24.4 C
Rhodes
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

Γιατί έπεσαν τα έσοδα από τον Τουρισμό τον Ιούλιο – Πώς εξηγούν τη βουτιά επιχειρηματίες της αγοράς

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο πληρωμών του Ιουλίου προσγείωσε ανώμαλα τους επιχειρηματίες του τουρισμού που εκτιμούσαν πως τα έσοδα θα συνέχιζαν την ανοδική τους πορεία.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια (εξαιρουμένης της περιόδου του κορονοϊού που είχαμε ταξιδιωτικούς περιορισμούς), οι τουριστικές εισπράξεις εμφανίζουν πτώση και η ισχυρή αύξηση που σημειωνόταν από την αρχή της χρονιάς ανακόπτεται.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, παρά την άνοδο των αφίξεων από το εξωτερικό κατά 4,1%, οι σχετικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 4,2%. Τα έσοδα από τον τουρισμό τον Ιούλιο ήταν 4,03 δισ. ευρώ από 4,20 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Στο επτάμηνο οι εισπράξεις από τον τουρισμό άγγιξαν τα 11 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 5,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καθώς η τουριστική κίνηση σημείωσε αύξηση 11,1% το συγκεκριμένο διάστημα. Συγκεκριμένα, οι εισπράξεις από τον τουρισμό ανήλθαν στο επτάμηνο του 2024 στα 10,95 δισ. ευρώ από 10,37 δισ. ευρώ το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2023.

Οι επιχειρηματίες της αγοράς εμφανίζονται προβληματισμένοι από την παραπάνω εξέλιξη, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν ανέμεναν την πτώση, δεδομένης της μεγάλης τουριστικής κίνησης.

Όπως τονίζουν στο Capital.gr φορείς από το χώρο των ξενοδοχείων, οι πληρότητες στα καταλύματα ήταν στα ίδια επίπεδα με πέρσι, μεσοσταθμικά στο 83%. Πιστεύουν οπότε πως οι επιπλέον τουρίστες που ήρθαν φέτος στη χώρα μας κατευθύνθηκαν κυρίως στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ξοδεύοντας λιγότερα χρήματα στις διακοπές τους συνολικά.

Στην ερώτηση όμως γιατί τους προηγούμενους μήνες τα τουριστικά έσοδα ήταν αυξημένα σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές (υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 7,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 φτάνοντας τα 3,1 δισ.), φορείς του χώρου δεν μπορούν να δώσουν ακόμη κάποια εξήγηση.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων Γιάννης Χατζής σε ανάρτησή του “Όσο αυξάνονται φόροι και τέλη στα ελληνικά ξενοδοχεία, τόσο χάνουμε σε ανταγωνιστικότητα. Ακριβότερες υπηρεσίες, λιγότερες επενδύσεις, και τουρίστες θα επιλέγουν άλλους προορισμούς” έγραψε χαρακτηριστικά.

Τονίζεται πως ο τουριστικός χώρος αντιδρά στις αυξήσεις σε τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή και τέλη παρεπιδημούντων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων να κάνει λόγο για μέτρα “εισπρακτικού χαρακτήρα” που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Επιχειρηματίες του χώρου προσθέτουν στο Capital.gr πως θα πρέπει να δοθεί προσοχή, πως ο τουρισμός δεν είναι δεδομένος και πως δεν επιτρέπονται πειράματα, σε ένα ούτως ή άλλως ανταγωνιστικό περιβάλλον με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ