22.7 C
Rhodes
Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου, 2024

Φάκελος «Παιδικές Χαρές»: Λουκέτα σε μη πιστοποιημένες και εντατικοποίηση ελέγχων – Η εικόνα σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Περισσότερα άρθρα

spot_img

«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στις δημοτικές Αρχές τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και της Χαλκιδικής, όσον αφορά την (ανα)κατασκευή, την πιστοποίηση, την ασφαλή λειτουργία και τη συντήρηση παιδικών χαρών, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος, έπειτα από το δυστύχημα που σημειώθηκε σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι, όπου ο 19χρονος Γιάννης έχασε τη ζωή του, ώστε να «μην θρηνήσουμε άλλο παιδί», όπως είπε ο πατέρας του.

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά 

Μετά το φρικτό περιστατικό και τις καταιγιστικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημέρων, όπως είναι λογικό, έχουν ανακύψει σοβαρά ερωτήματα για τις συνθήκες λειτουργίας του λούνα παρκ, καθώς φέρεται να μην διέθετε γνωστοποίηση λειτουργίας, οπότε φέρεται να ήταν παράνομο αλλά άνοιξε κανονικά, την ίδια στιγμή που «όλα τα μηχανήματα ήταν σάπια», σύμφωνα με τον πατέρα του Γιάννη, αλλά και των φωτογραφικών ντοκουμέντων.

Την ώρα που η έρευνα των Αρχών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για το πώς, εν τέλει, συνέβη η τραγωδία, αλλά και ποιοι ευθύνονται για τον άδικο χαμό του 19χρονου, ορισμένοι δήμοι διέταξαν την άμεση αναστολή λειτουργίας των παιδικών χαρών διότι δεν διέθεταν πιστοποίηση για την ασφαλή λειτουργία τους, ή εντατικοποίησαν τους ελέγχους σε αυτές, με στόχο την προστασία των παιδιών, σε χώρους που θα έπρεπε να σφύζουν από τα γέλια τους, κι όχι, να τραυματίζονται, έστω ελαφρώς, και να χάνουν τις ζωές τους.

Με αφορμή τα παραπάνω, το enikos.gr ανοίγει τον «Φάκελο: Παιδικές Χαρές». Σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε με τους δημάρχους όλων των δήμων, της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, σε μία προσπάθεια να αποκτήσουμε, όσο είναι δυνατό, μία πλήρη εικόνα για την κατάσταση που βρίσκονται οι χώροι που διασκεδάζουν τα παιδιά, και πόσο ασφαλή είναι μέσα σε αυτούς. Σημειώνεται πως όσοι δήμοι, δεν συμπεριλαμβάνονται στο ρεπορτάζ, είναι γιατί, δεν κατέστη εφικτή η επικοινωνία με τους δημάρχους.

Σύμφωνα λοιπόν, με την παράγραφο 2 του άρθρου 3 της απόφασης 28492 του υπουργείου Εσωτερικών, βάσει της κείμενης νομοθεσίας οι παιδικές χαρές της χώρας, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να διαθέτουν:

Είσοδο κοινού με ελάχιστο άνοιγμα 1,00μ.. Στην περίπτωση που προβλέπονται είσοδοι υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, θα χωροθετούνται μακριά από την είσοδο κοινού για λόγους ασφαλείας. Ζώνη όδευσης στο εσωτερικό της, πλάτους 1,50μ.. Κατάλληλο και επαρκή φωτισμό. Επαρκή αριθμό καθισμάτων για τους συνοδούς. Βρύση με πόσιμο νερό. Σημεία σκίασης προστατευμένα από τον ήλιο προκειμένου για παιδικές χαρές άνω των 400 τμ.. Εξωτερικές και εσωτερικές προσβάσεις για ΑΜΕΑ. Καλάθια απορριμμάτων. Σύστημα αποτροπής εισόδου αδέσποτων ζώων και ζώνες πρασίνου.

Παράλληλα, για την ενημέρωση των πολιτών επίσης θα πρέπει να διαθέτουν: 

  • Πινακίδα εισόδου η οποία φέρει το σήμα πιστοποίησης καταλληλότητας λειτουργίας της παιδικής χαράς και τις εξής τουλάχιστον πληροφορίες:
  • Διάγραμμα διάταξης εξοπλισμού της παιδικής χαράς (στην περίπτωση που είναι μεγάλη).
  • Απαγόρευση εισόδου σε άτομα που δεν συνοδεύουν παιδί.
  • Απαγόρευση εισόδου για ζώα συντροφιάς, με εξαίρεση σκύλους −συνοδούς ατόμων με αναπηρία.
  • Τις ηλικιακές ομάδες παιδιών για τις οποίες προορίζεται η παιδική χαρά.
  • Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας με τον υπεύθυνο λειτουργίας της παιδικής χαράς.
  • Πληροφόρηση για τον τρόπο υποβολής παραπόνων.
  • Προτροπή για διατήρηση της καθαριότητας.
  • Τις ώρες λειτουργίας της παιδικής χαράς.

Η εικόνα στην Θεσσαλονίκη

Το μεσημέρι της Πέμπτης (22/08), κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, τόνισε πως δόθηκε εντολή προς την αρμόδια αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων, να ελέγχονται καθημερινά οι 65 παιδικές χαρές, προτάσσοντας πρώτα την ασφάλεια των πολιτών και των κατοίκων.

Τόνισε, πως η εντολή που δόθηκε στα επιχειρησιακά στελέχη του δήμου Θεσσαλονίκης είναι στο τέλος της ημέρας και προτού κλειδωθούν οι παιδικές αρχές να ελέγχονται όλα τα παιχνίδια και τα όργανα που υπάρχουν εντός των χώρων. «Να ελέγχονται όλα ώστε να διαπιστωθεί, εάν υπάρχει κάποια αστοχία. Εάν υπάρξει κάτι τέτοιο και μέχρι να γίνει αποκατάσταση ή αντικατάσταση των παιχνιδιών η παιδική χαρά θα παύει να λειτουργεί», συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

Σε επικοινωνία που είχε το enikos.gr, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Πρόδρομο Νικηφορίδη, ο ίδιος δήλωσε πως όλες οι παιδικές χαρές του δήμου Θεσσαλονίκης είναι πιστοποιημένες και πρόσθεσε πως: «Έλεγχοι φυσικά γίνονταν και πριν το δυστύχημα, αλλά τώρα υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία. Από τις 65 παιδικές χαρές, περίπου το 1/3 είναι πλήρως πιστοποιημένο και εγκεκριμένο, ενώ στα 2/3 είμαστε σε φάση διορθώσεων, οπουδήποτε υπάρχουν παρατηρήσεις. Όλες όμως είναι πιστοποιημένες και γίνονται καθημερινοί έλεγχοι. Όταν κάτι κρίνεται επικίνδυνο, όπως για παράδειγμα ένα παιχνίδι, το απομακρύνουμε άμεσα».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, επεσήμανε στο enikos.gr πως και οι 23 παιδικές χαρές είναι πιστοποιημένες και πληρούν όλους τους κανόνες ασφαλείας.

Ερωτηθείς, εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο να επανελεγχθούν, όλες οι παιδικές χαρές, όλων των δήμων της χώρας, με αφορμή τους θανάτους του 19χρονου Γιάννη στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι, καθώς και της 8χρονης Αγγελικής σε κατασκήνωση στην περιοχή της Κρυοπηγής, ο κ. Κυρίζογλου επεσήμανε πως «κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο να συμβεί, καθώς οι δήμοι εκ του νόμου έχουν την ευθύνη για την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των παιδικών χαρών, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος, ώστε να είναι νόμιμα αδειοδοτημένες».

Στον δήμο Ωραιοκάστρου υπάρχουν συνολικά 15 παιδικές χαρές, και έχει δρομολογηθεί πιστοποίηση από τον κρατικό φορέα, ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της συμβασιοποίησης και αναμένονται οι παρατηρήσεις.

«Άλλες είναι πιστοποιημένες σε παιχνίδια, από άλλες λείπουν ορισμένα πράγματα, οπότε περιμένουμε να μας κάνουν τις παρατηρήσεις ώστε να έχουμε μία συνολική εκτίμηση και να προχωρήσουμε στις απαραίτητες αλλαγές, όπου χρειάζεται και να είναι ασφαλή τα παιδιά» ανέφερε στο enikos.gr ο δήμαρχος, κ. Παντελής Τσακίρης.

Ερωτηθείς εάν εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι στις παιδικές χαρές, μετά τις δύο τραγωδίες στην Χαλκιδική, ο κ. Τσακίρης απάντησε πως: «Είναι κάτι που έχω ζητήσει προσωπικά. Μέχρι στιγμές, όλες οι παιδικές χαρές είναι ανοιχτές, και περιμένω την άποψη των ειδικών για να δω αν πρέπει να κλείσω κάποια».

Με την σειρά του, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, κ. Σίμος Δανιηλίδης, τόνισε χαρακτηριστικά πως «τηρούμε κατά γράμμα την νομοθεσία».

Όπως εξήγησε, στον δήμο υπάρχουν 53 παιδικές χαρές. «Εδώ και 2 χρόνια έχουν ξηλωθεί περίπου 20 παιδικές χαρές και παραμένουν σφραγισμένες, έχοντας απαγορεύσει την λειτουργία τους, διότι είχαν προβλήματα ασφαλείας, έστω και μικρά. Ωστόσο, είναι κλειστές μέχρι και σήμερα γιατί οι 2 κατασκευαστικές εταιρίες που είχαν φτάσει στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού, ήταν στα δικαστήρια, και ως εκ τούτου, ο προγραμματισμός που είχαμε στο τέλος του ’21 να αρχίσουν να ανακατασκευάζονται για να είναι έτοιμες στο τέλος του ’22, δυστυχώς δεν ήταν εφικτός. Οι προσφυγές συνεχίστηκαν, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουμε και να στερηθούν τα παιδιά, επί 2 καλοκαίρια, τις παιδικές χαρές».

Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, ορίστηκε ανάδοχος, και ήδη έχει εγκατασταθεί 1 παιδική χαρά, ενώ οι υπόλοιπες ανακατασκευάζονται με σύγχρονα και ασφαλή παιχνίδια, καθώς και πιστοποιημένα.

«Αυτή τη στιγμή 6 βρίσκονται σε φάση ανακατασκευής από μηδενική βάση, δηλαδή γίνονται από την αρχή. Κάθε μία που ολοκληρώνεται η κατασκευή της, περνάει από την επιτροπή ελέγχου καταλληλότητας, πιστοποιείται και άμεσα δίδεται σε λειτουργία. Παράλληλα, έχουμε 9 κλειστές παιδικές χαρές, οι οποίες απαιτούν επισκευή, συντήρηση, και συμπλήρωση ορισμένων πραγμάτων. Μέχρι τον Ιούνιο του ’25, θα έχουν συντηρηθεί και θα έχουν επισκευαστεί, ώστε να ελεγχθούν. Μόλις έχουμε τα αποτελέσματα, εάν είναι όλα όπως απαιτείται, παίρνουμε το “αυτοκόλλητο” και τις ανοίγουμε. Όλα αυτά, κόστισαν περίπου 2 εκατ. ευρώ, από τα οποία το κράτος δεν μας έδωσε ούτε ένα ευρώ, δεν είχαμε καμία βοήθεια».

Παράλληλα, 13 παιδικές χαρές είναι ελεγμένες από συγκεκριμένη εταιρεία πιστοποίησης και είναι σε λειτουργία.

«Είμαστε πολύ αυστηροί, όσον αφορά την ασφάλεια των παιδιών. Ωστόσο, θα ήθελα να επισημάνω πως στις παιδικές χαρές που ήταν σφραγισμένες και απαγορεύσαμε την είσοδο, φτάσαμε στο σημείο να ειδοποιούμε την αστυνομία ή να βάζουμε φύλακες, γιατί ανεύθυνοι γονείς, ευτυχώς λίγοι, παρόλο που τις είχαμε κλειδωμένες, σκαρφάλωναν μαζί με τα παιδιά τους από τα κάγκελα και έμπαιναν μέσα. Προφανώς, εάν γινόταν κάποιο ατύχημα, εμείς θα έπρεπε να τους καταγγείλουμε. Σε όλες τις παιδικές χαρές που είναι κλειστές, έχουμε τοποθετήσει τις κόκκινες κορδέλες και τις σχετικές πινακίδες. Σε αυτές που είναι ανοιχτές, γίνεται καθημερινά έλεγχος, αν και δεν έχουμε προσωπικό. Το συνεργείο μικροέργων αποτελείται από έναν τεχνολόγο μηχανικό και έναν εργοδηγό μηχανικό».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κορδελιού-Ευόσμου, κ. Ελευθέριο Αλεξανδρίδη, στον συγκεκριμένο δήμο υπήρχε πρόβλημα με τις παιδικές χαρές εδώ και 20 χρόνια, καθώς δεν είχαν πιστοποίηση. «Τώρα με όσα έγιναν στην Χαλκιδική, κάθε -κυρίως- νέα δημοτική αρχή βρίσκεται σε συναγερμό και ενεργοποιήθηκε».

Όπως λέει ο κ. Αλεξανδρίδης, «εμείς το πρόβλημα το είδαμε από θέμα ευθύνης, καθώς πρέπει τα παιδιά να είναι ασφαλή, και κάναμε έναν αγώνα δρόμου. Πιστοποιήσαμε 36 παιδικές χαρές μέσα σε διάστημα 5 μηνών. Πρέπει να πιστοποιούνται τα παιχνίδια, να υπάρχει πιστοποιημένος συντηρητής, κι από κει και πέρα, η τεχνική υπηρεσία ή ιδιώτης να συντάξει τον φάκελο για κάθε παιδική χαρά. Δεν το κρύβω πως υπήρξε μεγάλο άγχος, αλλά τα καταφέραμε. Η επίβλεψη των χώρων σαφώς και γίνεται, κάθε χρόνο. Σε περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα, η παιδική χαρά σφραγίζεται και τα εξετάζουμε όλα ξανά».

Στον δήμο Παύλου Μελά, συνολικά υπάρχουν περίπου 100 παιδικές χαρές και σύμφωνα με τον δήμαρχο, κ. Δημήτρη Ασλανίδη, είναι όλες πιστοποιημένες.

«Κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις οπουδήποτε χρειάζεται. Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, σε καμία παιδική χαρά δεν υπάρχει πρόβλημα. Θα ήθελα να επισημάνω πως έχουμε ξεκινήσει ένα έργο για την ανακατασκευή 19 παιδικών χαρών, όπου θα επαναδιοδοτήσουμε παιδικές χαρές μέσα στον δήμο μας. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν παρουσιαστεί θέματα. Μπορώ να σας πω με σιγουριά πως διασφαλίζουμε την μέγιστη ασφάλεια, ως νέα δημοτική αρχή».

Στους 47 οικισμούς του δήμου Λαγκαδά, υπάρχουν περίπου 130 παιδικές χαρές. Σύμφωνα με την δήμαρχο κ. Νίκη Ανδρεάδου, αυτή τη στιγμή 43 παιδικές χαρές είναι πιστοποιημένες.

«Δεν σας κρύβω πως διαπιστώνουμε ακατάλληλες παιδικές χαρές και προχωράμε σε λουκέτο και στην ανακατασκευή τους. Πέρα από τον φορέα πιστοποίησης που είναι ιδιώτης, ζητήσαμε και την βοήθεια κρατικού φορέα πιστοποίησης, και μας έχουν παραδώσει 6 εκθέσεις ανακατασκευής παιδικών χαρών. Συνεχώς είμαστε σε φάση ελέγχου επικουρικά. Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποτύπωσης, καθώς προσπαθούμε να εντοπίσουμε κάθε πρόβλημα».

Συνολικά 20 παιδικές χαρές δεν έχουν την άδεια για τα σχέδια διάταξης των οργάνων από την πολεοδομία. «Πιστοποιούμε την χωροθέτηση, τα όργανα από μόνα τους είναι πιστοποιημένα. Στο παρελθόν, έχουν αποψιλώσει περίπου 50 παιδικές χαρές και κυρίως γιατί δεν ήταν κατάλληλα τα σημεία. Ως νέα δημοτική αρχή, αν δούμε ότι δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας, αλλά και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται, προχωράμε σε λουκέτο και ανακατασκευή, είμαστε ένας τεράστιος δήμος και προσπαθούμε να τα ελέγξουμε όλα».

Παράλληλα, σύμφωνα με την κα Ανδρεάδου, 20 παιδικές χαρές έχουν πάρει άδεια και σήμα καταλληλότητας από την επιτροπή ελέγχου του δήμου.

Στον δήμο Χαλκηδόνος, είναι σε λειτουργία 28 παιδικές χαρές. «Σε εμάς είναι πλήρως πιστοποιημένες όλες. Δεν υπάρχει παιδική χαρά που να είναι ανοιχτή χωρίς πιστοποίηση. Τηρείται κανονικά η νομοθεσία των συντηρήσεων με ό,τι προβλέπει ο νόμος, όπως η καθημερινή, τακτική, ετήσια συντήρηση» αναφέρει ο δήμαρχος, κ. Σταύρος Αναγνωστόπουλος.

«Γίνονται έλεγχοι από την υπηρεσία, καθώς έχουμε και συμβάσεις με εξωτερικούς εργολάβους που κάνουν πιο εξιδεικευμένη συντήρηση».

Στον δήμο Βόλβης υπάρχουν 40 παιδικές χαρές σε όλους τους οικισμούς και σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής, κ. Διαμαντή Λιάμα, «τα παιχνίδια είναι πιστοποιημένα και ελέγχονται τακτικά. Κάθε χρόνο γίνεται η ανανέωση της πιστοποίησης και η άδεια που απαιτείται. Φυσικά μετά από αυτά που έγιναν στην Χαλκιδική, εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι. Όλοι έχουμε συγκλονιστεί. Καταλαβαίνετε πως υπάρχει μεγαλύτερη μέριμνα προκειμένου να είναι όλα όπως πρέπει».

Η εικόνα στην Χαλκιδική

Στον δήμο Προποντίδας, υπάρχουν 22 καινούριες παιδικές χαρές, οι οποίες είναι όλες πιστοποιημένες, και βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες 8 που έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

«Πριν 7-8 χρόνια ξήλωσα όλες τις παιδικές χαρές του δήμου γιατί δεν ήταν καμία πιστοποιημένη. Γενικότερα ως δήμαρχος, προχωράω απευθείας σε σφράγισμα εάν δεν ακολουθούνται τα απαραίτητα, όπως το ίδιο κάνω και στα σχολεία που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας, πχ στατική επάρκεια. Όταν βλέπουμε ότι έχουμε πρόβλημα, το αντιμετωπίζουμε απευθείας χωρίς να διατρέχει κίνδυνο κανένα παιδί» ανέφερε ο δήμαρχος, κ. Μανώλης Καρράς.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πολυγύρου κ. Γιώργος Εμμανουήλ, επεσήμανε πως υπάρχουν 27 παιδικές χαρές, όλες πιστοποιημένες, ενώ έκανε λόγο και για υποστελέχωση προσωπικού.

«Έχουμε εταιρεία για πιστοποίηση και συντήρηση. Για παράδειγμα, προχθές προέκυψε ένα θέμα με μια κούνια, πήγε ο αρμόδιος υπάλληλος την επόμενη ημέρα και το διόρθωσε. Έχουμε 24ωρη ανταπόκριση και θεωρώ πως είμαστε σε καλή κατάσταση. Πηγαίνω ακόμη και ο ίδιος κάποιες φορές να ελέγξω, εάν ενημερωθούμε για κάποιο πρόβλημα, και λύνεται άμεσα».

Όπως λέει ο κ. Εμμανουήλ, οποιαδήποτε παιδική χαρά δεν είχε πιστοποίηση, είχε ήδη κλείσει από την προηγούμενη δημοτική αρχή, όπως είχαν αφαιρεθεί και παλιά παιχνίδια.

«Ωστόσο θα ήθελα να επισημάνω την υποστελέχωση που υπάρχει σε προσωπικό. Δεν γίνεται 3-4 υπάλληλοι να έχουν τόσες πολλές αρμοδιότητες, όπως για παράδειγμα επίβλεψη και παραλαβή έργων, ενασχόληση με μηχανήματα του Δήμου, καθώς και έλεγχος αδειών. Καταλαβαίνετε πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, και δυσκολεύει πάρα πολύ το έργο μας».

Στον δήμο Αριστοτέλη, σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Στέλιο Βαλιάνο, έχουν επιδιορθωθεί 5 παιδικές χαρές, ενώ έχουν κατασκευαστεί ακόμη 3 καινούριες. «Έχουμε χρηματοδοτήσει και ένα πρόγραμμα για να γίνει επέμβαση σε άλλες 13 παιδικές χαρές ώστε να εκσυγχρονιστούν. Οι περισσότερες είναι πιστοποιημένες, αλλά όχι όλες. Όταν γίνουν όλα αυτά θα είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο».

Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, στον δήμο Σιθωνίας, ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μαλλίνης, αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του συνόλου των εγκαταστάσεων των παιδικών χαρών του δήμου, έως ότου ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του δημάρχου στο Facebook, ο ίδιος ζητεί από όλους τους φορείς να προβούν άμεσα στην σφράγιση των εν λόγω χώρων, έως ότου ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους.

Στον δήμο Κασσάνδρας, σύμφωνα με την δήμαρχο Αναστασία Χαλκιά, υπάρχουν 4-5 παιδικές χαρές, όλες πιστοποιημένες και φέρουν το ειδικό σήμα της επιτροπής, πληρώντας όλες τις προδιαγραφές.

 

 

enikos

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ