Σε τροχιά διαρκών ενδοοικογενειακών συγκρούσεων, αλληλοκατηγοριών και αλληλο- αμφισβήτησης προθέσεων και σχεδίων βρίσκονται τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο χρόνο, μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία και τη λεγόμενη «επιθετική εξαγορά» του κόμματος. Το αποτέλεσμα; Μία κοινοβουλευτική ομάδα σε συρρίκνωση.
Μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 και το οδυνηρό για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσμα, η παρουσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή περιορίστηκε σε 48 βουλευτές. Όλοι αντιλαμβάνονταν ότι ανοίγει μία περίοδος αναταραχής, αυτοκριτικής και αλλαγών. Ελάχιστοι όμως τότε θα μπορούσαν να φανταστούν ότι έναν χρόνο αργότερα ότι η κοινοβουλευτική ομάδα θα αριθμεί μόλις 34 βουλευτές και θα παλεύει να μείνει πάνω από τους 31, που έχει αυτή τη στιγμή το τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ.
Η πρόσφατη δημοσκόπηση που θέλει το κόμμα να καταποντίζεται στην 5η θέση, παρά τις μεγάλες απώλειες για τη ΝΔ, σίγουρα λειτουργεί ως ηχηρότατο καμπανάκι.
Από την παραίτηση Τσίπρα και την «επιθετική εξαγορά» στις αποχωρήσεις
Οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές – από την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα έως τις υποψηφιότητες Αχτσιόγλου, Τσακαλώτου, Τζουμάκα, Παππά και από την ξαφνική εισβολή του Στέφανου Κασσελάκη στο πολιτικό προσκήνιο έως τη θριαμβευτική επικράτησή του στις εσωκομματικές κάλπες. Μία επικράτηση που έφερε φουρτούνες.
Στις 12 Νοεμβρίου 2023 αποχώρησε από την ΚΟ η «Ομπρέλα»: Τσακαλώτος, Πέρκα, Φίλης, Βίτσας. Στις 23 Νοεμβρίου αποχώρησαν ακόμη 9 βουλευτές που είχαν στηρίξει στις εσωκομματικές κάλπες την Έφη Αχτσιόγλου.
Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε ξαφνικά με 36 βουλευτές. Οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις δεν σταμάτησαν με αυτές τις αποχωρήσεις. Ήρθαν μάλιστα να κορυφωθούν τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, μετά το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη για θέματα ταυτότητας του κόμματος και τη σφοδρή αντίδραση των Γεροβασίλη, Σπίρτζη και Ρήγα.
Το εκρηκτικό συνέδριο του Φεβρουαρίου
Ακολούθησε μία επιστολή του προέδρου του κόμματος στην Πολιτική Γραμματεία με σοβαρές αιχμές και μία θυελλώδης συνεδρίαση με παρέμβαση και του Διονύση Τεμπονέρα. Στις 22 Φεβρουαρίου λίγο πριν το Συνέδριο ήρθε και η παρέμβαση Τσίπρα για προσφυγή στη βάση.
Το συνέδριο ήταν εκρηκτικό αλλά η πλήρης διάσπαση (όπως και οι νέες κάλπες) απετράπησαν την τελευταία στιγμή.
Από τη διαγραφή Πολάκη στη διαγραφή Λινού
Σήμερα το κόμμα φαίνεται να βρίσκεται σε ανάλογη δίνη. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε με την διαγραφή Πολάκη από την ΚΟ στις 25 Ιουλίου. Ακολούθησαν οι καταγγελίες Πολάκη κατά της Αθηνάς Λινού (την οποία θεώρησε υπεύθυνη για τη διαγραφή του) για απευθείας αναθέσεις στο κέντρο Prolepsis.
Οι εξηγήσεις που έδωσε η βουλευτής «κρίθηκαν ανεπαρκείς». Της ζητήθηκε να παραδοθεί η έδρα, αλλά αρνήθηκε, με σφοδρά πυρά κατά του κόμματος «Κασσελάκη – Καπνισάκη – Πολάκη». Ο Κασσελάκης ήταν σαφές πως επέλεξε την αποπομπή Λινού σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον βουλευτή των Χανίων, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Και μπορεί να έκλεισε αυτό το μέτωπο, αλλά έχει απέναντί του εκείνο των 87 που τον αμφισβητούν ευθέως, όπως και τον Σωκράτη Φάμελλο, τον οποίο καθαίρεσε αιφνιδίως από το προεδρείο της ΚΟ, τοποθετώντας τον Νίκο Παππά.
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Νίκος Φαραντούρης ζητούν εσωκομματικές εκλογές.
Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει διαμηνύσει πως «όσοι αμφισβητούν τη στήριξη που έχω από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ελεύθεροι να με προκαλέσουν». Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, πιθανότατα θα τους δούμε να το κάνουν.
naftemporiki