23.8 C
Rhodes
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024

Σε ποιες γειτονιές μπαίνει κόφτης στο Airbnb και γιατί θα ισχύσει στις αρχές του 2025

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Περιθώριο μέχρι το τέλος του 2024 θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να εκδώσουν ΑΜΑ (Αριθμό Μητρώου Ακινήτου) για ακίνητα που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, καθώς από την 1η Ιανουαρίου του 2025, αυτό θα απαγορευτεί για τουλάχιστον 12 μήνες.

Στόχος του μέτρου είναι να ανακοπεί η “αιμορραγία” διαμερισμάτων προς τη βραχυχρόνια μίσθωση τύπο Airbnb, ιδίως στις γειτονιές που υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τουρίστες και οι ιδιοκτήτες έβγαλαν τα ακίνητά τους από τη μακροχρόνια ενοικίαση.

Το περιθώριο δίνεται ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες ανακαίνισης των διαμερισμάτων, να τις ολοκληρώσουν χωρίς να υποστούν οικονομική ζημιά.

Ποιες περιοχές αφορά η απαγόρευση;

Η απαγόρευση να βάλει κάποιος το ακίνητό του για ενοικίαση στις πλατφόρμες τύπου Airbnb, αφορά δημοφιλείς στους τουρίστες γειτονιές στο ιστορικό κέντρο, όπως είναι το Κουκάκι, η Πλάκα και τα Εξάρχεια, το Παγκράτι, το Ζάππειο, το Μετς και ο Νέος Κόσμος, αλλά και άλλες περιοχές όπως είναι το Θησείο, τα Πετράλωνα και το Μεταξουργείο.

Πάντως οι ειδικοί στο θέμα αμφιβάλουν για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ανακοινώθηκαν για τη στέγη, αφενός γιατί το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προσφοράς που οδηγεί στα πολύ ακριβά ενοίκια, είναι τα κλειστά διαμερίσματα που υπολογίζονται σε περίπου 100.000 και δύσκολα θα ανοίξουν, αφετέρου γιατί εικάζεται ότι ο αριθμός των διαμερισμάτων που θα επιστρέψουν στη μακροχρόνια ενοικίαση (για να εκμεταλλευτούν οι ιδιοκτήτες τις φοροαπαλλαγές) θα είναι λίγα, και αυτά θα είναι πολύ ακριβά, λόγω των ανακαινίσεων που έχουν υποστεί.

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ