24.9 C
Rhodes
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

“Μύλος” στον ΣΥΡΙΖΑ: Μετατέθηκε για την Κυριακή η ψηφοφορία: Έφυγε ενοχλημένος ο Κασσελάκης από την Κεντρική Επιτροπή

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Κεντρική Επιτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν προγραμματισμένη για τις 20:00 του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου. Έπειτα από συνεχείς παρατάσεις, και ενώ το ρολόι έδειχνε 22:50, δεν είχε ακόμη πραγματοποιηθεί.

Ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε να βγεί από την αίθουσα όπου συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ από το πρωί. “Όταν αποφασίσουν, πώς θα ψηφίσουν για να ψηφίσουν την πρόταση μομφής, θα επιστρέψω”, φέρεται να είπε και αποχώρησε. Τελικά, αποφασίστηκε η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής να μετατεθεί για το πρωί της Κυριακής.

Σύμφωνα με το προεδρείο της Κεντρικής Επιτροπής, η ψηφοφορία με κάλπη θα πραγματοποιηθεί αύριο 10:00 – 13:00.

Ειδικότερα, αφού ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίστηκε να στηθούν κάλπες για το αν η… ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη θα είναι φανερή όπως ζήτησε ο πρόεδρος του κόμματος ή μυστική που επιθυμούσε η αντιπολίτευση.

Τα παραπάνω φέρεται να ενόχλησαν τον Στέφανο Κασσελάκη, κι έφυγε από τον χώρο της συνεδρίασης. Συγκεκριμένα ο Στέφανος Κασσελάκης ήθελε η ψηφοφορία να είναι ανοικτή και ονομαστική. Αντίθετα οι αμφισβητίες ήθελαν η ψηφοφορία να είναι μυστική και να στηθεί κάλπη. Καθώς υπήρχε διαφωνία επιχειρηματολόγησαν τρία άτομα από κάθε πτέρυγα για το πώς θα ψηφίσουν για να προκύψει η απόφαση για το πώς θα γίνει η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής.

Αυτό αφορούσε και το σκωπτικό σχόλιο του Στέφανου Κασσελάκη στους δημοσιογράφους, σε κάποια στιγμή που βγήκε για λίγο από την αίθουσα. Όταν μάλιστα δημοσιογράφος τον ρώτησε “γιατί να είναι τρεις από κάθε άποψη και όχι ένας”, είπε: “Για να σας απαντήσω θέλω πρώτα να επιχειρηματολογήσουν τρία άτομα”.

Τελικά, λίγο πριν τις 23:00, αποφασίστηκε να στηθούν κάλπες ώστε η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής στον Στέφανο Κασσελάκη να είναι μυστική.

Συγκεκριμένα, υπέρ του να στηθούν κάλπες για την πρόταση μομφής στον Στέφανο Κασσελάκη τάχθηκαν 122 (από τα 210) μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και κατά, 86, ενώ υπήρχαν και 4 λευκά.

Σημειώνεται ότι για να χάσει ο Στ. Κασσελάκης την ψηφοφορία και να περάσει η πρόταση μομφής, απαιτούνται 148 “ναι” επί του συνόλου των 295 μελών της ΚΕ.

Η μάχη των κουκιών είναι σε πλήρη εξέλιξη, αν και η Κουμουνδούρου εκφράζει αισιοδοξία πως δεν θα περάσει η αμφισβήτηση στον πρόεδρο.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη από τους 87

Να υπενθυμίσουμε ότι με πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη απάντησαν στην Κεντρική Επιτροπή οι “87”, λίγα λεπτά αφότου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους αμφισβητίες του να καταθέσουν πρόταση μομφής όπως προβλέπει το καταστατικό του κόμματος. Στις 21:30, τελικά η ψηφοφορία, έπειτα από συνεχείς αναβολές για την έναρξή της, πιθανότατα για μην συμπέσει με την ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Σημειώνεται ότι για να περάσει η πρόταση χρειάζεται το 50% και έναν του συνόλου των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, δηλαδή 148 “υπερ”.

Στο βήμα ανέβηκε μετά τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης ο οποίος έθεσε ζήτημα ηγεσίας. “Πίστεψα στον Στέφανο Κασσελάκη και τον στήριξα. Επεσα έξω, δεν κάνει για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ” είπε ο βουλευτής Χανίων.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣΗ πρόταση μομφής των “87”.

Νωρίτερα, 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που πρόσκεινται στους “87”, σε κείμενο που κατέθεσαν, ανέφεραν πως “ο Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, οφείλει επιτέλους να αναλάβει την ευθύνη και να προκηρύξει εκλογές Προέδρου. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα”.

Κασσελάκης: O ΣΥΡΙΖΑ ή θα αλλάξει ή θα βουλιάξει

Η Κεντρική Επιτροπή διεξάγεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι ανέφερε νωρίτερα στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, στη έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής και εξήγησε: “καλούμαστε είτε να γράψουμε τον οδικό χάρτη για το μέλλον για να απαλλάξουμε την χώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ή να συνεχίσουμε μία στείρα εσωκομματική αντιπαράθεση που δεν αφορά την κοινωνία και πληγώνει την βάση του κόμματος”.

Ακολούθως είπε ότι “Δεν πρέπει να γίνουμε ο χρήσιμος ηλίθιος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όσο εμείς ασχολούμαστε με τα εσωκομματικά καταστρέφεται η χώρα”. Ακολούθως άσκησε κριτική στην κυβέρνηση μιλώντας χαρακτηριστικά για “Δυστοπία Μητσοτάκη”. Είπε ο Στέφανος Κασσελάκης: “Στις πυρκαγιές της Αττικής είδαμε ένα κράτος σε διάλυση και μία αυτοχειροκτοτούμενη κυβέρνηση να τα ρίχνει τη ατομική ευθύνη. Μέσα στο καλοκαίρι η Τουρκία προχώρησε σε έμπρακτη αμφισβήτηση των νομίμων κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στην Κάσο. Ο πρωθυπουργός κυκλοφορεί πια μόνο με συνοδεία ΜΑΤ. Η Ελλάδα μαστίζεται από πολλαπλή κρίση, οικονομική, θεσμική, κοινωνική”.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ: “Ενώ εμείς η αξιωματική αντιπολίτευση και πέρυσι και εφέτος έπρεπε να πούμε στη ΝΔ “φύγετε” κάποιοι φωνάζουν στον πρόεδρο τους “φύγετε”. Ζούμε αυτό που έχει πει ο Αντόνιο Γκράμσι “το παλιό έχει πεθάνει και το νέο ακόμη δεν έχει γεννηθεί. Η φύση του νέου είναι να γεννιέται. Η μάχη του παλιού με το καινούργιο είναι αναπόφευκτη“. Συνεχίζοντας για τα εσωκομματικά είπε: “Αν εξαιρέσουμε την “Ομπρέλα” που έκανε ζημιά στο κόμμα, ήθελα όλοι και όλες να πάμε μαζί, έδωσα αξιώματα και θέσεις σε όλες τις πλευρές”.

Ο κ. Κασσελάκης είπε ακόμη ότι προσπαθεί να αλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε μία “αδυσώπητη κομματική γραφειοκρατία” και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα αλλάξει ή θα βουλιάξει. Κατηγόρησε την εσωκομματική αντιπολίτευση ότι “δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε και τον κατηγορούν ότι θέλει να φτιάξει ΙΧ κόμμα”. Κατά την έναρξη της διαδικασίας που άρχισε με μιάμιση ώρα καθυστέρηση εργαζόμενοι της “Αυγής” και του “Στο Κόκκινο” περίμεναν τον Στέφανο Κασσελάκη και μετά μπήκαν συνθήματα φωνάζοντας συνθήματα.

 

 

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ