24.7 C
Rhodes
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Συνάντηση του Προέδρου της ΔΕΥΑΡ με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Παραγωγική προγραμματισμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες, στα γραφεία της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης Ρόδου, μεταξύ του προέδρου της Σωτήρη Βαγιανού και μελών της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρό της Γιάννη Παπαβασιλείου, το μέλος του ΔΣ Παντελή Κωσταρίδη και της διευθύντριας Δώρας Αναστασιάδη.

Στην συνάντηση τέθηκαν αρκετά θέματα που απασχολούν και τις δύο πλευρές ώστε να βρεθούν κοινά αποδεκτές προσεγγίσεις.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ρόδου αναφέρθηκε στις συσσωρευμένες οφειλές του συνόλου των επιχειρηματιών του νησιού προς την επιχείρηση και στην ασυνέπεια στις αποπληρωμές ως τις κύριες αιτίες που έχουν οδηγήσει την υπηρεσία σε δυσμενή οικονομική κατάσταση, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ποιοτική εκτέλεση των αρμοδιοτήτων της και να καθυστερεί ο εκσυγχρονισμός των υποδομών της.

Επιπλέον, ανέλυσε τις διαδικασίες για την ένταξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε διακανονισμό και παράλληλα ενημέρωσε για τις επικείμενες ενέργειες της Επιχείρησης στο επόμενο διάστημα αναφορικά με την εφαρμογή μέτρων προκειμένου να εισπραχθούν συσσωρευμένες οφειλές, επισημαίνοντας πως όσοι επιχειρηματίες του νησιού δεν ανταποκριθούν τότε θα υποστούν τις συνέπειες που προβλέπονται για όσους συστηματικά αδιαφορούν.

Ο κ Βαγιανός ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Ένωσης για προβλήματα που σχετίζονται με την ραγδαία αύξηση της δόμησης νέων ξενοδοχειακών μονάδων στις εκτός σχεδίου περιοχές και τις αυστηρές αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν σχετικά με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Στη συνέχεια και με αφορμή τη συζήτηση γύρω από τη διαχείριση των φυσικών πόρων και την προστασία τους, έγινε αναφορά στον εγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΥΑΡ και συμφωνήθηκε η παρουσίασή του σε σχετική ημερίδα τον προσεχή Οκτώβριο, καθώς όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν πως η έλλειψη υποδομών είναι ζήτημα που αφορά στο σύνολο των πολιτών που ζουν και δραστηριοποιούνται στο νησί.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων αφού συνεχάρη τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ για την ταχύτητα με την οποία έχουν δρομολογηθεί από τη διοίκηση αρκετά φλέγοντα και χρονίζοντα ζητήματα που ταλανίζουν το νησί, διαβεβαίωσε πως η Ένωση θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια της Δημοτικής Επιχείρησης στο σύνολο των ζητημάτων που ετέθησαν με κύρια τη συνέπεια των ξενοδόχων στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη διαχείριση της ραγδαίας δόμησης νέων μονάδων, η οποία είναι είναι αντιστρόφως ανάλογη των υποδομών που απαιτούνται ώστε να μην αντιμετωπίζονται προβλήματα όπως αυτά των προηγούμενων ετών.

Ο κ. Ι. Παπαβασιλείου έθεσε το αίτημα για το ποσοστό πληρότητας των μονάδων αναφορικά με την τεκμαρτή χρέωση, γεγονός που αποτελεί και την κύρια αιτία για την αμφισβήτηση των χρεώσεων, από τους ξενοδόχους. Οι δύο πρόεδροι μετά από την ανάλυση των στοιχείων που προκύπτουν από τα βιβλία εισόδου και από τις καταναλώσεις των μονάδων, κατέληξαν πως η χρέωση θα πρέπει να υπολογίζεται για 180 ημέρες λειτουργίας σε ποσοστό 75% της πληρότητας εφεξής, με την βεβαίωση να πραγματοποιείται την 1η Νοεμβρίου και την εξόφληση να επέρχεται μέχρι την 30ή ημέρα του ίδιου μήνα.

Επί του θέματος ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ρόδου, ενημέρωσε ότι η Επιχείρηση θα προχωρήσει στην έκδοση των ειδικών λογαριασμών για τα έτη, 2021 (από το 3ο τρίμηνο), 2022, 2023, χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν είχαν βεβαιωθεί οι οφειλές στους επιχειρηματίες από την προηγούμενη δημοτική αρχή για άγνωστους λόγους, με τον υπολογισμό της τεκμαρτής χρέωσης συμπεριλαμβανομένης της αξίας του νερού, που ορίζεται από την ΜΠΕ των μονάδων εκ του νόμου και υπολογίζεται με βάση τις κλίνες των ξενοδοχείων, μέχρι την αντικατάσταση των παλαιωμένων συμβατικών υδρομέτρων των μονάδων με νέας τεχνολογίας ψηφιακά υδρόμετρα, που θα δώσουν τέλος στις όποιες αμφισβητήσεις.

Παράλληλα συμφωνήθηκε να διερευνηθεί η εφαρμογή νέων τεχνολογιών στον αποδέκτη των λυμάτων που συλλέγονται από τους λιποσυλλέκτες των επιχειρήσεων και που αποτελούν πληγή στη λειτουργία των εγκαταστάσεων Βιολογικού Καθαρισμού της ΔΕΥΑΡ.

Τέλος ο κ. Ι. Παπαβασιλείου ζήτησε από τον κ. Σ. Βαγιανό τη συμμετοχή της Δημοτικής Επιχείρησης στις τουριστικές εκθέσεις στις οποίες συμμετέχει η Ένωση Ξενοδόχων καθώς θεωρείται σημαντικό το γεγονός πως το νησί μας παρέχει ποιοτικό νερό στους επισκέπτες, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η περιβαλλοντική προσέγγιση του προορισμού, παράγοντας που λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν για την επιλογή των διακοπών τους οι επισκέπτες.

Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ στο πλαίσιο και της εξωστρέφειας που είναι η σημαία της Δημοτικής Αρχής του Αλέξανδρου Κολιάδη.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ