26.3 C
Rhodes
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Αποφυλακίστηκε ο Απόστολος Λύτρας: “Ευχαριστώ όσους μου συμπαραστάθηκαν” – Δίπλα του οι κόρες του και η πρώτη σύζυγός του

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Από τις φυλακές Κορίνθου αποφυλάκίστηκε ο ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας, το απόγευμα της Πέμπτης 12 Σεπτεμβρίου. “Ευχαριστώ όσους μου συμπαραστάθηκαν”, ήταν η πρώτη του δήλωση στις κάμερες μόλις πέρασε τις πύλες του σοφρωνιστικού ιδρύματος.

“Θα τα πούμε εν καιρώ. Το μόνο που θέλω να ευχαριστήσω είναι τους δικηγόρους μου, την οικογένειά μου και τους συναδέλφους μου όλους όσοι μου συμπαραστάθηκαν σε αυτή τη δυσκολία”, είπε ο Απόστολος Λύτρας εξερχόμενος της φυλακής.

Να σημειωθεί ότι για να τον υποδεχτούν κατά την αποφυλάκισή του, έξω από τις φυλακές Κορίνθου βρέθηκαν, η αδερφή του, η πρώτη σύζυγός του και οι κόρες τους.

 

 

Από την πλευρά του, ο συνήγορος του Απόστολου Λύτρα, Πέτρος Πανταζής, δήλωσε για την αποφυλάκιση του ποινικολόγου: “Δικαιώθηκε ένας νομικός αγώνας. Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι οι κατηγορίες που αφορούν τον κ. Λύτρα ήταν πλημμελήματα. Ισχύει στο ακέραιο η δήλωση που έκανε ο κ. Λύτρας από την πρώτη μέρα που απολογήθηκε ενώπιον της ανακρίτριας: Ότι ζητά συγγνώμη, και ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να επανορθώσει αυτό που έκανε στην οικογένειά του. Θέλει να είναι ξανά πίσω με τα παιδιά του, τα οποία επί τρεις μήνες δεν τα είδε και ελπίζει να μεγαλώσουν δίπλα του όπως πρέπει”.

Στη συνέχεια, ο κ. Πανταζής χαρακτήρισε σωστούς τους όρους αποφυλάκισης και πως θα τηρηθούν, ενώ διαβεβαίωσε ότι ο Απόστολος Λύτρας μπορεί να επανέλθει και να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Απόστολος Λύτρας: Ζητώ ξανά, συγγνώμη από τη σύζυγό μου και θα κάνω ό,τι είναι απαραίτητο, για τη ψυχική και συναισθηματική προστασία των τέκνων μου

Να σημειωθεί ότι ο Απόστολος Λύτρας αποφυλακίστηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμπεται να δικαστεί για πλημμέλημα, σχετικά με το επεισόδιο βίας κατά της συζύγου του, για το οποίο απαγγέλθηκε σε βάρος του κατηγορία κακουργηματικού χαρακτήρα και κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος.

Λίγη ώρα μετά την απόφαση για την αποφυλάκιση του γνωστού ποινικολόγου, ο Πέτρος Πανταζής, συνήγορος υπεράσπισης του Απόστολου Λύτρα, ανέφερε σε δήλωσή του:

“Με το υπ’ αριθμ. 2931/2014 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο Απόστολος Λύτρας αποφυλακίζεται και η κατηγορία μετατρέπεται από το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, στο πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Του βουλεύματος, προηγήθηκε όμοια Εισαγγελική πρόταση. Η στάση του Απόστολου Λύτρα, απέναντι στο τραγικό περιστατικό που σημάδεψε την ζωή του και της οικογένειάς του, παραμένει αδιασάλευτη: “Ζητεί, ξανά, συγγνώμη από τη σύζυγό του και δηλώνει πως θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, για τη ψυχική και συναισθηματική προστασία των τέκνων του”.

Οι όροι που επιβάλλουν οι δικαστές είναι οι εξής:

1. Απαγόρευση προσέγγισης της συζύγου και της οικίας της σε απόσταση μικρότερης των 100 μέτρων.

2. Απαγόρευση επικοινωνίας άμεσα ή έμμεσα με χρήση τεχνικών μέσων ή μέσω τρίτων προσώπων. Επιτρέπεται μόνο η επικοινωνία για θέματα που αφορούν το ανήλικο τέκνο μέσω δικηγόρων.

3. Σε περίπτωση άσκησης επικοινωνίας με το παιδί η παράδοση και η παραλαβή από τη σύζυγο ή άτομο που έχει εξουσιοδοτήσει η σύζυγος θα λαμβάνει χώρα έξωθεν του ΑΤ της κατοικίας της συζύγου, ενώ κατά την παράδοση και παραλαβή δεν θα μπορεί ο κατηγορούμενος να απευθύνεται στο πρόσωπο που συνοδεύει το τέκνο.

4. Ο κατηγορούμενος να συμμετάσχει σε συμβουλευτικό-θεραπευτικό πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρου Αλληλεγγύης.

Την αποφυλάκιση του ποινικολόγου ζήτησε και η πρώην σύζυγός του, Σοφία Πολυζωγοπούλου

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι την αποφυλάκιση του εν διαστάσει συζύγου της, Απόστολου Λύτρα, είχε ζητήσει και η Σοφία Πολυζωγοπούλου, λίγες μέρες μετά και την εισαγγελική πρόταση για μετατροπή της ποινής και την αποφυλάκισή του ποινικολόγου υπό όρους για την υπόθεση της καταγγελλόμενης κακοποίησης της συζύγου του.

Στο σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε η 37χρονη ποινικολόγος αναφέρει: “Η παράταση της προσωρινής κράτησης του εν διαστάσει συζύγου μου είναι δεδομένο ότι επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία της θυγατέρας μας, η προστασία της οποίας αποτελεί για μένα ύψιστη προτεραιότητα”.

Ωστόσο, η κυρία Πολυζωγοπούλου διευκρινίζει ότι δεν υπαναχωρεί από την υποστήριξη της κακουργηματικής κατηγορίας, όπως αναφέρει το Mega.

Η εισαγγελικός λειτουργός κρίνει ότι ο προσωρινά κρατούμενος δικηγόρος πρέπει να παραπεμφθεί όχι για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη (κακούργημα), όπως του απαγγέλθηκε μετά τη σύλληψή του, αλλά κατά μετατροπή της κατηγορίας στο πλημμέλημα της “επικίνδυνης σωματικής βλάβης, ήτοι απλής σωματικής βλάβης”.

Αναλόγως με την πρότασή του, ο εισαγγελέας κρίνει ότι πρέπει να αντικατασταθεί η προσωρινή κράτηση του δικηγόρου με περιοριστικούς όρους.

 

ΛΥΤΡΑΣ

Η δικηγόρος, Λίλα Ραγκούση είχε μιλήσει, σχετικά, στην πρωινή εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” για αυτήν την υπόθεση.

“Πιστεύω πως αυτό που έχει γίνει είναι πως έχει ακολουθηθεί η νομική οδός που προβλέπεται, δηλαδή μετά την περάτωση της ανακρίσεως ο φάκελος στέλνεται στον εισαγγελέα, ο οποίος προτείνει και μετά το συμβούλιο Πλημμελειοδικών θα αποφανθεί για την παραπομπή του στο δικαστήριο. Η αρχική του κατηγορία ήταν σε κακουργηματικό επίπεδο. Η πρόταση του εισαγγελέα είναι η μετατροπή της κατηγορίας σε πλημμέλημα, που νομικά αυτή θα έπρεπε να είναι η κατηγορία”.

Σε σχέση με την απόφαση του εισαγγελέα για αλλαγή των περιοριστικών όρων η κ. Ραγκούση είπε:

“Η παρατεταμένη παραμονή σε κατάστημα κράτησης αφορά το θέμα της αποφυλάκισης και όχι της κατηγορίας. Καταλαβαίνω πως ως ρεπορτάζ έρχονται μαζί, αλλά δικαστικά αυτά τα δύο ξεχωρίζονται. Η ίδια έχει καταθέσει πως οι πράξεις που έγιναν σε βάρος της δεν επέφεραν αυτό που θα έπρεπε να είναι η κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης. Ήταν μία υπερβολική δίωξη όσον αφορά το αδίκημα όπως είχε γίνει. Δεν έχει πέσει στα μαλακά, πλημμέλημα είναι”.

 

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ