27.1 C
Rhodes
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Τέλος στη δράση συμμορίας που διακινούσε ναρκωτικά στη Ρόδο έβαλε το Αστυνομικό Τμήμα Ιαλυσού

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Μία πολύ σοβαρή υπόθεση που αφορά εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στο νησί μας, στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και συγκεκριμένα ηρωίνης, εξιχνίασε το προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος Ιαλυσού, στη Ρόδο.

Στα χέρια των διωκτικών Αρχών, οι οποίες ερευνούσαν το τελευταίο δίμηνο την υπόθεση, βρίσκονται πέντε άνδρες, ηλικίας 17, 20, 23, 37 και 46 ετών, που πρόκειται να προσαχθούν ενώπιον της αρμόδιας Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ρόδου, για να τους ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», οι συλληφθέντες φέρονται να είχαν συγκεκριμένους ρόλους στην εγκληματική οργάνωση και ειδικότερα, ο 37χρονος φέρεται ως ο «εγκέφαλος», ενώ ο 46χρονος ήταν αυτός που μετακινούνταν εκτός Ρόδου για τη μεταφορά ναρκωτικών ουσιών.

Στην κατοχή των εμπλεκομένων έχει εντοπιστεί ποσότητα 300 γραμμαρίων ηρωίνης, ενώ η ποσότητες που φέρονται να είχαν διακινηθεί το προηγούμενο διάστημα από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, είναι πολύ περισσότερες.

Και οι τρεις άνδρες έχουν συλληφθεί και σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής, για να τους ασκηθούν ποινικές διώξεις. Την υπεράσπιση του 37χρονου και του 23χρονου έχει αναλάβει ο δικηγόρος, κ. Στέλιος Αλεξανδρής.

Η επίσημη ανακοινωση της Αστυνομίας

“Τέλος στη δράση 5μελούς συμμορίας, που διακινούσε ναρκωτικά στη Ρόδο, κατάφερε να βάλει το Αστυνομικό Τμήμα Ιαλυσού, έπειτα από επισταμένη και διαρκή έρευνα.

Απότοκος των αστυνομικών ενεργειών ήταν η επιτυχής εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας προμηθεύονταν, μετέφεραν, αποθήκευαν και διακινούσαν σημαντικές ποσότητες ηρωίνης στο νησί της Ρόδου.

Πρόκειται για πέντε ημεδαπούς ηλικίας 17, 20, 23, 37 και 46 ετών σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για συγκρότηση εγκληματικής ομάδας, διακίνηση ναρκωτικών, εμπορία ανθρώπων και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Σε αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Ρόδο υπό το σχεδιασμό – συντονισμό του Αστυνομικού Τμήματος Ιαλυσού και με τη συμμετοχή Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), εντοπίστηκαν διαδοχικά όλα τα μέλη της συμμορίας, προσήχθησαν, ελέγχθησαν, πραγματοποιήθηκαν έρευνες στις κατοικίες τους και συνελήφθησαν τέσσερα άτομα.

Από τη μεθοδική – συστηματική αστυνομική έρευνα, καθώς και την ανάλυση – μελέτη στοιχείων της υπόθεσης, προέκυψαν σημαντικά προδικαστικά ευρήματα για τη δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα :

• διαπιστώθηκε η σύνθεση της συμμορίας,

• διευκρινίστηκε ο ρόλος και η ιεραρχική σχέση των μελών,

• διακριβώθηκαν οι μεταξύ τους συνεργασίες – διασυνδέσεις,

• εξακριβώθηκε η μέθοδος δράσης τους (modus operandi),

• προσδιορίστηκε το χρονικό διάστημα της εγκληματικής δραστηριότητας,

• διαπιστώθηκε ο τρόπος προμήθειας, αποθήκευσης, διάθεσής των ναρκωτικών και οι τιμές πώλησης τους,

• διασαφηνίστηκε ο τρόπος νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα («ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»),

• υπολογίστηκαν οι διακινηθείσες ποσότητες ηρωίνης και η συνολική χρηματική τους αξία,

• αποκρυπτογραφήθηκαν οι κώδικες επικοινωνίας των δραστών,

• εντοπίσθηκαν οι χώροι «καβάτζες» που απέκρυπταν τα ναρκωτικά,

• κατασχέθηκαν τα μέσα που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση.

Αναλυτικότερα, όπως προέκυψε, ο 37χρονος τουλάχιστόν από αρχές Ιουλίου του 2024 συνέστησε την εγκληματική ομάδα, ως αρχηγικό μέλος, με τη συμμετοχή των υπολοίπων δραστών, οι οποίοι είχαν ρόλους μεταφορέα – διακινητή και κατεύθυνε ολοκληρωτικά τη δράση τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, ο 37χρονος είχε στρατολογήσει στην εγκληματική ομάδα τον 17χρονο, που τυγχάνει συγγενικό του πρόσωπο.

Οι δράστες εμπορεύονταν ποσότητες ηρωίνης σε τιμές που κυμαινόταν από 30 έως 35 ευρώ το γραμμάριο και από 15 έως 20 ευρώ το μισό γραμμάριο, ανάλογα με το πελατολόγιο τους.

Για να πετύχουν τον σκοπό τους χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένες τηλεφωνικές συνδέσεις (επιχειρησιακά τηλέφωνα) και κωδικοποιημένες εκφράσεις στις μεταξύ τους επικοινωνίες. Επίσης, διέθεταν ιδιωτικά οχήματα για τη μεταφορά – παράδοση των ναρκωτικών. Ενώ παράλληλα λάμβαναν αυξημένα μέτρα αποφυγής του εντοπισμού τους, παρακολουθώντας τις αναλογικές συχνότητες ασυρμάτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο αρχηγός της συμμορίας φρόντιζε για την αγορά – προμήθεια της ηρωίνης, την οποία μετέφερε συγκεκριμένο στέλεχος στο νησί, για περαιτέρω διάθεση. Επίσης καθόριζε το πελατολόγιο, τις τιμές και συγκέντρωνε το σύνολο των παράνομων εσόδων διαμοιράζοντας μέρος τους στα υπόλοιπα μέλη, ελέγχοντας πλήρως τις ενέργειές τους.

Οι ναρκωτικές ουσίες αποθηκεύονταν σε συγκεκριμένος χώρους «καβάτζες», που λειτουργούσαν ως σημεία συνάντησης και ορμητήρια της οργάνωσης.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση, που έγινε χθες το πρωί, εντοπίσθηκε αρχικά κατά την άφιξη του με πλοίο από Πειραιά ο 46χρονος ,ο οποίος μετέφερε πάνω από 300 γραμμάρια ηρωίνης.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, σωματικές και σε κατοικίες, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Ηρωίνη συνολικού βάρους 314,15 γραμμαρίων, σε τρεις ισοβαρής συσκευασίες,
  • 2 ζυγαριές ακριβείας
  • 9 κινητά τηλέφωνα (επιχειρησιακά)
  • 2 ασύρματοι, συντονισμένοι σε συχνότητες της Ελληνικής Αστυνομίας
  • Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και 2 δίκυκλα
  • 21.310 ευρώ

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου.

Η εξιχνίαση της υπόθεσης εντάσσεται στις ειδικές επιχειρησιακές δράσεις των αστυνομικών Υπηρεσιών του Νοτίου Αιγαίου για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών.”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ