23.2 C
Rhodes
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

14 Σεπτεμβρίου 1999: H τραγωδία με το Falcon και τους 7 νεκρούς – Τι είπε η επιζήσασα Μαρία Μπεγλίτη – Ο Γιάννος Κρανιδιώτης έπεισε τον γιό του να ταξιδέψουν μαζί

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Το ημερολόγιο έδειχνε 14 Σεπτεμβρίου 1999. Η Ελλάδα μία εβδομάδα πριν είχε συγκλονιστεί από τον σεισμό της Πάρνηθας και μία δεύτερη – αυτή τη φορά αεροπορική τραγωδία – τη βύθισε στο πένθος.

Το πρωθυπουργικό Falcon που μετέφερε τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη, και άλλα 12 άτομα στη Ρουμανία, έπεσε σε μεγάλο κενό αέρος.

Το αεροσκάφος κινείτο ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα όσοι από τους επιβάτες δεν ήταν δεμένοι, χτυπούσαν στα τοιχώματα του αεροσκάφους και στα καθίσματα. Είναι ενδεικτικό ότι το Falcon από τα 25.000 πόδια έπεσε στα 5.000 πόδια.

Από τους 13 επιβάτες βρήκαν τραγικό θάνατο οι έξι.

Ο λόγος για τον Γιάννο Κρανιδιώτη, ο γιος του, Νικόλας, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Πανταζόπουλος (της ΕΡΤ) και Νίνα Ασημακοπούλου (της ΕΡΑ), ο εικονολήπτης της ΕΡΤ, Παναγιώτης Πούλος, ο συνοδός της φρουράς του Γιάννου Κρανιδιώτη, ο αστυνόμος, Νίκος Ασημακόπουλος, και ο μηχανικός του αεροσκάφους, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με επιζήσαντες την ώρα των αναταράξεων ο Γιάννος Κρανιδιώτης και ο Δημήτρης Πανταζόπουλος βρίσκονταν όρθιοι και σκοτώθηκαν, καθώς εκτινάχθηκαν στην οροφή του Falcon.

Δεν ήθελε να πάει μαζί του ο γιός του

Τραγική ειρωνεία, ο γιος του Γιάννου Κρανιδιώτη, Νικόλας, δεν ήθελε να τον συνοδεύσει στο «μοιραίο» ταξίδι, αλλά τελευταία στιγμή ο πατέρας του κατάφερε να τον πείσει.

Από την μοιραία πτήση επέζησαν εκτός από τους πιλότους, η διπλωματική σύμβουλος του Γιάννου Κρανιδιώτη, Μαρία Μπεγλίτη, ο δημοσιογράφος της Βραδυνής, Αλφόνσος Βιτάλης, και η αεροσυνοδός, Άννα Βελισαρίου.

«Συνέβη αφού είχαμε ολοκληρώσει το γεύμα που μας είχε σερβιριστεί. Ο υπουργός βρισκόταν όρθιος και είχε έρθει προς το πίσω μέρος του αεροπλάνου, εκεί όπου βρισκόμασταν με άλλους συναδέλφους για να μας ενημερώσει. Όρθια ήταν και άλλα άτομα και συζητούσαν. Ξαφνικά νιώσαμε να πέφτουμε. Αντικείμενα και άνθρωποι που ήταν όρθιοι άρχισαν να χτυπιούνται στα τοιχώματα που αεροσκάφους», είχε δηλώσει ο δημοσιογράφος Αλφόνσος Βιτάλης.

Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν και ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος, διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά και έμεινε σε κώμα. Ύστερα από αρκετό διάστημα συνήλθε και έζησε μέχρι και το 2015 όταν έφυγε από τη ζωή.

 

Η Μαρία Μπεγλίτη περιγράφει τις συγκλονιστικές στιγμές

Η Μαρία Μπεγλίτη, διπλωματική υπάλληλος, περιέγραψε στο Mega Stories όλες τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε αλλά και το δύσκολο κομμάτι της αναγνώρισης που κλήθηκε να κάνει.

«Ο Κρανιδιώτης είχε έρθει κοντά μας να κάνει μια ενημέρωση για το τι θα συμβεί στο Βουκουρέστι και πάνω που μας έλεγε ότι πλησιάζουμε ξεκίνησε αυτός ο χαμός. Φύγαμε από τα 23.000 πόδια στα 11.000 πόδια. Η καντίνα είχε διαλυθεί τελείως, είχαν φύγει οι ψευδοροφές, έπεσαν μάσκες. Είχαν εκσφενδονιστεί οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι, δεν τους έβλεπα καθόλου. Ο υπουργός ήταν δίπλα μου. Είχε φύγει το τρόλει του σερβιρίσματος και είχα καρφωθεί στην οροφή του αεροπλάνου με αποτέλεσμα να ακούμε ένα σφύριγμα γιατί είχα κάνει τρύπα.

Όσοι ήταν όρθιοι σκοτώθηκαν επί τόπου με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και σπάσιμο του αυχένα. Οι διασώστες σταμάτησαν σοκαρισμένοι και τους είπα “προχωρήστε” γιατί ακούγονταν βογγητά. Η πιο σκληρή στιγμή ήταν όταν έπρεπε να κάνω μια αναγνώριση σε όλα τα σώματα που ήταν στο γκαζόν του αεροδρομίου του Βουκουρεστίου. Δεν μπορούσα να αναγνωρίσω τον γιο του Κρανιδιώτη γιατί ήμασταν φίλοι, δεν μπορούσα να το κάνω! Είναι σαν να γεννήθηκα ξανά. Μία τα γενέθλιά μου και μία 14 Σεπτέμβρη του 1999. Είναι ένα συμβάν που μας καθορίζει. Πρέπει να κρατήσουμε κάποια θετικά στοιχεία ότι ζούμε και πρέπει να ζήσουμε κάθε στιγμή.

 

 

Πρέπει να το αντιμετωπίσεις, να μην το κρύψεις στην ντουλάπα και να το ξεπεράσεις. Μόνο έτσι μπορείς να προχωρήσεις! Υπήρξαν έντονες ενοχές. Πήγαινα να επισκεφθώ στη ΜΕΘ και δεν μπορούσα να αντικρίσω την αδερφή του διευθυντή του γραφείου του Κρανιδιώτη. Έλεγα “εκείνος είναι νεκρός και εγώ έχω βγει με ένα κόψιμο στο χέρι”. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, η σχέση που είχαμε με όσους επιβίωσαν και τους συγγενείς των τραυματιών ήταν πολύ έντονη. Ήταν άνθρωποι που δεν τους ήξερα και γίναμε σαν γροθιά.

Μπήκα μετά από δύο χρόνια σε αεροπλάνο αλλά και τώρα δεν μπαίνω σε μεγάλες πτήσεις. Το περισσότερο που έχω κάνει είναι 4.5 ώρες! Το τραύμα χρειάζεται αντιμετώπιση! Δεν ξεχνιέται και δεν πρέπει να το ξεχάσεις».

Το πόρισμα για την τραγωδία

Στο 16σέλιδο πόρισμα των Ρουμάνων ειδικών αναφέρονται ως κύριες αιτίες της τραγωδίας οι λάθος χειρισμοί του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη σε σχέση με τον αυτόματο πιλότο, οι λανθασμένες οδηγίες που είχαν οι πιλότοι για την αντιμετώπιση περιστατικών σε μεγάλες ταχύτητες και το γεγονός ότι οι επιβάτες δεν φορούσαν ζώνες, ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν σε πορεία καθόδου για προσγείωση.

Το πόρισμα περιλαμβάνει και συστάσεις προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και την Ολυμπιακή για την ευθύνη συντήρησης του Φάλκον, αναφέροντας ότι πρέπει να αναθεωρήσουν την πολιτική τους σχετικά με τη συντήρηση των αεροσκαφών και τη χρήση των ζωνών ασφαλείας.

Ποιος ήταν ο Γιάννος ο Κρανιδιώτης

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης ήταν Κύπριος διεθνολόγος, διπλωμάτης και πολιτικός, κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, συνιδρυτής της ΕΔΕΚ (κυπριακού σοσιαλιστικού κόμματος) και σύμβουλος στο γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου.

Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 25 Σεπτεμβρίου 1947. Ήταν γιος του Κύπριου διπλωμάτη, ποιητή και συγγραφέα Νίκου Κρανιδιώτη. Αποφοίτησε με Άριστα από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις στο Χάρβαρντ των ΗΠΑ και στο Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ της Μεγάλης Βρετανίας. Ήταν επίτιμος διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Από το 1976 ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ και την περίοδο 1981-1984 υπηρέτησε ως σύμβουλος στο Πολιτικό Γραφείο του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου για το Κυπριακό. Την περίοδο 1981–1989 διετέλεσε ειδικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα ευρωπαϊκά θέματα, και κατόπιν ως γενικός γραμματέας (1993-1994) από το 1988 ως το 1990 ήταν πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και από τις 8 Ιουλίου 1994 υφυπουργός Εξωτερικών, έως τον Ιανουάριο του 1995. Το 1995 έγινε Ευρωβουλευτής στη θέση του Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος ορίστηκε τότε Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις 3 Φεβρουαρίου 1997 ορίστηκε ξανά υφυπουργός Εξωτερικών. Τον Μάρτιο του 1999 το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον εξέλεξε μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής, ενώ στις 19 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους ανέλαβε αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, θέση που διατήρησε μέχρι τον θάνατό του.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

eirinika

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ