Όσοι γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο της “κίνησης των 11” ήξεραν ότι η ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών ετοιμαζόταν εδώ και αρκετές ημέρες. Κοινή πεποίθηση των υπογραφόντων είναι άλλωστε ότι το… καράβι πρέπει να στρίψει λίγο πιο δεξιά, να έρθει πιο κοντά στις παραδοσιακές ρίζες της Νέας Δημοκρατίας, να ευθυγραμμιστεί, όπως λένε οι ίδιοι, με τις αξίες της και την ιδρυτική της διακήρυξη.
Για τους 11, το θέμα των κόκκινων δανείων είναι μείζον κοινωνικό θέμα και παρά την ψήφιση του πρόσφατου νόμου (Ηρακλής 3), δεν έχει δώσει “ανάσα” στους δανειολήπτες, των οποίων η περιουσία παραμένει απροστάτευτη από τα funds και τους διαχειριστές (servicers)
Με μία τετρασέλιδη ερώτηση που κατέθεσαν, όχι σε ήπιο ύφος, κατέδειξαν τις προθέσεις τους: ότι θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις για θέματα που απασχολούν ευρέως τους πολίτες, και που κατά την γνώμη τους δεν έχουν τύχει της ανάλογης προσοχής από την κεντρική κυβέρνηση. Εάν θα είναι η ίδια ομάδα και στο μέλλον ή θα εναλλάσσονται τα μέλη της, ή θα προστίθενται και άλλα, θα κρίνεται ανάλογα με το θέμα που θα τίθεται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Οι ίδιοι, απορρίπτουν τις αιτιάσεις, όταν τους προσδίδουν τον χαρακτηρισμό του “αντάρτικου”, υποστηρίζοντας ότι ο συνταγματικός τους ρόλος δεν περιορίζεται μόνο στην ψήφιση των νομοσχεδίων, αλλά και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Η αξιωματική αντιπολίτευση μίλησε για αφωνία 5 ετών που ξαφνικά “έσπασε” καλώντας τους 11 να… ψηφίσουν τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος. Ελλείψει ισχυρής αντιπολίτευσης- όπως σχολιάζουν αναλυτές- κυβερνητικοί βουλευτές ανέλαβαν τον δύσκολο έργο να την υποκαταστήσουν- με στόχο την πίεση στο Μέγαρο Μαξίμου για την βελτίωση του κυβερνητικού έργου.
Βλέπουν…μακριά
Κοινός παρανομαστής για την πλειοψηφία των γαλάζιων βουλευτών που υπέγραψαν την ερώτηση είναι ότι δεν ψήφισαν τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Και στη θυελλώδη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, πολλοί εξ’αυτών είπαν ότι το “μένουμε σπίτι” τελείωσε.
Κάποιοι συνάδελφοί τους, τούς καταλογίζουν πικρία γιατί δεν αξιοποιήθηκαν μετά τις ευρωεκλογές, σε αντίθεση με άλλους βουλευτές, που αν και δεν ψήφισαν τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών πήραν υπουργικό θώκο. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι τα κίνητρά τους δεν είναι προσωπικά αλλά πολιτικά, αφού στις περιφέρειες τους υπάρχει δυσαρέσκεια για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, την οποία εισπράττουν εμφατικά σε κάθε τους παρουσία στον τόπο εκλογής τους.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως υπάρχει ανησυχία για στροφή σε επιλογές δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που κινητοποιεί τους βουλευτές της περιφέρειας ακόμη περισσότερο, καθώς δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν την επανεκλογή τους. “Τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν πάντα στην δεύτερη θητεία μίας κυβέρνησης, η οποία συνήθως δεν είναι τόσο καλή όσο η πρώτη”, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές, οι οποίοι βλέπουν συνέχιση αυτού του σπιράλ, σε συνδυασμό με τα χαμηλά δημοσκοπικά ευρήματα για την Νέα Δημοκρατία, τα οποία κυμαίνονται στα ποσοστά των ευρωεκλογών.
Χαμηλά η μπάλα από το Μέγαρο Μαξίμου
Κληθείς να σχολιάσει χθες την κίνηση των 11, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ( ΣΚΑΙ) ότι αυτός είναι ο ρόλος των βουλευτών, να ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο. Απέρριψε δε τον όρο “αντάρτικο”, υποστηρίζοντας ότι “δουλειά των υπουργών είναι να απαντάνε σε ερωτήσεις”.
Οσο για την ταμπακιέρα της ερώτησης των 11 στον Κωστή Χατζηδάκη, ο Παύλος Μαρινάκης υπερασπίστηκε τον τελευταίο νόμο της κυβέρνησης- τον οποίο είχαν υπερψηφίσει οι ερωτώντες βουλευτές- λέγοντας ότι από το σύνολο των δανείων το 2019 τα “κόκκινα” άγγιζαν το 40% ενώ σήμερα μόλις το 7,5%, αποδίδοντας την θεαματική μείωση του ποσοστού στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. “Δεν υπάρχει πρόβλημα δηλαδή στο εσωτερικό σας;” ήταν η ερώτηση από τον δημοσιογράφο. “Το αντίθετο, το αντίθετο” απάντησε με βεβαιότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
thetoc