«Η πρώτη σκέψη μου, ήταν το κοριτσάκι που κάηκε από κεραυνό», υπογραμμίζει και στέλνει μήνυμα ότι «προέχει η ανθρωπιά»
Η βροχή έπεφτε ασταμάτητα, οι εκκωφαντικές βροντές διαδέχονταν η μία την άλλη και οι αστραπές έκαναν τη νύχτα μέρα, όταν η 37χρονη οδηγός του Αστικού ΚΤΕΛ Κατερίνης, Δήμητρα Τζιάτζιου, εκτελούσε το νυχτερινό «μεικτό δρομολόγιο» -διάρκειας περίπου 1,5 ώρας από την Κατερίνη προς εφτά γειτονικά χωριά-, με τριάντα επιβάτες μέσα στο όχημα.
Μπορεί να είχε ξεκινήσει από την πόλη της Κατερίνης με ψιχάλες αλλά λίγο πριν μπει στην Κονταριώτισσα «άνοιξαν οι ουρανοί». Ο κίνδυνος για την ίδια και τους επιβάτες ήταν μεγάλος.
«Η πρώτη σκέψη μου, ήταν το κοριτσάκι που κάηκε από κεραυνό»
«Βλέποντας τις αστραπές, η πρώτη σκέψη που ήρθε στο μυαλό μου, ήταν το κοριτσάκι στη Χαλκιδική, το οποίο κάηκε από κεραυνό, διότι είχε ένα κομμάτι μετάλλου το μαγιό της. Αμέσως έβγαλα το μεταλλικό ρολόι που είχα στο χέρι μου. Τέτοιας έντασης καταιγίδα δεν είδα άλλη φορά στη ζωή μου», λέει στο ethnos.gr η κ. Τζιάτζιου.
Λίγα λεπτά μετά είδε μία κοπέλα, η οποία πάτησε το κουμπί, για να κατέβει στην επόμενη στάση. Η κ. Τζιάτζιου τη ρώτησε, αν μένει μακριά από τη στάση και όταν πήρε την απάντηση ότι το σπίτι της βρίσκεται δύο τετράγωνα πιο κάτω, της είπε ότι θα την πάει με το λεωφορείο μέχρι την οικία της. Το ίδιο γύρισε και είπε σε όλους τους επιβάτες του λεωφορείου, που δεν έμεναν πολύ κοντά στις στάσεις.
«Τους είπα ότι θα μου λέτε εσείς πού να σταματάω. Συνολικά άφησα 13 άτομα με αυτόν τον τρόπο. Με αυτές τις τραγικές καιρικές συνθήκες πώς θα μπορούσα μέσα στο έλεος της καταιγίδας να αφήσω, για παράδειγμα, έναν άντρα 87 ετών να περπατήσει μία σχετική απόσταση μέχρι το σπίτι του; Ο καημένος ξεκίνησε το πρωί από το σπίτι του χωρίς βροχή, με το καπελάκι του και το μπαστουνάκι του και στο γυρισμό τον βρήκε η θεομηνία», αναφέρει η οδηγός του Αστικού ΚΤΕΛ Κατερίνης.
«Θα την ξαναέκανα την παρανομία, γιατί προέχει η ανθρωπιά»
Η κ. Τζιάτζιου τονίζει στο ethnos.gr ότι γνώριζε, με βάση το γράμμα του νόμου,ότι προχώρησε σε μία παράνομη ενέργεια, αφού απαγορεύεται να επιβιβαστεί ή να αποβιβαστεί επιβάτης αστικού λεωφορείου ή ΚΤΕΛ πέρα από τις οριοθετημένες στάσεις.
Ωστόσο, κατηγορηματικά υπογραμμίζει ότι θα ξαναέκανε την συγκεκριμένη παρανομία, αφού πάνω απ’ όλα στον κώδικα αξιών της βρίσκεται η ανθρωπιά.
«Το γνωρίζω ότι έκανα παρανομία και την έκανα απολύτως συνειδητά. Όμως, αν ξαναβρεθώ στην ίδια κατάσταση, το ίδιο θα κάνω και πάλι. Προφανώς οι άνθρωποι θα κινδύνευαν λιγότερο, αν τους άφηνα δίπλα στο σπίτι τους και όχι στις στάσεις. Βέβαια, για τις αποβιβάσεις πήρα όλα τα μέτρα ασφαλείας.Δεν περνούσαν άλλα αυτοκίνητα, κοιτούσα συνέχεια από τους καθρέφτες και πλησίασα το λεωφορείο πολύ κοντά στο πεζοδρόμιο», τονίζει η κ. Τζιάτζιου.
Να σημειωθεί ότι η πράξη της έγινε γνωστή και στην ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με τον υφυπουργό, Βασίλη Οικονόμου, να της τηλεφωνεί και να την εξάρει για τη γεμάτη ανθρωπιά ενέργειά της. Μάλιστα, ο υφυπουργός της υποσχέθηκε ότι θα τη συναντήσει, όταν βρεθεί ξανά στην ευρύτερη περιοχή.
Όνειρό της από μικρή να γίνει επαγγελματίας οδηγός
Πριν από περίπου 1,5 χρόνο ανέλαβε τα καθήκοντά της ως οδηγός στο Αστικό ΚΤΕΛ Πιερίας η 37χρονη μητέρα δύο κοριτσιών. Όπως λέει στο ethnos.gr η κ. Τζιάτζιου, από μικρή ήθελε να γίνει επαγγελματίας οδηγός και στα 25 της πήρε το αντίστοιχο δίπλωμα.
«Τότε ήταν καλυμμένες οι θέσεις για οδηγός αστικού λεωφορείου και έτσι άρχισα να δουλεύω σε σχολικό λεωφορειάκι. Στη συνέχεια γέννησα τη δεύτερη κόρη μου και άρχισα να κάνω άλλες δουλειές. Πριν από 1,5 χρόνο ζήτησα ξανά δουλειά στο Αστικό ΚΤΕΛ, υπήρχε θέση και έτσι ανέβηκα σε λεωφορείο», καταλήγει.