22.1 C
Rhodes
Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου, 2024

Διαλυτικές τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει εκτάκτως η ΚΟ – Με τηλεδιάσκεψη από τα Χανιά ο Κασσελάκης

Περισσότερα άρθρα

spot_img

Το κουτί της Πανδώρας για τον ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε από την ώρα που ο πολιτικός μέντορας του Στέφανου Κασσελάκη, τον αμφισβήτησε προσωπικά και έθεσε ζήτημα ηγεσίας.

Κασσελάκης – Πολάκης και πρόσωπα “κλειδιά”

Έκτοτε – και έως την τελική λύση αν αυτή δοθεί στην Κεντρική Επιτροπή της 6-7 Σεπτεμβρίου- κάθε 24ωρο καταγράφει απλώς νέα περιστατικά, προσθέτοντας μια ακόμη ψηφίδα προς επίρρωση του κλίματος διάλυσης.

Ο Παύλος Πολάκης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Ουκ ολίγοι ομνύουν στο ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τη διακηρυγμένη του πρόθεση να “βγει μπροστά” απέναντι στην ηγεσία, άλλοι, ομοίως καθόλου ευάριθμοι, πως ίσως οι “απειλές” του, αποδειχθούν “στρακαστρούκα” και δεν φτάσει έως τέλους , στην πρόταση μομφής δηλαδή, στην προσεχή ΚΕ.

Οι “αμφισβητίες” της … αμφισβήτησης Πολάκη σε Κασσελάκη, υπενθυμίζουν φερ ειπείν ότι και πριν από την εμφάνιση Κασσελάκη στην κούρσα διαδοχής πέρυσι το καλοκαίρι, το κλίμα και οι διαρροές από την πολακική πλευρά, κινούνταν σε κατεύθυνση ότι θα διεκδικήσει και ο ίδιος την ηγεσία. Αλλά δεν το έκανε.

Δεν είναι ίδιες οι συνθήκες αυτή τη φορά, βέβαια. Ο Παύλος Πολάκης τότε, βρήκε “όχημα” τον Στέφανο Κασσελάκη τον οποίο και στήριξε ολόθερμα. Σήμερα εμφανής περίπτωση αντίστοιχη για διεκδίκηση του τιμονιού του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει.

Σε αυτό το σημείο της ιστορίας άρχισε να εμφιλοχωρεί και ο παράγοντας “τρίτο πρόσωπο” με το οποίο θα μπορούσε να συμμαχήσει ο Παύλος Πολάκης απέναντι στον νυν πρόεδρο και άρχισε να “πέφτει” στο τραπέζι, το όνομα της Ρένας Δούρου, με την οποία τηρεί παραδοσιακά εξαιρετικές σχέσεις.

Πρώιμες οι προβλέψεις επ αυτού.

Ζωηρότατο ενδιαφέρον για την ηγεσία αν ανοίξει και επισήμως το θέμα, εκδήλωσε την Κυριακή και ο ευρωβουλευτής Νίκος Φαραντούρης.

Ενδιαμέσως, το κλίμα βαραίνει και το ρήγμα βαθαίνει για τον όλον ΣΥΡΙΖΑ ( τον εναπομείναντα): Οι “87” βρίσκονται σε καθαρή τροχιά ρήξης με την ηγεσία αλλά είναι και οι ίδιοι που έχουν ζητήσει την διαγραφή Πολάκη και από το κόμμα.

Εσωκομματική αντιπολίτευση οργανωμένη είναι μεν ως ομάδα αλλά “μασίφ” σε ιδέες και απόψεις, όχι.

Ο Χρήστος Σπίρτζης χθες κάλεσε τον Κασσελάκη να παραιτηθεί και για τον Πολάκη είπε αφενός ότι δεν τον στηρίζει αφετέρου τον κάλεσε να κάνει αυτοκριτική γιατί εκείνος τον “φόρτωσε” στο κόμμα.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, μέλος των “87” αλλά και του πιο “στενού πυρήνα”, δηλαδή των “8”, αντέδρασε έντονα για τις χυδαίες ειρωνείες που δέχεται από γνωστά- άγνωστα τρολ για τον τρόπο ομιλίας της, αποτέλεσμα γνωστού από καιρό ζητήματος Υγείας που αντιμετωπίζει.

Η Όλγα Γεροβασίλη έστειλε εξώδικο στον στιχουργό Νίκο Μωραίτη, γνωστό στον διαδικτυακό κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ ( και όχι μόνο) για τις επιθέσεις του στους διαφωνούντες με την ηγεσία και τις απόψεις του περί …αποπαρασίτωσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Βαρόμετρο για τις εξελίξεις, θεωρείται ο Νίκος Παππάς ( δεν συγκαταλέγεται στους 87 , φυσικά): Διατηρεί ισχύ στην Κεντρική Επιτροπή και μπορεί να κρίνει το εάν θα συγκεντρώσει 151 ψήφους η πρόταση μομφής σε Κασσελάκη – εάν τελικώς κατατεθεί.

Εκκλήσεις και πιέσεις

Σε αυτό το κλίμα χθες, ο Στέφανος Κασσελάκης συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία δεν θα παραστεί αυτοπροσώπως. Βρίσκεται στα Χανιά , για τη γαμήλια γιορτή που διοργανώνει.

Απηύθυνε “έκκληση” να πέσουν οι νοσηροί τόνοι ενώ δια της Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Βούλας Κεχαγιά, διαμήνυσε ότι θα σηκώσει το γάντι της αμφισβήτησης αν το πετάξει ο Πολάκης στην ΚΕ.

Σήμερα, που πραγματοποιείται η ΚΟ, καλείται να διαχειριστεί η ηγεσία και το θέμα της έδρας Ηλιόπουλου που ως α επιλαχούσα θα κληθεί αύριο να πληρώσει, η Ποπη Τσαπανίδου.

Πάνε και έρχονται διάφορα κείμενα στο μεταξύ, πότε από μέλη της βάσης ( και πολακικής προέλευσης) που με μισόλογα θέτουν όρους για στήριξη Κασσελάκη αλλά και άλλα, των Αποδήμων πχ που συνεχίζουν το κουμουνδούρειο αφήγημα: Να παραιτηθούν οι επιλαχόντες για να μπει στη Βουλή ο κ. Κασσελάκης.

Νεότερα μετά τις 18.00, οπότε και συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

 

thetoc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ