24.3 C
Rhodes
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Ελληνικό: Ποιοι επιχειρηματίες έχουν κάνει “απόβαση” στη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση – Οι επενδύσεις και τα ακίνητα που αγοράζουν

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Πόλος έλξης για εφοπλιστές, επιχειρηματίες και καναλάρχες γίνεται το Ελληνικό καθώς αρκετοί είτε επενδύουν στη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που γίνεται στη χώρα μας είτε αγοράζουν ακίνητα και εκτάσεις.

Η τελευταία εξαγορά στο Ελληνικό έγινε από τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, ο οποίος προχώρησε στην απόκτηση ακινήτου έναντι 120 εκατ. € απέναντι από το γκολφ της Γλυφάδας. Η έκταση 85,6 στρεμάτων που απέκτησε ο Έλληνας εφοπλιστής αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη γραφειακών χώρων, οικιών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Αναλυτικότερα για τις οικιστικές αναπτύξεις θα διατεθούν 30 στρέμματα, 35,6 στρέμματα για τους χώρους γραφείων και 20 στρέμματα για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Γιώργος Προκοπίου είχε στο παρελθόν επιχειρήσει να κάνει απόβαση στο Ελληνικό μέσω του Κολλεγίου Αθηνών, καθώς είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Ωστόσο, αυτή δεν προχώρησε καθώς πρόκειται για μη κερδοσκοπικό Σωματείο με αποτέλεσμα να υπάρχει ζήτημα χρηματοδότησης λόγω της νομικής μορφής του Κολλεγίου.

Ωστόσο, ο εφοπλιστής δεν τα παράτησε και του “παραχωρήθηκε” η έκταση του Κολλεγίου. Η επένδυση αυτή αναμένεται να περιλαμβάνει όλες τις βαθμίδες, ενώ εξετάζεται και η ανάπτυξη προγράμματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με μεταπτυχιακές σπουδές στη ναυτιλία και τη ναυπηγική εκπαίδευση. Για αυτό το λόγο, δηλαδή τη τριτοβάθμια εκπαίδευση εξετάζεται η συνεργασία με κυπριακό πανεπιστήμιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Προκοπίου αποτελεί έναν από τους βασικούς υποστηρικτές του Ελληνικού, καθώς εκτός την ανάπτυξη εκπαιδευτικού ιδρύματος και την πρόσφατη εξαγορά είναι μέτοχος στη Lamda Development, που έχει αναλάβει το έργο, με την εξαγορα του 2% του μετοχικού της κεφαλαίου έναντι 25 εκατ. €.

Ποιοι πραγματοποιούν μεγάλες επενδύσεις στο Ελληνικό

 

 

Εκτός, όμως, από τον ισχυρό άνδρα του εφοπλισμού και άλλοι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν δει σημαντικές ευκαιρίες στο Ελληνικό προχωρώντας στη συμμετοχή σε αναπτύξεις ή την αγορά ακινήτων και εκτάσεων.

Ξεκινώντας από τις υποδομές υγείας έχουμε τη συνεργασία του Ομίλου Αποστολόπουλου που είναι ιδιοκτήτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών με τη Βιοϊατρική. Βάσει του συμφώνου που έχει υπογραφεί με τη Lamda Development δρομολογείται η δημιουργία ενός Healthcare Park. Αυτό αναμένεται να κατασκευαστεί κοντά στο Ellinikon Mall και θα έχει έκταση 6 στρεμμάτων, με τη λειτουργία να τοποθετείται εντός του 2027.

Σχετικά με τους εμπορικούς χώρους αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη η Trade Estates του Ομίλου Φουρλή έχει προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας για την κατασκευή ενός εμπορικού πάρκου 30 στρεμμάτων και αξίας 70 εκατ. €, στο οποίο θα βρίσκονται καταστήματα των αλυσίδων IKEA, LeRoy Merlin και Intersport με τον υπόλοιπο χώρο να διατίθεται για την ενοικίαση 10 καταστημάτων που θα ενοικιαστούν.

Το “παρών” τόσο στις επενδύσεις για μεγάλες αναπτύξεις όσο και για την αγορά ακινήτων στο Ελληνικό δίνει και ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, καθώς η ΤΕΜΕΣ έχει αναλάβει την κατασκευή δύο ξενοδοχείων μαζί με τη Lamda Development. Πρόκειται για ξενοδοχεία δυναμικότητας 350 κλινών και αξίας 405 εκατ. € ενώ θα διατίθενται προς ενοικίαση και παραθεριστικές κατοικίες και το ένα εκ των δύο θα το διαχειρίζεται η Mandarin Oriental.

Ποιοί αγοράζουν ακίνητα και γη

Όμως το Ελληνικό δεν έχει προσελκύσει μόνο επιχειρηματίες που κατασκευάζουν θέρετρα, ιατρικά κέντρα και εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και μεγάλα ονόματα που ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για να “μετακομίσουν”.

Από αυτούς ξεχωρίζει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Peoplecert, Βύρων Νικολαΐδης, που προχώρησε σε εξαγορά ολόκληρου ορόφου στο Πύργο στο Ελληνικό. Πιο συγκεκριμένα, ο δαιμόνιος επιχειρηματίας από την Κωνσταντινούπολη αγόρασε έναν όροφο επιφάνειας 900 τμ, τον οποίο αναμένεται να περάσει στα παιδιά του.

Ακόμα ένα γνωστό όνομα από τον κλάδο των κατασκευών που απέκτησε οικόπεδα στο Ελληνικό είναι το πολύπειρο στέλεχος των ΑΚΤΩΡ και Intrakat και πλέον Πρόεδρος της Δομικής Κρήτης, Δημήτρης Κούτρας. Αναλυτικότερα, ο κ. Κούτρας απέκτησε μέσω της οικογενειακής του εταιρείας, Daedalus Development, οικόπεδο με στόχο τη ανέγερση κατοικιών.

Ένας άλλος κατασκευαστής που απέκτησε ακίνητο, είναι ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου, ο οποίος είναι Δήμαρχος Λαμίας. Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη της κατασκευαστικής εταιρείας, Interkat, η οποία έχει αναλάβει ως υπεργολάβος τον οδικό άξονα Μπράλος-Άμφισσα για λογαριασμό της ΑΒΑΞ, είναι πρόεδρος του ΠΑΣ Λαμίας και μέτοχος στο Star Κεντρικής Ελλάδος.

Επιπλέον, οι αδερφοί Γεώργιος και Στέλιος Κοτιώνης, που δραστηριοποιούνται στη διαφήμιση και τις τηλεοπτικές παραγωγές (Ogilvy, Foss Productions) έχουν αγοράσει μονοκατοικίες, ενώ και ο βασικός μέτοχος της Orilina Properties, Τρύφων Νάτσης αγόρασε οικόπεδο, όπως και οι αδερφοί Κωνσταντακόπουλοι των ΤΕΜΕΣ και Costamare.

“Παρών” στην αγορά μονοκατοικιών δηλώνουν και πρώην ιδιοκτήτες εταιρειών, όπως ο Απόστολος Κάκος της Lamda Helix την οποία πούλησε στην αμερικανική Digital Realty, καθώς και ιδρυτής της Softomotive, Μάριος Σταυρόπουλος, που πουλήθηκε στη Microsoft.

 

 

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ