20.4 C
Rhodes
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Ο οδικός χάρτης για τις εκλογές – Συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου, κάλπες στις 24 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Τον οδικό χάρτη προς τις νέες προεδρικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε την Τρίτη 10/9.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έκτακτο συνέδριο θα διεξαχθεί 1 με 4 Νοεμβρίου, που θα ανακηρύξει τις υποψηφιότητες για την εκλογή προέδρου και θα επικυρώσει τη διαδικασία. Θα προηγηθεί η εκλογή συνέδρων.

Όσον αφορά τις κάλπες για το νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτές θα στηθούν στις 24 Νοεμβρίου, ενώ την 1η Δεκεμβρίου θα γίνει ο δεύτερος γύρος, εφόσον χρειαστεί.

Ανοικτό είναι ακόμη αν το έκτακτο Συνέδριο θα είναι και καταστατικό Συνέδριο ή εάν θα μεταφερθούν οι αλλαγές στο καταστατικό για μετά την εκλογή προέδρου.

Τα μέλη της ΠΓ διαφώνησαν για το πότε θα γίνουν οι εκλογές του νέου προέδρου. Οι “87” πρότειναν τη διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας την 1η Δεκεμβρίου.

Αντίθετα, ο Παύλος Πολάκης και οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη ζητούσαν άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Τελικά βρέθηκε μια συμβιβαστική λύση, με εκλογές στις 24 Νοεμβρίου και τον β’ γύρο μία εβδομάδα μετά.

Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε με ψήφους 18-3, με τους τρεις που διαφωνούν στο χρονοδιάγραμμα να είναι οι Παύλος Πολάκης, Θεοδώρα Τζάκρη και Ολυμπία Τελιγιορίδου.

“Θεωρώ ότι το τραύμα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επουλωθεί και να κλείσει γρήγορα με την έκφραση της γνώμης των μελών του και όλου του κόσμου που πιστεύω ότι θα συμμετέχει στη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Θεωρώ ότι το πρώτο καθήκον είναι να οργανώσουμε την πάλη για να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη”, σημείωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γρμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης, επισημαίνοντας ότι “το αργότερο που πρέπει να γίνουν οι εκλογές είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου. Δεν έχουμε περιθώριο να πάμε παραπέρα. Το παραπέρα σημαίνει κατάσταση παραλυτική”.

Οι υποψήφιοι και η στάση Κασσελάκη

Όπως μετέδιδε νωρίτερα η ΕΡΤ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο τραπέζι της συζήτησης, αποκτούν οι όροι, οι κανόνες και οι συνθήκες που θα αφορούν στην εκλογική διαδικασία: το μέτρο για την εκλογή συνέδρων αλλά και από πόσες υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής θα συνοδεύεται η κάθε υποψηφιότητα.

Ο Παύλος Πολάκης έχει προαναγγείλει ότι θα είναι υποψήφιος, ο Νικόλας Φαραντούρης έχει πει ότι το σκέφτεται πάρα πολύ σοβαρά, η Ρένα Δούρου φέρεται να το σκέπτεται, πάρα πολύ πιθανή η υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου. Επίσης ακούγεται ότι υπάρχουν πιέσεις από κάποια στελέχη και στην πλευρά της Όλγας Γεροβασίλη να είναι υποψήφια.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το τι θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης. Εάν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, κάποιοι λένε ότι θα μπορούσε να σκεφτεί να κάνει νέο κόμμα ή αν θα επιλέξει να αποστασιοποιηθεί από τα πολιτικά δρώμενα. Αρκετοί πάντως λένε και κάποιοι από αυτούς έχουν συνομιλήσει στο παρελθόν μαζί του, ότι όσοι πιστεύουν ότι θα τα παρατήσει κάνουν λάθος.

 

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ