Η ιστορία με τη στέγαση είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη, ειδικά σε τουριστικές περιοχές όπως, δηλαδή, το μισό του ελληνικού χώρου
Μπορεί τα σχολεία να ανοίγουν το επόμενο διάστημα, όμως οι εκπαιδευτικοί – ειδικά στα νησιά – είναι σε απόγνωση λόγω των τιμών στα ενοίκια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απόγνωσής τους είναι η ανάρτηση που έκανε εκπαιδευτικός σε δημοτικό σχολείο της Νότιας Ρόδου, ο οποίος αναφέρεται στις δυσκολίες που υπάρχει για την εύρεση σπιτιών αλλά και τις τιμές στα ενοίκια.
Μαζί με τα υψηλά ενοίκια, το μεγάλο κόστος της βενζίνης και η απογείωση των ειδών διατροφής αναγκάζουν το μεγαλύτερο τμήμα των νεοδιόριστων και των αναπληρωτών που καλούνται να υπηρετήσουν εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας να γίνονται οι ίδιοι ή η οικογένειά τους χορηγοί των απαιτήσεων της πρόσληψής τους.
«Είμαι δάσκαλος του Δημοτικού Γενναδίου από πέρυσι αλλά και φέτος, αναζητώ γκαρσονιέρα για ενοικίαση στο Γεννάδι μέχρι 300 ευρώ τον μήνα. Είναι ντροπή να κοιμάμαι στο αυτοκίνητο, διότι μου ζητάνε 400 ευρώ για ένα στούντιο και αδυνατώ να δίνω τόσα λεφτά για ένα σπίτι».
Η ιστορία με τη στέγαση είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη, ειδικά σε τουριστικές περιοχές όπως, δηλαδή, το μισό του ελληνικού χώρου. Οι ιδιοκτήτες, τους ζητούν πολύ υψηλά ενοίκια αλλά ταυτόχρονα αυτή την περίοδο που οι δάσκαλοι και οι καθηγητές πρέπει να αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία που διορίζονται, η τουριστική κίνηση στα νησιά είναι ακόμη εξαιρετικά αυξημένη με αποτέλεσμα να μη βρίσκουν σπίτια ούτε για δείγμα.
Η οργή ενός εκπαιδευτικού στη Ρόδο
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη «Ροδιακή» το αιρετό μέλος του ΠΥΣΠΕ Δωδεκανήσου, Γιώργος Γκουτζιαμάνης, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο. Μάλιστα, υποστήριξε ότι καμία λύση δεν έχει δοθεί, έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί που διορίζονται και υπηρετούν στα νησιά μας, να μπορούν να βρίσκουν σπίτια για να διαμένουν, με ενοίκιο τέτοιο που να αντέχουν στα οικονομικά τους δεδομένα.
«Δεν μπορεί ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός – επισήμανε ο κος Γκουτζιαμάνης– να παίρνει μισθό της τάξης των 750 – 800 ευρώ και να καλείται να πληρώσει ενοίκιο σε ένα αξιοπρεπές κατάλυμα, της τάξης των 500 και 600 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση! Δεν μπορεί να αντέξει κανένας άνθρωπος τέτοια δυσβάσταχτα έξοδα. Έχουμε καλέσει την πολιτεία πάρα πολλές φορές τα τελευταία 15 – 20 χρόνια για να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μπορέσει να στηρίξει (με έργα και όχι με λόγια και υποσχέσεις) τους συναδέλφους μας αυτούς.
Μέχρι σήμερα δεν είδαμε δυστυχώς κάτι τέτοιο.» Σημειώνεται, ότι στο νησί της Κω είναι ακόμα χειρότερα αφού εκεί, η δυσχέρεια εύρεσης καταλυμάτων σε χαμηλές τιμές, είναι μεγαλύτερη. Για τον λόγο αυτό, σε ανακοίνωσή της η Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, σημείωνε πριν από μερικές μέρες: «Αυτές τις μέρες ανακοινώθηκαν κάποιοι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή.
Θα ακολουθήσουν οι διορισμοί των εκπαιδευτικών στη Γενική Εκπαίδευση και σε επόμενο χρόνο οι διορισμοί των αναπληρωτών. Δεκάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες θα βρεθούν και στην περιοχή μας. Τους καλωσορίζουμε θερμά. Το Δ.Σ. της Β΄ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου θα βρίσκεται δίπλα τους σε κάθε πρόβλημα που θα αντιμετωπίζουν. Ήδη, διαφαίνεται, ότι και φέτος θα υπάρχει με ιδιαίτερη όξυνση το πρόβλημα της εξεύρεσης στέγης, ιδιαίτερα στα νησιά με υψηλή τουριστική ανάπτυξη.
Η επέκταση της τουριστικής περιόδου και η ραγδαία εξάπλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς των εκπαιδευτικών, επιδεινώνουν το πρόβλημα: έλλειψη διαμερισμάτων προς ενοικίαση, πανάκριβα ενοίκια, μισθώσεις που ξεκινούν μετά τον Σεπτέμβρη και λήγουν τέλος Ιουνίου, αναγκαστική διαμονή των εκπαιδευτικών στα ξενοδοχεία για αρκετό διάστημα με το ανάλογο δυσβάσταχτο κόστος. Η Β΄ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, όλα αυτά τα χρόνια έχει ανοικτό μέτωπο απέναντι σε αυτό το πρόβλημα.
Αναδεικνύει το πρόβλημα σε όλα τα επίπεδα με κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις, προτάσεις. Τονίζει, ότι αυτό το πρόβλημα έχει σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στους εκπαιδευτικούς αλλά και στη λειτουργία των σχολείων. Είναι υποχρέωση του κράτους, των δήμων και της περιφέρειας να δώσουν τώρα λύση. Δεν μπορεί να λειτουργήσουν τα σχολεία με άστεγους εκπαιδευτικούς. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και επικαιροποιούμε τα αιτήματά μας, στην προσπάθεια να ανακουφίσουμε τους συναδέλφους μας, σχετικά με τη στέγαση.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Να εξασφαλιστεί άμεσα η ένταξη όλων των συναδέλφων αναπληρωτών και νεοδιόριστων σε προγράμματα που θα εξασφαλίζουν δωρεάν στέγαση σε ξενοδοχεία ή σπίτια, το πρώτο διάστημα της προσέλευσής τους, μέχρι να τακτοποιηθεί οριστικά η στέγασή τους. Να μισθωθούν ξενοδοχεία τα οποία είναι κλειστά, για τη στέγαση των εκπαιδευτικών. Το ίδιο μπορεί να γίνει με δωμάτια ή πτέρυγες ξενοδοχείων που λειτουργούν.
Σίτιση όλων των αναπληρωτών και νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στη λέσχη αξιωματικών.
Επίδομα στέγασης σε όλους τους αναπληρωτές και νεοδιόριστους που υπηρετούν μακριά από τα σπίτια τους.
Ειδικά, οι μικροί δήμοι της περιοχής μας να λάβουν άμεσα μέτρα για τη στέγαση των εκπαιδευτικών, εφαρμόζοντας τον νόμο 4483/2017, άρθρο 32, το οποίο αφορά τη στέγαση και τη σίτιση των δημοσίων υπαλλήλων, σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους της χώρας κάτω των 18.000 κατοίκων. Ο δήμος Κω και το Επαρχείο Κω-Νισύρου όπου το πρόβλημα έχει ιδιαίτερη οξύτητα, να λάβουν ανάλογες αποφάσεις, για τη στέγαση των εκπαιδευτικών.
Οι δημοτικές αρχές να απαιτήσουν από την πολιτεία τα χρήματα που είναι αναγκαία, για την ενοικίαση κτηρίων, με σκοπό τη στέγαση των εκπαιδευτικών.
Καλούμε το ΥΠΑΙΘΑ και τη ΔΔΕ Δωδεκανήσου, να διευκολύνουν τους συναδέλφους στην ανάληψη υπηρεσίας, ώστε αυτή να γίνει στα σχολεία που θα υπηρετήσουν και να μη χρειαστεί να μεταβούν στην Ρόδο.»
Πηγή: alfavita.gr