23.2 C
Rhodes
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

Βλάβη από τον ήλιο: Ποια είναι τα σημάδια

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Η βλάβη από τον ήλιο συμβαίνει όταν το δέρμα σας εκτίθεται σε υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία περιλαμβάνει τις ακτίνες UVA και UVB. Οι υπεριώδεις ακτίνες μπορούν να διεισδύσουν μέσα από σύννεφα, ακόμη και από παράθυρα. Με άλλα λόγια, εκτίθεστε σε αυτές όχι μόνο όταν βρίσκεστε στην παραλία ή στον δρόμο, αλλά και όταν οδηγείτε ή κάθεστε κοντά σε ένα παράθυρο.

Ενώ οι ακτίνες UVB βλάπτουν το ανώτερο στρώμα του δέρματος, με αποτέλεσμα ηλιακά εγκαύματα που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, οι ακτίνες UVA διεισδύουν βαθύτερα, καταστρέφοντας το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Αυτό οδηγεί σε πρόωρα σημάδια γήρανσης, όπως ρυτίδες, χαλάρωση και ανομοιόμορφο τόνο δέρματος. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία δημιουργεί ελεύθερες ρίζες, οδηγώντας σε οξειδωτικό στρες και περαιτέρω κυτταρική βλάβη και φλεγμονή.

Ποια είναι τα σημάδια της βλάβης από τον ήλιο;

Η βλάβη από τον ήλιο μπορεί να εμφανιστεί με διαφορετικούς τρόπους και μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια, που σημαίνει ότι αναπτύσσεται μετά από παρατεταμένη έκθεση στις ακτίνες UV. Το μαύρισμα είναι επίσης ένα πρώιμο σημάδι βλάβης από τον ήλιο. Μόλις εκτεθούν σε σημαντική ποσότητα υπεριώδους ακτινοβολίας, τα κύτταρα του δέρματός σας αυξάνουν την παραγωγή μελανίνης προκειμένου να προστατεύσουν το δέρμα από περαιτέρω βλάβες.

Τα χρόνια σημάδια βλάβης από τον ήλιο, από την άλλη πλευρά, είναι αποτέλεσμα της αθροιστικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτό περιλαμβάνει την υπερμελάγχρωση – όπως κηλίδες στα χέρια, το πρόσωπο και το στήθος – και μικρά ορατά αιμοφόρα αγγεία που μπορεί να εμφανιστούν κοντά στη μύτη ή τα μάγουλά σας, μαζί με ξηρότητα και απώλεια ελαστικότητας του δέρματος. Επιπλέον, οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες οφείλονται εν μέρει στην αθροιστική έκθεση στον ήλιο.

Πώς μπορεί να αποφευχθεί η βλάβη από τον ήλιο;

Τα καλά νέα είναι ότι η βλάβη από τον ήλιο μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αποφευχθεί μόνο με τη λήψη των κατάλληλων προφυλάξεων. Η τακτική χρήση αντηλιακού ευρέος φάσματος με δείκτη προστασίας 30 ή υψηλότερο, καθώς και το να αποφεύγετε να κινείστε κατά τις ώρες πιο έντονης ηλιοφάνειας (από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ.) και το να φοράτε προστατευτικό ρουχισμό όταν είναι δυνατόν — όλα αυτά θα σας βοηθήσουν να προστατευθείτε. Μην ξεχνάτε να ανανεώνετε το αντηλιακό σας κάθε δύο ώρες.

Αν παρατηρείτε ήδη σημάδια βλάβης από τον ήλιο στο δέρμα σας, αξίζει να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο για να εξετάσετε πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης, αλλά και τον βαθμό στον οποίο έχει προχωρήσει αυτή η βλάβη. Υπάρχουν πολλά προϊόντα που μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από δυσάρεστα συμπτώματα όπως ευαισθησία και αίσθηση καψίματος, όπως και προϊόντα που θα μειώσουν την εμφάνιση των σημαδιών.

 

iatronet

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ