24.4 C
Rhodes
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα δουλεμπόρων στην Αθήνα – Πωλούσαν κάθε έγγραφο από 600 έως 900 ευρώ

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Ένας 35χρονος Παλαιστίνιος παραχαράκτης με έδρα την Αθήνα, προμήθευσε χιλιάδες παράτυπους μετανάστες με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα που είχε κατασκευάσει με τη σύγχρονη τεχνολογία laser, με αποτέλεσμα εκείνοι να έχουν ταξιδέψει αεροπορικώς σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Ο ίδιος και ένας 42χρονος συμπατριώτης του, πωλούσαν το κάθε έγγραφο από 600 έως 900 ευρώ, ανάλογα με το είδος και τη χώρα προέλευσής του.

Από περαιτέρω έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, σε συνεργασία με τη EUROPOL, διαπιστώθηκε ότι ίχνη του κυκλώματος εντοπίζονται από το 2021, όταν οι Γερμανικές Αρχές είχαν κατάσχει δέμα που περιείχε πλαστά διαβατήρια. Αποστολέας των πλαστών εγγράφων ήταν ο 35χρονος Παλαιστίνιος, ενώ ο παραλήπτης του δέματος ήταν στην πόλη της Γάζας. Η εξιχνίαση της υπόθεσης έρχεται λίγες ώρες μετά την πίεση που έχει προκύψει από την Γερμανία, ουσιαστικά την στροφή της στο μεταναστευτικό εξαιτίας της ανόδου της ακροδεξιάς, αλλά και το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων της ανατρέποντας τη Συνθήκη Σένγκεν, πετώντας ουσιαστικά το “μπαλάκι” στις χώρες πρώτης υποδοχής και κυρίως Ελλάδα και Ιταλία.

Οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής διαπίστωσαν ότι ο 35χρονος βρισκόταν στην Ελλάδα με άδειας διαμονής, ως δικαιούχος διεθνούς προστασίας από την Υπηρεσία Ασύλου. Ο συγκατηγορούμενος που δεν έχει συλληφθεί, ήταν κάτοχος Σουηδικών ταξιδιωτικών εγγράφων.

Οι δυο τους, χαρακτηρισμένοι υψηλής σπουδαιότητας ύποπτοι (High Value Targets), λειτουργούσαν πλήρες εργαστήριο κατάρτισης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων. Είχαν εισάγει στην Ελλάδα εξειδικευμένο επαγγελματικό εξοπλισμό εκτύπωσης και εγχάραξης εγγράφων και πλαστικών καρτών, σύγχρονης τεχνολογίας laser, αλλά και κατάλληλες πρώτες ύλες.

Το εργαστήριο ήταν στημένο μέσα σπίτι, που δεν χρησιμοποιούσαν ως μόνιμη κατοικία, αλλά αποκλειστικά και μόνο για τη λειτουργία του. Τα έγγραφα τα διοχέτευαν σε συνεργαζόμενα δίκτυα παράνομης διακίνησης μεταναστών ή απευθείας σε υποψήφιους για προώθηση μετανάστες.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία-“καβάντζα”, βρέθηκε και κατασχέθηκε όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός του εργαστηρίου καθώς και έτοιμα προς διάθεση πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, κυρίως διαβατήρια και ταυτότητες, διαφόρων χωρών. Η συσκευή επαγγελματικού τύπου εκτύπωσης με τεχνολογία laser, δεν αποτελεί σύνηθες εύρημα σε κοινά εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων, καθώς πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες κατάρτισης πλαστών εγγράφων τόσο σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, όσο και ως προς την γκάμα των εγγράφων που μπορούν να παραχθούν και ιδίως σε έντυπα νέου τύπου που έχουν τη μορφή πλαστικής κάρτας.

Σε σπίτι που είχε νοικιάσει στην οδό Πρωτοπαπαδάκη, στο κέντρο της Αθήνας, από τον Φεβρουάριο έως και Μάρτιο του 2023, εφοδίαζε αλλοδαπούς με ψευδείς Υπεύθυνες Δηλώσεις, περί δήθεν φιλοξενίας τους, στην συγκεκριμένη οδό. Αυτές χρησιμοποιούνταν ως δικαιολογητικά και υποβάλλονταν στην Υπηρεσία Ασύλου. Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν ένα αυτόματο λέιζερ εγχάραξης καρτών (engraving), ένας εκτυπωτής-σαρωτής εγγράφων, Ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, μία λάμπα υπεριώδους ακτινοβολίας (UV), ένας επιτραπέζιος θερμοκολλητής – πλαστικοποιητής, δύο κινητά τηλέφωνα, επτά διαβατήρια (Ισπανίας, Ολλανδίας, Γερμανίας, Ιρλανδίας, Αλβανίας, Ιράν και Η.Β.), 16 Δελτία Ταυτότητας (Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας, Γερμανίας, Βελγίου και Σουηδίας), 10 Άδειες Διαμονής (Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Βελγίου και Σουηδίας), μία Άδεια Ικανότητας Οδήγησης (Ισπανίας).

Η αστυνομική επιχείρηση υλοποιήθηκε στα πλαίσια εκπόνησης του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) και της δράσης EMPACT 2.2 EAST MED του κύκλου πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ηγείται η χώρα μας. Προκειμένου διερευνηθούν τα επιχειρησιακά δεδομένα που έχουν ανακύψει και να αναδειχθούν όλες οι πτυχές της δράσης του κυκλώματος, η οποία παρουσιάζει διεθνή χαρακτήρα, η Διεύθυνση Αλλοδαπών θα ενισχυθεί από ειδικό εμπειρογνώμονα της EUROPOL προκειμένου να συνδράμει στην ανάλυση σε πραγματικό χρόνο των πληροφορικών στοιχείων με τη χρήση της κινητής μονάδας ανάλυσης δεδομένων της EUROPOL (MOBILE OFFICE).

Ο 35χρονος με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

 

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ