει ότι ενώ ο πόνος μπορεί να ξεκινήσει στον καρπό σας, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα μέχρι και στον αυχένα σας.

Το μέσο νεύρο είναι ένα μακρύ νεύρο που παρέχει αίσθηση και κίνηση και στα δυο σας χέρια. Ταξιδεύει μέσω του βραχίονα και του καρπού σας στο χέρι σας, μαζί με αιμοφόρα αγγεία, μέσω ενός μικρού καναλιού που ονομάζεται καρπιαίος σωλήνας.

Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως η πληκτρολόγηση ή ακόμα και ο ύπνος με τρόπο που να βλάπτει τον καρπό σας, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή ή να τραυματίσουν τους ιστούς που περιβάλλουν τον καρπιαίο σωλήνα σας. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να συμπιέσει το μέσο νεύρο σας και να οδηγήσει σε πόνο που μπορεί να ταξιδέψει μέχρι και τον αυχένα σας.

Ο πόνος στον αυχένα μπορεί επίσης να συμβεί όταν αλλάζετε τον τρόπο που χρησιμοποιείτε το χέρι σας για να μειώσετε τον πόνο που προκαλείται από το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Ο περιορισμός της χρήσης του χεριού σας μπορεί να οδηγήσει σε ένταση στην περιοχή που προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στον αυχένα. Τέλος, το να χρησιμοποιείτε υπερβολικά το άλλο σας χέρι εκείνο το διάστημα μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στον καρπό, τον ώμο και τον αυχένα στην άλλη πλευρά του σώματος..

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρπιαίου σωλήνα στον αυχένα;

Το πιο κοινό σύμπτωμα του καρπιαίου σωλήνα στον αυχένα είναι ο ταυτόχρονος πόνος στον καρπό και τον αυχένα, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε το χέρι σας για να κάνετε μια δραστηριότητα. Οι πόνοι θα συνοδεύουν ο ένας τον άλλο και δεν θα είναι μεμονωμένοι.

Άλλα πιθανά συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα στον αυχένα περιλαμβάνουν:

*Αίσθηση μυρμηγκιάσματος ή μουδιάσματος στον αυχένα και τον καρπό

*Αισθάνεστε πόνο στον αυχένα σας όταν σηκώνετε ή και πιάνετε γενικότερα αντικείμενα

*Δυσκολεύεστε να διατηρήσετε το κράτημά σας

*Παρατηρείτε πρήξιμο στον αυχένα ή τον καρπό σας

Μερικοί τρoποι με τους οποίους μπορείτε να ανακοιυφιστείτε από τον πόνο στον αυχένα που προκαλεί το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι οι εξής:

*Το να χρησιμοποιείτε ένα μαξιλάρι θέρμανσης ή μια κρύα κομπρέσα για την ανακούφιση από τον πόνο, τη δυσκαμψία ή το πρήξιμο

*Το να αποφεύγετε να κινείτε τον καρπό, το χέρι ή τον αυχένα σας σε θέσεις που προκαλούν πόνο

*Η χρήση νάρθηκα στον καρπό, ειδικά όταν κοιμάστε, για να μένει όσο πιο ακίνητος γίνεται

*Η χρήση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τον πόνο

 

Αν τα συμπτώματά σας δεν καλυτερεύουν ή αν γίνονται χειρότερα, μιλήστε με τον γιατρό σας.  Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση για να απελευθερώσετε το μέσο νεύρο.

Υπάρχουν άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα;

Οι παρακάτω παθήσεις μπορεί να εμφανίσουν παρόμοια συμπτώματα με αυτά που αναφέραμε πιο πάνω, είναι όμως πολύ πιο σοβαρές από το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Για αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να παραλείψετε να μιλήσετε με τον γιατρό σας αν δείτε ότι η κατάσταση δεν βελτιώνεται μετά από λίγες ημέρες.

*Η τενοντίτιδα, μια πάθηση που προκαλείται από τραυματισμό των τενόντων στα χέρια ή τους καρπούς σας από υπερβολική χρήση

*Η οστεοαρθίτιδα, ένας τύπος αρθρίτιδας που προκαλείται από εκφυλισμό του ιστού στις αρθρώσεις σας

*Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μια αυτοάνοση πάθηση που συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στον ιστό των αρθρώσεων σας

*Η περιφερική νευροπάθεια, ένας τύπος νευρικού πόνου που μπορεί να προκαλέσει πόνο στα χέρια σας

Η πολλαπλή σκλήρυνση, μια νευρική πάθηση που μπορεί να προκαλέσει πόνο, δυσκαμψία και κόπωση

 

 

iatronet

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ