Το κομμάτι της αναβάθμισης των υποδομών σε τουριστικούς λιμένες συγκεντρώνει μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο μερίδιο από τα εγκεκριμένα επενδυτικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης στον τουρισμό, με τον ορεινό τουρισμό και την αναβάθμιση χιονοδρομικών κέντρων ανά την Ελλάδα να ακολουθεί και πλήθος άλλων προτάσεων να βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης.
Στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, η υπουργός Τουρισμού κ. Ολγα Κεφαλογιάννη παρουσίασε γενικότερα στοιχεία από την πορεία του προγράμματος και των έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνολικού ύψους 387 εκατ. ευρώ στον τουριστικό τομέα.
Ειδικότερα:
– Για την αναβάθμιση υποδομών σε τουριστικούς λιμένες: Υποβλήθηκαν 41 επενδυτικά σχέδια από φορείς διαχείρισης συνολικού ύψους περί τα 182 εκατ. ευρώ, και ήδη έχουν εγκριθεί 9 αιτήσεις ενίσχυσης, ενώ η αξιολόγηση συνεχίζεται.
– Για την αναβάθμιση χιονοδρομικών κέντρων υποβλήθηκαν 16 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους περί τα 149 εκατ. ευρώ και ήδη έχουν εγκριθεί 4 αιτήματα.
-Για την αναβάθμιση των ορειβατικών καταφυγίων κατατέθηκαν 7 αιτήσεις ενίσχυσης, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης.
-Για τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε παραλίες υποβλήθηκαν 160 επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους 31 εκατ. ευρώ περίπου.
Τουριστικοί Λιμένες
Αναλυτικότερα, ως προς τους τουριστικούς λιμένες έχει εγκριθεί η αίτηση ενίσχυσης του επενδυτικού σχεδίου για την αναβάθμιση της μαρίνας του Αγίου Κοσμά με δικαιούχο την «Ελληνικό – Εταιρεία Ανάπτυξης Αξιοποίησης και Διαχείρισης Ακινήτων Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία» στο πλαίσιο και του μεγάλου project ανάπλασης εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου που «τρέχει» ο φορέας της επένδυσης, η LAMDA Development.
Στο πλάνο περιλαμβάνονται λιμενικά έργα, πλωτοί προβλήτες, ανέγερση κτιρίων και βοηθητικών εγκαταστάσεων, διαμόρφωση εξωτερικών χώρων, εξοπλισμός ηλεκτροκίνητων σκαφών υπηρεσίας εντός λιμένα κ.ο.κ.. Ο εγκεκριμένος συνολικός προϋπολογισμός τοποθετείται στα 9,93 εκατ. ευρώ με το ποσοστό ενίσχυσης στο 79,2% και τη δημόσια δαπάνη στα 7,86 εκατ. ευρώ.
«Πράσινο» έλαβε μέσα στο καλοκαίρι και η αίτηση ενίσχυσης του επενδυτικού πλάνου για την αναβάθμιση υποδομών του υφιστάμενου τουριστικού λιμένα της Μαρίνας Φλοίσβου του δικαιούχου «LAMDA Flisvos Marina Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης, Αξιοποίησης και Εκμετάλλευσης Τουριστικού Λιμένα Φλοίσβου», θυγατρικής της LAMDA. O εγκεκριμένος προϋπολογισμός αντιστοιχεί σε 8,156 εκατ. ευρώ με ποσοστό ενίσχυσης στο 63,24% (5,16 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη), ενώ στα έργα εντάσσονται μεταξύ άλλων, η κατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισμός κτιριακών εγκαταστάσεων – εκσυγχρονισμός Πύργου εποπτείας ελλιμενισμού σκαφών κ.ο.κ..
Ένα ακόμη έργο στην Αττική αφορά αυτό της «Ολυμπικ Μαρίν» για την έγκριση της αίτησης ενίσχυσης του επενδυτικού της σχεδίου στο δήμο Λαυρεωτικής. Μεταξύ των έργων που θα υλοποιηθούν είναι για τα κτίρια εξυπηρέτησης και αποθήκευσης μεγάλων και μικρότερων σκαφών, την κατασκευή νέου προβλήτα επί πασσάλων και γλίστρας, κτιρίου γραφείων για την εξυπηρέτηση των αναγκών του τουριστικού λιμένα καθώς και ναυταθλητικών δραστηριοτήτων, την αναβάθμιση της σήμανσης του τουριστικού λιμένα κ.α.. Το σύνολο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού είναι στα 8 εκατ. ευρώ με ποσοστό ενίσχυσης στο 79,13% και δημόσια δαπάνη στα 6,38 εκατ. ευρώ.
Στα εγκεκριμένα έργα περιλαμβάνεται και το επενδυτικό σχέδιο για την αναβάθμιση υποδομών του υφιστάμενου τουριστικού λιμένα στη Μαρίνα Ζέας για την κατασκευή, επέκταση και τον εκσυγχρονισμό κτιριακών εγκαταστάσεων και ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων, λιμενικά έργα, αναβάθμιση συστήματος ελλιμενισμού, έργα προσβασιμότητας, ανακατασκευή πεζοδρομίων, επενδύσεις σε ΑΠΕ κ.α.. Ο εγκεκριμένος συνολικός προϋπολογισμός αντιστοιχεί σε 2,7 εκατ. ευρώ, με το ποσοστό ενίσχυσης στο 80% και τη δημόσια δαπάνη να αντιστοιχεί σε 2,16 εκατ. ευρώ.
Σε έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό όπως η Ρόδος, «πράσινο» έχει λάβει η «Μαρίνες Ρόδου Αναπτυξιακή και Διαχειριστική Μαρίνων Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία» για το επενδυτικού σχέδιο αναβάθμισης της μαρίνας, με έναν εγκεκριμένο συνολικό προϋπολογισμό ύψους 9,95 εκατ. ευρώ. Επίσης, έχει εγκριθεί και η αίτηση ενίσχυσης του επενδυτικού σχεδίου από πλευράς του Δημοτικού Ταμείου Σκοπέλου για τη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών τουριστικού αγκυροβολίου στη θέση Εληος στο Νέο Κλήμα, με ένα συνολικό εγκεκριμένο προϋπολογισμό στα 3 εκατ. ευρώ και ποσοστό ενίσχυσης στο 83,68%.
Στη Δυτική Ελλάδα εγκρίθηκε το επενδυτικό σχέδιο για την αναβάθμιση του υφιστάμενου τουριστικού λιμένα στην Πρέβεζα, με δικαιούχο την «Κλεοπάτρα Μαρίνα Α.Ε.» και εγκεκριμένο συνολικό προϋπολογισμό 2,82 εκατ. ευρώ και ποσοστό ενίσχυση στο 80%. Στο έργο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό με μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, δαπάνες πάγιου εξοπλισμού μηχανοργάνωσης των υποδομών της επιχείρησης, επενδύσεις για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου και πρασίνου με φυτεύσεις αλλά και δράσεις εξοικονόμησης ύδατος με συστήματα αφαλάτωσης / ώσμωσης κ.λ.π..
Στα 2,74 εκατ. ευρώ (με ποσοστό ενίσχυσης στο 80% και δημόσια δαπάνη στα 2,16 εκατ. ευρώ) ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός για την αναβάθμιση υποδομών του υφιστάμενου τουριστικού λιμένα Λευκάδας, ενώ αντίστοιχα για τη Μαρίνα Γουβιών ο εγκεκριμένος συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 9,94 εκατ. ευρώ με ποσοστό ενίσχυσης στο 44% και δημόσια δαπάνη στα 4,4 εκατ. ευρώ. Στα έργα περιλαμβάνονται η κατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισμός κτηριακών εγκαταστάσεων και ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτηρίων που εξυπηρετούν τις ανάγκες του τουριστικού λιμένα, λιμενικά έργα για την αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού κατά 108 με την προσθήκη 4 πλωτών προβλητών σύμφωνα με την νέα χωροθέτηση της Μαρίνας, επίσης η κατασκευή, επέκταση ή εκσυγχρονισμός κτιριακών εγκαταστάσεων κ.ο.κ..
Oρεινός τουρισμός
Στον ορεινό τουρισμό και δη την αναβάθμιση χιονοδρομικών το «πράσινο φώς» έχουν λάβει έργα στο χιονοδρομικό του Παρνασσού, Σελίου, 3- 5 Πηγάδια και Ανηλίου Μετσόβου. Ενδεικτικά στον Παρνασσό το συνολικό αιτηθέν κόστος της επένδυσης είναι 9,99 εκατ. ευρώ για το έργο που αφορά τον εκσυγχρονισμό του αναβατήρα Ηρακλή με δικαιούχο την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.). Το ενισχυόμενο κόστος, ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης ανέρχεται σε 9,1 εκατ . ευρώ, μειωμένο κατά 890 χιλ. ευρώ από το αρχικά αιτούμενο.
Στην περίπτωση της αναβάθμισης – εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού κέντρου Σελίου, όπως επισημαίνεται «σκοπός των προτεινόμενων έργων, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβολή των κλιματικών συνθηκών είναι να διασφαλιστεί η συνεχής λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου Σελίου τη χειμερινή περίοδο, αξιοποιώντας το νέο καινοτόμο σύστημα τεχνητής χιόνωσης και συμβάλλοντας κατ’ επέκταση στην τουριστική ανάπτυξη του δήμου Βέροιας και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής». Επιπλέον προβλέπονται και επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με εγκατάσταση σταθερών φωτοβολταϊκών συστημάτων, εξοπλισμός αθλητικών και πολυλειτουργικών ψυχαγωγικών υποδομών κ.ο.κ.. «Μέσα από την αναβάθμιση του χιονοδρομικού κέντρου στο Σέλι, αναδιαμορφώνεται ο τουριστικός χάρτης της περιοχής και δημιουργείται υψηλή προστιθέμενη αξία για ολόκληρη την Ημαθία», αναφέρουν οι φορείς της περιοχής, με το πλάνο των 10 εκατ. ευρώ να αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα για την υλοποίηση αυτής της επένδυσης.
Ως προς την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου 3-5 Πηγάδια, το επενδυτικό πλάνο που αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατασκευή μιας καλοκαιρινής πίστας έλκηθρων (mountain coaster) σε υπάρχουσα πίστα χιονοδρομίας, την κατασκευή ταινιόδρομου με σκέπαστρο (moving carpet), μονάδα παραγωγής τεχνητού χιονιού, σύστημα τεχνητής χιόνωσης, την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης εισιτηρίων, επενδύσεις σε ΑΠΕ με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού net metering κ.ο.κ..
Αντίστοιχα, η αξιοποίηση ως ορεινό θέρετρο όλο το χρόνο αποτελεί τον στόχο και μέσω της αναβάθμισης – εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Ανηλίου – Μετσόβου, με την «προμήθεια και εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού για την εξασφάλιση της βέλτιστης λειτουργίας της μονάδας, την επιμήκυνση της περιόδου λειτουργίας, καθώς και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ψυχαγωγίας και αναψυχής», όπως επισημαίνεται σχετικά.
protothema